Submitted by: Alex Axon
Publishing date: : Nov 9, 2005, views:: 1643
Geographic location: România, Muntii PIATRA CRAIULUI
Used equipment: Nikon D70, trepied, cca 30sec
Alex Axon - Personal gallery
Bookmark and Share
Alpinet Photo Gallery
Fără foto Corina Seceleanu, Fri, Nov 11, 2005, 4:25 am

Vine sau pleaca, oricum e plina de mister. Frumos!:-P:-D:-P

Daniel Humelnicu Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet , Mon, Nov 14, 2005, 10:38 am

imi place efectul dat de norii in miscare, interesant ca stelele nu-s oleac miscate, eu la 30 de secunde in Parang am avut un usor efect de miscare a stelelor...:-)

cosmin andrei cosmin andrei, Mon, Nov 14, 2005, 9:21 pm

tare frumos efectul pe care il da miscarea norilor... mie imi aduce intr-o masura cu o aurora (cu exceptia sensului miscarii care in cazul ei ar cam fi vertical)

Robert Rozenbaum Robert Rozenbaum, Fri, Nov 18, 2005, 10:34 pm

and mister Axon stikes again!:-D

Alex Axon Alex Axon, Sun, Nov 20, 2005, 11:37 am

revin cu detalii tehnice, au fost mai mult de 30 sec, au fost chiar 77 sec la f5.6.
Esti sigur ca la 30sec se miscau stelele in Parang? Poate erai mai sus si de aia:-D ca la mine chiar nu prea sunt miscate deloc.:-)
toate cele bune si multumesc de comentari!

Daniel Humelnicu Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet , Thu, Nov 24, 2005, 6:22 pm

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php? lng=ro&item=38451 30 secunde in Parang:-)
http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php? lng=ro&item=38317 cam 80 de secunde la Balea:-P
cine stie... se invartea pamantu mai rpd in vara:-D

Fără foto Frigioiu Florin, Sat, Nov 26, 2005, 1:05 pm

Ce cauta fratilor poza asta in top? Nu ma refer la frumusete ci la informatiile despre ea. S-o luam de la inceput. In primul rand ma indoiesc ca fotografia e facuta in Piatra Craiului pentru ca norii sunt mult prea luminati pentru o zona asa lipsita de poluare luminoasa. Eventual sa fi fost prin Bran dar in fotografie se vede pana la orizont lumina. Ma rog, sa zicem ca a fost luna plina. Pe munte in mod normal norii nu ii prea vezi (noaptea fara luna desigur). Probabil erai la marginea unui orasel/satuc plin cu becuri... In al doilea rand nu aveai cum sa expui atat de pe trepied, nici macar 30 secunde fara sa ai o montura ecuatoriala motorizata (sau cu ghidaj manual care implica luneta de ghidaj etc.) Ca idee, la o focala de 50mm nu poti expune mai mult de 15 secunde la zenit si mai mult de 12 secunde spre orizont fara sa apara stelele miscate. Din fotografia ta, focala pare sa fie ceva mai mica, iar timpul de expunere maxim ar fi crescut, sa zicem, cu maxim 3 secunde fata de timpii de mai sus. Daca nu crezi, ia niste manuale de astronomie, si in functie de viteza de rotatie a pamantului, cu ajutorul catorva formule simple, iti vei da seama... La 77 de secunde expunere (cu ghidaj), in Piatra Craiului, chiar si la ISO100 ti-ar fi iesit calea lactee extraordinar de luminoasa, sau, daca nu e calea lactee in cadru, MULT mai multe stele, ar fi trebuit sa ajungi la magnitudinea 10, 11 lejer. Fara ghidaj...la 77 secunde ar fi iesit un dragutz "strartrails". Sa mai spun ca la cat de luminosi au fost norii la acele cateva secunde expunere (sa zicem vreo 10) ar fi trebuit sa iti iasa ceva supraexpus la 77s?:-?. So.... cut the crap!

Alex Axon Alex Axon, Mon, Nov 28, 2005, 10:32 am

Amice. Hai sa o iau de la inceput.
In momentul cand urci o fotografie pe alpinet si iti alegi acolo masivul Piatra Craiului, a doua lista se populeaza automat cu locatii precum satul Sirnea, satul Magura sau satul Moeciu de Sus. Deci din punctul asta de vedere pana acuma totul este perfect, fotografia fiind facuta in Sirnea.
Era luna, nu chiar plina, aproape. In rest nu prea erau becuri, eram chiar pe camp, iar ora daca nu ma insel era in jur de 6 am.
Si acuma sa trecem la chestii mai serioase. Daca crezi ca m-ai bagat in ceata cu montura ecuatoriala motorizata sau cu ghidaj manual dar asta e totusi mai complicat pentru ca implica luneta de ghidaj, sa stii ca ai reusit. Nu inteleg de ce trebuie sa pun mana pe un manual de astronomie si sa vad formule cand totul este mult mai simplu. Am pus mana pe aparat si am facut poza. Punct. Poate asta ar trebui sa faci si tu, sa fii in teren mai degraba decat in biblioteca. Teoria ca teorie, dar practica ne omoara.
Si terminand acuma pe un ton mai serios, iti pot pune la dispozitie pentru studiu, imaginea originala si exiful aferent.
Sa stii ca nu contrazic nici o clipa afirmatiile tale despre astronomie, insa eu personal am ca marturie fotografia facuta atunci, ceea ce cred ca inseamna mult mai mult.
toate cele bune.

cătălin pobega cătălin pobega, Mon, Nov 28, 2005, 5:20 pm

Florin, am fost acolo cand s-a facut poza. ma crezi?!;-)
In orice demonstratie, daca pleci de la premise false, rezultatul nu poate fi decat fals. O sa te ajut deci cu premisele si demonstratia o faci tu singur, ca esti baiat destept:
1) locatie- sirnea, rucar-bran, la poalele craiului. Sa iei asta de buna, alfel iti pierzi vremea de pomana.;-)
2) s-a expus 77 sec. Daca ai primi pe mail de la dl Axon poza originala cu exif-ul in care vezi exact cat s-a expus, o sa o iei si pe asta ca si premisa adevarata? Ar fi fain ca apoi sa-ti ceri iertare pt ca ai fost prea impulsiv, mai ales cu acel "imi zgarie retina". Asta ar demonstra ceva intr-adevar, adica un caracter frumos si multa modestie.:-)
ps: nici la 80 sec la poza lu Hume care e la Balea, deci mult mai sus, nu vad sa se fi miscat stelele atat de tare. Am vazut intr-adevar poze cu "strartrails" la Al Pinol si Stelian Pavalache, dar uite-te cate minute au expus ei acolo si la ce altitudine au fost ei. Si ca sa inchei intr-un ton frumos, mi-ar placea personal sa invat astronomie de la tine, de ce nu?! dar incepe si tu comentariul cu "parerea mea personala este ca...".:-D

Fără foto Frigioiu Florin, Tue, Nov 29, 2005, 1:15 am

Toata stima pentru amandoi, v-am vazut fotografiile de pe Alpinet si aveti cu ce va lauda, asta ma bucura. Recunosc ca am fost impulsiv si iertare imi cer fotografiei, ca este frumoasa, informatiile m-au doborat in schimb. O sa incerc sa va raspund pe rand, incepand cu Alex. Trimiterea informativa catre o carte era pentru a iti da seama de cele spuse. Eu nu imi pierd vremea cu "manuale" de astronomie, am acumulat cunostinte din multe locuri strict pentru ce m-a interesat. Si, Salava Domnului, am facut multe fotografii astronomice, mai mult sau mai putin reusite, cat sa deprind o indemanare practica si sa inteleg ce implica o expunere de 77s. In momentul cand m-am apucat de fotografie astronomica (si nu numai), si nu pot spune ca am ajuns prea departe, m-am mai si interesat si am ascultat la altii, am mai citit cate ceva, ca daca te apuci singur singurel de acest hobby inseamna sa reinventezi fotografia. Increderea prea mare in fortele proprii nu e prea buna. Datele mai amanuntite despre fotografie ar fi bine daca le-ai scrie aici sa le vada toata lumea si sa le analizeze.
Referitor la cele spuse de Catalin, nu conteaza DELOC altitudinea de la care faci o fotografie astronomica, ma refer la timpii de expunere, considerand restul conditiilor asemanatoare. Conteaza o diferenta de 2000m daca te gandesti ca subiectul se afla la cateva sute/mii de ani lumina? As dori tare mult sa vad detaliile acestei fotografii. Chiar stau si ma intreb cu ce s-ar putea face o fotografie a astrelor timp de 77 secunde fara sa apara miscate,
utilizand un aparat foto si un trepied, Fisheye lens?! Poate...
Cand am mentionat de startrails m-am referit desigur la observarea fonomenului intr-o mica masura, nu la expunerile de zeci/sute de minute.
Sunt deschis la o discutie libera pe tema asta si sper sa nu ne ofensam reciproc:-) Cataline, putinul pe care il stiu mi-ar face mare placere sa il impartasesc si cu altii. Astronomia si muntele sunt pasiuni intelese de putina lume si trebuiesc impartasite. Cer senin!

Alex Axon Alex Axon, Tue, Nov 29, 2005, 10:59 am

Florin, trebuie sa vorbesc cu fotografia acuma, dar cred ca te iarta:-D ca nu pune la suflet lucrurile marunte.
Am fost si eu un pic ironic pentru ca m-a deranjat "tonul" tau, insa banuiam ca totul a fost un impuls de moment si nu contraziceam nici o clipa cunostintele tale in domeniu.
Nu vreau sa pacalesc pe nimeni cu aceasta imagine, desi aici nu este catusi de putin un site documentar sau ceva de genul asta.

Hai sa lamurim lucrurile cu referire la fotografia asta.

prinscreen cu exiful imaginii luat din softul nikon:
http://axon.zitec.ro/exif.jpg

crop 100% din imagine din zona centrala intre nori
http://axon.zitec.ro/crop100_1.jpg

crop 100% din imagine, stelele din stanga
http://axon.zitec.ro/crop100_2.jpg
aici se observa ca totusi stelele sunt miscate oleaca, in orice caz fata de zona centrala, unde acest lucru nu pare evident.
Imaginea mica a estompat si mai mult aceasta miscare a stelelor, dar chiar si asa se vad diferente intre zona centrala si cea din extremitatea stanga chiar si in imaginea mica. In orice caz in primul crop se vad stelele aproape nemiscate destul de clar, si cum incep sa se lungeasca spre stanga.

Astea fiind zise, sper ca am mai luminat lucrurile putin.
Astept comentarii si pareri avizate:)

Fără foto Frigioiu Florin, Tue, Nov 29, 2005, 12:27 pm

Asta sa ne fie invatare de minte la amandoi, pt tine ca nu ai scris inca din stat la informatii foto tot ce trebuia si pt mine ca m-am grabit fara sa intreb. M-am uitat pe linkurile de la tine si am vazut ca stelele in crop-uri sunt miscate la greu:-), dar de ce n-ai scris de sus ca e un 18mm? Vad ca micsorarea imaginii si prelucrarea a cam sters urmele miscarii pamantului...voi astia cu multi MP:-P Vad ca ai multe grade altitudine acolo in fotografie datorita focalei mici, as spune cel putin vreo 50. In fotografe este constelatia Cassiopeia la mijloc si un pic mai sus unul dintre cele mai frumoase obiecte de pe cer, roiul de stele dublu din Perseu. Cassiopeia este destul de aproape de steaua polara, care, la o expunere chiar de cateva ore, la o asemenea focala, ramane nemiscata. Cu cat te apropii mai mult de polul nordic ceresc, cu atat mai mici sunt arcele de cerc descrise de stele. Ai expus si tu in nord unde eu am fotografiat cel mai putin noaptea, ca nu prea ai ce cauta acolo ca astrofotograf in afara de un frumos startrails incadrand si steaua polara sau, cu MULT noroc, o aurora (Acum, ca sa ma laud un pic:-P, detin singurele fotografii facute vreodata la auroare din Bucuresti). Daca ai fi expus in partea opusa, adica in sud, crede-ma ca darele la stele s-ar fi vazut si in fotografia ta, cu tot cu prelucrare:-)
Cu o prelucrare usor diferita ai putea scoate si ceva astro-artistic frumos:-) Mea culpa inca o data. Pot sa mai votez o data?:-?
Daca tot ati fost la Vf. Omu amandoi pe un asa cer senin cum se vede in "Dialogul astrelor" nu ati facut si voi cu asemenea aparate niste expuneri la ISO400 sau ISO800 mai sus pe cer?:-D

Lucian Jurca Lucian Jurca, Wed, Nov 30, 2005, 1:59 pm

Foarte frumos cand lumea se mai impaca dupa oaresce discutii aprige.:-)

Fără foto George Durlescu, Wed, Nov 30, 2005, 3:02 pm

Alex, chiar ai simtzit nevoia sa dai detaliile.. ..tehnicizate..."profesorului" Florin?!?... LASA-I, TE ROOG, FRUMUSETZEA SI LINISTEA OCHIULUI, SUFLETULUI...! EU, itzi Multumesc pentru ea!

Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Wed, Nov 30, 2005, 3:19 pm

Profesori sau nu, e bine cand exista un dialog care se finalizeaza civilizat. Multumesc autorului pentru aceasta imagine si participantilor pentru o discutie incheiata principial. Sa ramanem in aceste limite.

Alpinet Photo Gallery
Login or register to comment
©Alpinet Project 1999 - 2024