Zidul drumeţiilor noastre...

Submitted by: Mădălin-Cristian Focşa
Zidul drumeţiilor noastre...
Publishing date: : Jan 5, 2006, views:: 1453
Geographic location: România, Muntii GARBOVEI, Varful Baiul Mare (1895)
Used equipment: Nikon F-501 cu Sigma AF 28-70mm
Description: Binecunoscutul abrupt prahovean al Bucegilor, vazut de sub Varful Baiu Mare din Muntii Garbova
Bookmark and Share
Alpinet Photo Gallery
Fără foto Ionela Samoilă, Mon, Jan 9, 2006, 12:13 am

super! cand te gandesti ca locurile aceste sunt atat de aproape......:-)

Fără foto Dan Loghin, Mon, Jan 9, 2006, 3:15 pm

De cele mai multe ori, vf. Baiul Mare I (1.895 m) si Baiul Mare II (1.908 m) sunt chiar in Muntii Baiului. Muntii Girbovei nu-i mai are de foarte multa vreme pe inventar, iar cind i-au avut a fost din lenea unor cartografi.:-?

Mădălin-Cristian Focşa Mădălin-Cristian Focşa, Mon, Jan 9, 2006, 7:22 pm

Dane, daca te-ai documenta mai mult ai afla ca intre vaile Prahovei, Azugii, Garcinului, Tarlungului, Doftanei Ardelene si Doftanei Prahovene si avand in sud Subcarpatii, se afla niste munti pe care literatura de "specialitate" in denumeste in cele mai multe cazuri "Muntii Baiului", dar a caror denumire corecta este mai degraba "Muntii Garbova" (si nu Garbovei cum gresit este trecut la zonele din Alpinet). Aceasta denumire este singura care se refera la aspectul general al acestor munti, de la Secaria pana la Sacele. Iar cele doua subdiviziuni ale acestor munti (legate prin Culmea Petru-Orjogoaia) pot fi intr-adevar numite, dupa varfurile principale, "Neamtului", respectiv "Baiului" (mai degraba "Baiu Mare").
Iata de ce nu e corect sa spunem "Baiului" decat cand ne referim la partea sudica, ce se afla fata-n fata cu Bucegii, de sub al carei varf principal am luat si imaginea de mai sus.
Insa cele 2 zone sunt atat de puternic sudate intre le si atat de asemenatoare incat nu pot fi separate in 2 unitati montane distincte; de aceea cunoscatorii stiu ce spun cand se refera in ansamblu la "Muntii Garbova"
Deci la zone in Alpinet ar trebui scosi "Muntii Baiului", care se regasesc la zona "Muntii Garbova" - o sa ma ocup de asta tot eu in curand, sa vedem daca-i conving pe baieti...:)

Mihaela-Alina Radu Mihaela-Alina Radu, Mon, Jan 9, 2006, 10:01 pm

În literatura de specialitate (de data aceasta fără ghilimele!), apar menţionate toate cele trei denumiri. Unii autori au folosit denumirea care, aşa cum ai spus şi tu, face referire la aspectul domol al acestor munţi ("Gârbova" - Valeria Velcea, Gh. Niculescu sau "Gârbovei" - Al. Roşu), alţii au folosit oronimul "Baiului" (V. Mihăilescu, V. Tufescu, M. Ielenicz), dar sunt şi autori care au denumit acest spaţiu montan Culmea Gârbova-Baiul (I. Sîrcu). Toate aceste denumiri fac referire la acelaşi spaţiu montan, cuprins între aceleaşi limite şi care, aşa cum ai precizat şi tu, are mai multe subdiviziuni. În concluzie, consider că fiecare dintre noi poate opta pentru oricare din cele trei denumiri, cu condiţia să nu o folosească şi... la vest de Azuga sau dincolo de Doftana.:-)

Mădălin-Cristian Focşa Mădălin-Cristian Focşa, Tue, Jan 10, 2006, 1:01 pm

ai dreptate, numai ca atunci cand spui muntii baiului te referi numai la partea sudica. Cel mai corect, pana la obisnuirea publicului cu adevarul, ar fi sa se treca asa: "Muntii Garbova (Baiului)".
Este la fel ca in cazul Muntii Steflesti (Lotrului) - corect denumiti in ghidul lor turistic, insa cu denumirea gresita mult prea impamantenita ca sa poata fi schimbata dintr-odata...

Alpinet Photo Gallery
Login or register to comment
©Alpinet Project 1999 - 2024