Atenţie la curbe...

Submitted by: Viorel Borteş
Atenţie la curbe...
Publishing date: : Jan 8, 2007, views:: 1235
Geographic location: România, Muntii BUCEGI, Varful si Cabana Omu
Used equipment: BENQ DCE520
Description: Şaua Bucura Dumbravă
Bookmark and Share
Alpinet Photo Gallery
Fără foto Dan Loghin, Tue, Jan 9, 2007, 3:38 pm

Acesta este numele locului?

Viorel Borteş Viorel Borteş, Tue, Jan 9, 2007, 3:50 pm

Da, este saua de deasupra Vaii Cerbului, dupa ce ai trecut de Fereastra Cerdacului, inainte de a urca pe Varful Bucura Dumbrava si apoi inca putinel pana la Varful Omu!

Viorel Borteş Viorel Borteş, Tue, Jan 9, 2007, 3:53 pm

Este un loc excelent de pornire cu schiurile, primavara, spre Valea Cerbului, daca nu te duc nervii sa-ti dai drumu' chiar de pe Bucura Dumbrava.

Fără foto Dan Loghin, Wed, Jan 10, 2007, 12:01 pm

Stiu/stiam unde este. Am sa formulez altfel intrebarea: Asa ziceti/scrieti ca se numeste locul acela? Aveti (si) un (alt) nume pentru saua (larga) dintre Vf. Bucura si Vf. Omu? Multumesc.

Viorel Borteş Viorel Borteş, Wed, Jan 10, 2007, 12:48 pm

Bucura Dumbrava este pseudonimul scriitoarei Fany Seculici, nascuta in Cehoslovacia, la Bratislava pe la sfarsitul sec. IX. De mica ajunge in Romania si devine ROMANCA, atat de mult s-a atasat si a iubit locurile noastre. Mare iubitoare de drumetii si in special a Muntilor Bucegi si Fagaras, a infiintat Cluburi de Drumetii impreuna cu tovarasul ei de calatorii Mihai Haret si a scris Monografii Montane legate de cei doi masivi. Revenind la intrebarea ta, nu stiu daca numele locurilor amintite a fost dat de ea sau in amintirea ei, eu am niste harti vechi unde asa sunt mentionate. E adevarat ca pe hartile mai noi apar alte denumiri sau chiar NICI UNA. Poate sunt putin demodat dar mie imi place sa amintesc denumirile cu care am fost invatat cand am inceput sa umblu, de mic, pe munte!

Fără foto Cristian Georgescu, Wed, Jan 10, 2007, 3:22 pm

Vrei sa spui secolul XIX si cred ca a doua jumatate. In acea perioada Cehoslovacia nu exista, deci este vb de Slovacia care se afla sub imperiul Austro-Ungar. Cica ar fi fost prima femeie care a urcat pe vf. Omul.

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Wed, Jan 10, 2007, 4:37 pm

Nu stiu daca a fost prima femeie care a urcat pe varful Omu (la mijlocul secolului XIX se faceau destule excursii organizate pe Bucegi si e greu de crezut ca barbatii sa fi fost atat de misogini sa nu fi luat in excursie cu ei si femei). Pe de alta parte, prin Bucegi pasunatul era destul de dezvoltat si e greu de crezut ca prin zona sa nu fi fost vreun cioban, care sa-si fi avut si sotia sus, la stana... si sa nu fi ajuns pe Omu, care fiind cel mai inalt varf din zona era un punct atractiv, nu doar pentru turisti, ci si pentru ciobani...

Doar o proprie parere... nu m-am documentat prea mult in privinta asta, dar am sa caut...

Viorel Borteş Viorel Borteş, Wed, Jan 10, 2007, 5:11 pm

Evident ca e vorba de sec. XIX...viteza bat-o vina! Republica Cehoslovaca se proclama in 1918 prin Tratatul de la Praga si dupa putin timp adera la ea si Slovacia. Tot viteza...
Emi, poti fi sigur ca ciobanii au ajuns pe Omu poate din sec. IX (sic), se pare insa ca ascensiunea Bucurei Dumbrava a fost prima consemnata oficial in nu stiu ce Buletin al vremii... Am mai uitat cate ceva din istorie dar uite ca aceste comentarii isi dezvaluie inca o latura benefica: trebuie sa caut si eu prin hartoage sa-mi mai amintesc:-)

Fără foto Dan Loghin, Thu, Jan 11, 2007, 9:41 am

Domnule Bortes - nu imi spuneti nici un fel de noutati, cu tot respectul datorat eforturilor dvs. Problema era/este de locare punctuala - precisa: altfel intrebat, numele acelei şa - din fotografia dvs. - este documentat pe ce harta a dvs. sau la care aveti acces? La mine apare altcumva si am aratat care anume şa are numele respectiv.
Restul datelor sunt cunoscute si accesibile oriunde. In plus, vf. se numeste strict Bucura (buninteles ca de la Bucura Dumbrava, de ce m-as fi mirat!?). Sper ca nu aveti aceeasi intentie sa credeti ca si Lacul Bucura (Dumbrava!?!) din Retezat se cheama astfel de la zburdalnica persoana, banui eu!. Mihai Haret ne sugereaza ca dra Seculici era o vesela drumeata si multi excursionisti/membri importanti din acel club pe care il banuiti ii datoreaza, cu placere, amintiri frumoase. Eventual ati putea sa aflati de ce si-a ales acest nume. Chiar - de ce-o fi venit in Romania?
Afirm ca textul nu are nici un fel de intentie polemica, nici un fel de ironii si se refera doar la o informatie - pe care o aveti sau nu.
Pe scurt; "pe ce va bazaţi" când aţi numit şaua aia aşa cum aţi numit-o?

Fără foto Dan Loghin, Thu, Jan 11, 2007, 9:44 am

In privinta primei ascensiuni a vf. Omu - exista date inclusiv privind ascensiunea dinspre sud sau dinspre nord.

Alpinet Photo Gallery
Login or register to comment
©Alpinet Project 1999 - 2024