Centrul cultural

Submitted by: George Bogleş
Centrul cultural
Publishing date: : Mar 11, 2009, views:: 2760
Geographic location: România, Muntii SUREAN, Cetatea Sarmisegetuza Regia
Used equipment: Panasonic Lumix FZ-7
Description: Principala zona dezgropata... centrul spiritual al Daciei... dupa cum spune pe placutele de informare aici ar fi cea mai mare asezare dacica... nimic nu a fost facut pentru a putea sa ne dam seama cu proprii ochi de aceasta
Bookmark and Share
Alpinet Photo Gallery
Fără foto Dan Loghin, Thu, Mar 12, 2009, 5:10 pm

Ce deosebire este, dupa dvs., intre "centru cultural" si "centru cultual"?
In privinta lui "cea mai mare asezare" - ma rog! Mare in ce?

George Bogleş George Bogleş, Thu, Mar 12, 2009, 5:22 pm

Pai in cazul de fata cred ca indeplinea ambele functii... cred ca in acea perioada cultul si cultura mergeau cam mana in mana... nu sunt expert dar asa gandesc eu... cat despre marime daca retin bine estea cea mai intinsa cetate si asezare dacica... care adapostea cateva mii de oameni (nu am retinut exact)... din pacate ceea ce e in imagine reprezinta cam tot ceea ce am gasit dezgropat in zona nici urma a asezarii de mii de suflete... din pacate celelalte poze din serie nu au fost acceptate deoarece "Nu prezinta relevanta fata de proiectul Alpinet"... asta insemnand cetatile Piatra Rosie (unde nu au fost dezgropate decat cateva dale din vechiul drum de acces in cetate... in rest e o pajiste frumoasa), Blidaru si Costesti (Cetatuia)... ideea era ca eu personal as fi vrut sa pot vedea mai mult din ceea ce a insemnat civilizatia dacica, si sunt sigur ca sunt mai multe persoane in situatia mea (de ex. la Piatra Rosie - parcurgi cateva ore de drum - o zi in fctie de locul de unde vrei sa ajungi acolo si tot ceea ce te asteapta e o pajiste:|)

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Thu, Mar 12, 2009, 9:41 pm

George, din informatiile mele sapaturile arhelogice in zona sunt intr-adevar absolut derizorii. Mi se spune ca poti gasi prin padurile din jur tot felul de pietre, ziduri care sunt evident ramasite istorice dar nimeni nu sapa si nu continua munca inceputa cu multi ani in urma de indivizi care erau indragostiti de istorie si erau dedicati nevoii noastre de a cunoaste. Arheologii nostrii de azi sunt mai interesati sa se duca sa sape in Grecia sau in Italia decat la ei acasa unde astfel de activitati nu primesc publicitatea pe care ei o cauta.

Klaus Fissgus Klaus Fissgus, Fri, Mar 13, 2009, 10:57 am

Eu am auzit opinii conform cărora acest site arheologic cu totul deosebit este intenţionat lăsat "asa cum este" în scopul protejării lui, chiar şi drumul de acces este într-o stare deplorabilă, ultimii 2 km pot fi parcurşi doar pe jos. Anul trecut am fost şi eu acolo şi am remarcat şi alte zone cu vestigii încă nedezgropate corespunzător. Nu stiu dacă asta este bine sau rău, sau dacă prin asta se realizează o reală protecţie a vestigiilor, însă pot să spun că locul este într-adevăr deosebit, când m-am poziţionat în centrul sanctuarului mare am simţit un fel de energie deosebită, inexplicabilă, care mi-a făcut pielea "de găină". Poate a fost autosugestie, poate a fost ceva real, nu stiu, însă a fost ceva marcant oricum.

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Fri, Mar 13, 2009, 8:29 pm

Klauss, nu esti singurul care a trait o astfel de experienta acolo. Cat despre "protejare" prin indiferenta, nu e solutia pe care o societate civilizata ar trebui sa o aleaga. E lipsita de logica si e contrara nevoii omului de a cunoaste si de a intelege cat mai mult.

Fără foto Dan Loghin, Fri, Mar 13, 2009, 11:42 pm

Ehh! Klaus, nu esti singurul care a incercat "energia" aia.:-)

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Sat, Mar 14, 2009, 5:56 pm

Si apropo de apropouri... Complexul din fotografie nu e de fapt un centru cultic ci, intr-adevar, unul de cultura, un centru stiintific. El include nu numai faimosul "calendar", dar date, coordonate si dimensiuni astrale care ne obliga sa reconsideram felul in care intelegem nu numai istoria Romaniei dar istoria omului in general.

Alpinet Photo Gallery
Login or register to comment
©Alpinet Project 1999 - 2024