Furculiţa vs. Cuşma Dorobanţului

Submitted by: Daniela Ursu
Furculiţa vs. Cuşma Dorobanţului
Publishing date: : Aug 31, 2009, views:: 2147
Geographic location: România, Muntii CEAHLAU, Cabana Fantanele
Album (slideshow): Ţara Hangului & Şesul Hangului
Used equipment: Nikon, Hoya Pl.
Description: Admirată de jos, din satele de la poale, dintr-un cu totul alt unghi, localnicii i-au spus "Furculiţa - datorită izbitoarei ei asemănări cu o furcă cu două braţe. Aici sus, la 1700 m, ea poartă însă un alt nume şi ne-ntrebăm de ce. Urcat-au dorobanţii Ceahlău'-n '77? Cu siguranţă, nu. Lupte au fost mai jos, în Şaua La Morminte, da'-n veacul următor. Pe "Douăzeci şi două iunie / S-a pornit plânsul în lume […] Stau cimitirile-n cale / Şi răniţii pe-o cărare / şi strigă în gura mare / […] Foaie verde de boboc / Eu mândruţă aşa te rog / Dacă n-oi avea noroc / Înapoi să mă întorc / Să vii mândră să mă caţi / Printre sute de soldaţi / […] Şi să vii pe ploi pe vânt / Până-i da de-al meu mormânt / Şi să vii la vreme rea / Până-i da de crucea mea / Că deasupra sus pe cruce / Sunt trei picături de sânge / Jos în iarba înverzită / Şăde arma ruginită". Versuri culese de Ecaterina Cădere din satul Chiriţeni. Referiri făcute asupra anului 1877 şi asupra datei 22 iunie 1944. Originea toponimului nestabilită încă.
Daniela Ursu - Personal gallery
Bookmark and Share
Alpinet Photo Gallery
Fără foto Dan Loghin, Tue, Sep 1, 2009, 8:24 am

Well: a existat o emulatie a denumirilor legate de Razboiul de Independenta imediat dupa terminarea lui. Multe nume/denumiri din tara, inclusiv artere din orase au capatat tot felul de nume legate de respectivul eveniment - extrem de atroce in perioada aceea.
Apoi au venit poetii si au "imortalizat" Dorobantul - noul erou. Mai ales Aleacsandri.

Unul dintre foarte interesantele date pe care le ofera anumite denumiri sau texte/poezii este momentul/evenimentul "socant" si sursa care au inspirat o denumire anume: in cazul de fata pur si simplu este urmarea aparitiei prin satele zonei(si apoi sugerat de "intelighentie") a dorobantilor care reveneau acasa. Li se lasasera echipamentul - "cusma" caracteristica de exemplu - si, uneori, armele.
Momentul interesant aici este dotarea dorobantilor cu "pusti moderne" cu baioneta. Urmare a eforturilor domnitorului Carol I (devenit rege dupa 1881) de inzestrare a armatei.
Asa ceva nu se mai vazuse pe acolo.
Momentul a coincis cu emulatia de mai sus.

In privinta furculitei denumirea apare dupa "evenimentele istorice memorabile" ca urmare a reactiei de aruncare in derizoriu a "faptelor inaintasilor".
Exact ca in momentele de fata.
"Furculita" apare ca denumire de la grupurile de turisti "aia zvapaiati" care incep sa denumeasca cum ii taie bilutza.
Exact ca in momentele de fatza.
Era moda lui "ia sa mai si traim ca o viata avem!" - moda care apare dupa consumarea unor evenimente "epocale". Evident sustinuta de catre supravietuitorii care nici pe-acolo nu fusesera. O intreaga literatura se ocupa de noile astfel de moravuri.

De fapt denumirea de tzapoi trebuia atribuita - daca era vorba de sorginte "populara locala". Apud Ion Creanga.

In privinta lui 22 iunie 1944, am unele dubii ca e vorba de 1944. La 22 iunie 1941 Romania intra in razboi alaturi de Germania.

Fără foto Dan Loghin, Tue, Sep 1, 2009, 8:25 am

"...una dintre foarte interesantele date..." - scuze! Lapsus calami!

Daniela Ursu Daniela Ursu, Tue, Sep 1, 2009, 10:10 am

Corect! Lapsus calami - eu, 1941.
Este interesantă şi foarte posibilă ipoteza că "Furculiţa" a apărut după întoarcera eroilor Războiului de Independenţă acasă. Cam acelaşi lucru intenţionam să 'demonstrez', dar cu ceva întârziere, am câteva restanţe la comentarii şi nu numai.

Conform datelor locale, pentru cucerirea Independenţei, au fost mobilizaţi şi localnici ai Văii Muntelui. Ei au fost înrolaţi în Regimentul 15 Dorobanţi şi au luptat la Plevna şi Griviţa. În atacul sângeros din 6 sept., au căzut alături de comandantul batalionului, sergentul Loghin Petru şi soldatul Ferăstrăoanu Ioan din Hangu şi Andonescu Neculai şi Rogin Toader din Buhalniţa. În aceleaşi lupte le-au fost alături şi alţi hangani, soldaţii Ciubotaru Toader şi Ghecheriţa Ion.
Pe Loghin Petre ni-l descrie şi Coşbuc în cartea "Războilul nostru pentru neatârnare" - 1889, pag. 129: "Era isteţ la vorbă şi pâna n-a fost străpuns de baionetă, îşi tot îndemna oamenii la glumă. Când a văzut pe Gheorghe a lui Găină din Bogdăneşti azvârlindu-se spre şanţ, a strigat "haida, zboară Găină, zboară!" şi întorcându-se spre dreapta "cântă-le Scripcă, de pretecanie!" Bietul Scripcă, om mai în vârstă, din Ruginoasa, n-a apucat să cânte multe, căci a căzut lovit de glonţ."
În 1906, cu ocazia Jubileului celor 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, s-a conferit veteranilor Războiului de Independenţă Medalia "Carol I", prezent fiind atunci şi Ciubotariu Toader din Hangu.

Personal, cred că, în lipsa altui monument, această formaţiune stâncoasă care tronează deasupra Văii Hangului a fost închinată cinstirii memoriei eroilor localnici şi a primit numele pe care-l cunoaştem noi astăzi.

Fără foto Petru Renatty Ciobanu, Tue, Sep 1, 2009, 11:23 am

Interesante sint datele si faptele despre care pomeniti. Cred insa ca se poate si fara "vs.". Poate ca uniforma statea nu tocmai bine pe dorobantul nostru (i-o fi fost mai mare cu vreo 2 numere) si de aceea cind il priveai din departare semana cu o furculita:-D

Fără foto Petru Renatty Ciobanu, Tue, Sep 1, 2009, 11:27 am

Oricum, e frumoasa lumina asfintitului care scalda fata voinicului. De jos, dintr-un unghi bun, probabil ca s-ar vedea cum muntele se pregateste sa imbuce din soarele rosu, folosind o furculita cu doua brate...

Fără foto Dan Loghin, Tue, Sep 1, 2009, 2:21 pm

Multumesc Daniela! Incet-incet te-ai apropiat si de neamurile proprii... ma rog!... "virful" neamului a fost scriitorul Constantin Loghin - stra-stra-stra-... whatever!
Uniforma era de inspiratie prusaca.
Nici numele de dorobant nu era la origine deloc roman. Mai ales ca se folosea forma darabani. Care vine de la.... care a dat... Trabant.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Tue, Sep 1, 2009, 2:55 pm

Fie şi cu viteza / zgomotul unui Trabant, intenţia mea a fost să mă apropii numai de originea toponimelor, nu de neamurile pentru care am oricum tot respectul. Este doar o coincidenţă de nume, nu am vrut să jignesc pe nimeni!

Alpinet Photo Gallery
Login or register to comment
©Alpinet Project 1999 - 2024