Lespezi si Caltun vazute de pe Laitel

Înscrisă de: Marian Radu
Lespezi si Caltun vazute de pe Laitel
Data publicării: : 31 Mai 2005, vizualizări:: 3311
Localizare geografica: România, Muntii FAGARASULUI, Varful Laitel
Album (slideshow): Bâlea. mai 2005
Echipament folosit: Canon EOS 300, Cosina AF100-400, Fuji Superia 200
Descriere: 28.05.2005
Marian Radu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Dan Loghin, Marţi, 31 Mai 2005, 12:47

Cu riscul de ma face nesuferit, reprecizez: vf. din dreapta este Cornu Caltunului (de cele mai multe ori cu 2.510 m alt.) iar cel din stinga are doua denumiri: Lespezi pentru versantul sudic (care nu se vede aici) si Caltun pentru cel nordic (cel din poza). Alt. lui este, de cele mai multe ori 2.522 m.
Nu de alta, dar multe denumiri au fost "schimbate" intre timp, chiar si in Fagaras, pentru ca au provenit de la oameni care nu le stiau numele real sau corect dar "transmiteau altora vestea". Inclusiv si mai ales chiar numele de Negoiu. Numele lui real/initial nu este Negoiu, dar cine mai stie asta de cind altcineva l-a denumit astfel din cine stie ce amintiri/motive, acum foarte multa vreme!?!:-?

Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Marţi, 31 Mai 2005, 12:57

Pai si caree numele real, ca sa stim si noi la ce apelativ raspunde!:-D

Marian Radu Marian Radu, Marţi, 31 Mai 2005, 13:14

Ptr Dan. Corect, este vorba de Cornu Caltunului. Despre Lespezi n-am auzit inca sa aiba doua denumiri. Fostul nume al Negoiului a fost unul in limba germana (un nume propriu, nu imi vina acum in minte)

Fără foto Dan Loghin, Marţi, 31 Mai 2005, 14:11

Mi-am mai spus o data parerea in domeniul asta.
Denumirile montane, in special denumirile virfurilor, care nu interesau decit ca si limita/hotar, porneau de la numele zonei - de obicei loc de pasunat - pe care o delimitau: culme, cresta (tot ca si limita/hotar), piriu, proprietar, etc. Oricum ceva lesne de recunoscut, mai ales si chiar si de la distanta, mai ales ca in Regat nu exista carti funciare, cel putin atit de clare ca in Ardeal si Bucovina. Astfel, vf. Lespezi vine de la Muntele si Culmea Lespezilor, care se intinde spre sud, iar, spre nord, pentru acelasi punct, denumirea provine de la culminatia zonei de la nord - Caltun. Astfel vf. se numeste Lespezi pentru ca este prescurtarea de la "Virful de hotar al muntelui Lespezilor" cum apare in catagrafiile din Regat, dar si, respectiv "vf. de deasupra lacului Caltun" care si el vine de la "Locul de pasunat al lui Caltun, pina la lacul ce se iveste acolo", ca in hotarniciile din Ardeal. Sunt povesti intregi, cea mai interesanta este cea legata de locurile de pasunat ale rasinarenilor.
Revenind la Negoiu, primul nume apare in Ardeal ca si retinut documentar. Virful - in romana - se numea Piatra Tunsului, asta pina la 1842-1844 si se numea asa conform regulei: "Piatra din virful hotarului tinut de culmea de hotarnicie a locului de pasunat a lui Tunsu" - Culmea Tunsu de acum. Se numea Tunsu de la porecla celui care "parasise obiceiul pletelor" - la noi dupa "obiceiul nemtesc", asta dupa 1720. Negoiu s-a numit/confirmat denumirea de catre primii catzaratori - austrieci - care cautau un virf mai inalt decit Suru - considerat multa vreme cel mai inalt din Alpii Transilvaniei. Asta in 1844. Numele propriu-zis provine, cel mai probabil, din Neagoe, pronuntat ca in vechime - cu accentul pe prima silaba.
Alte exemple sunt prea destule, cel mai vechi pastrat fiind, probabil, cel al Muntilor Leaota, munte cumparat al lui Basarab Laiota cel Tinar Tzepelush de pe la 1480. Chiar si vf. Moldoveanu pastreaza numele proprietarului, de fapt o porecla.
Gata, scuzati-mi textul destul de lung. Si eu le-am aflat de la altii...
Mult mai interesanta este povestea vf. Vinatoarea lui Buteanu, nume destul de recent. Dar hai s-o lasam ca ne lungim!:-)

Adrian Popovici Adrian Popovici, Marţi, 31 Mai 2005, 15:19

Eu zic sa o mai lungesti cu astfel de comentarii interesante. Deci cum e cu Buteanu si a lui Vanatoare?

Nu prea vad de ce ai intra in categoria "nesuferit":-) cu astfel de comentarii pe Alpinet, atata timp cat o gramada din spatiul alocat comentariilor este ocupat de tot felul de pareri paralele cu muntele de tipul "...lumina trebuia sa pice asa...", "... eu as fi fotografiat altfel... ", "...muntele ala nu trebuia sa se vada in poza, precis l-ai pus acolo cu calculatoru...", "... poza asta sigur e prelucrata.... " :-)

Dane, nu scoti o carte cu o sinteza a documentatiei pe care o ai despre denumirile montane? Eu o voi cumpara.
:-)

Cosmin Ciortan Cosmin Ciortan, Marţi, 31 Mai 2005, 16:10

"Aprob pozitiv", Adrian.
Chiar sint foarte bune comentariile de acest tip, asa ca tine-o tot asa, Dane.:-P

Fără foto Dan Loghin, Marţi, 31 Mai 2005, 17:02

Initial Muntele se numea local Pashunea lui Buteanu - care tinea de la muntele cel neted (Netedu) pina la fundul vaii. Vf. propriu-zis apare documentat in momentul in care se incheie un act privind valoarea terenului. Astfel se arata ca acolo sunt "seninari" si "vinatari" - locul in care apar pietre in pashune, inutile pentru oi. Cu o singura exceptie: pietrele de sare.
Deci valoarea terenului era buna doar pina la Vinatare - local pietre care poate sa fie linse de oi pe post de sare - v. si piatra vinata. Ma rog, sa avem unele rezerve fata de asta.
De unde, Vinatarea lui Buteanu. Bine, nu era cazul, dar erau pietre care semanau cu cele vinete, de sare.
Astfel el se numeste corect Vinatarea lui Buteanu. Denumirea de Vinatoarea lui Buteanu apare dupa 1954, din cauza, vina si grija pratologilor care-l numeau asa in rapoartele lor. Dintre care erau citiva care nu aveau treaba decit cu partizanii din zona si cu rapoartele lor. (Pratologia este stiinta care se ocupa de pasuni).
Numele este pentru fatza nordica.
Numele pe fatza sudica era de - pe bune! - "P... lui Voda". Denumirea apare ca atare si sub acest nume in hartile austriece de delimitare a granitei, prima pe la 1777 si apoi pe la 1797 si tot asa.
Drept dovada poate fi adusa denumirea trecuta pe harta austriaca care zace la Libraria Noi, linga Intercontinental. Acum peste 1 an cind am fost pe acolo era inramata si pusa pe peretele opus vitrinei, cam la 1/3 distanta de la peretele dinspre Universitatea Dalles (sau cum s-o fi numind acum!), bineinteles la o inaltime mai mare. Probabil pentru ca am semnalat acolo - in gluma - chestiunea. Era initzial pusa chiar pe peretele dinspre Univ. Dalles. E oarece vreme de atunci.
Stiu ca e de ris, dar asha se numea. Si mai sunt si alte denumiri de acest fel, stramosii nostri nefiind prea pudici.
Imi cer scuze (si) fata de colegele noastre de munte, dar asta e!
:-):-):-)
Cit priveste cartea, nu pot sa fac decit sa adun ceea ce au facut altii. Ceea ce imi va lua ceva timp mai ales ca nu prea sunt prin zona. Una peste alta, merita citit capitolul de Toponimie din cartile lui Ilie Fratu & altii despre Fagaras. Oricum e o generatie intre noi si stie el mai bine anumite lucruri.:-)

Fără foto Cristian Axon, Marţi, 31 Mai 2005, 18:47

Bravo Dane, o asa documentare mai rar! De Vinatarea lui Buteanu stiam ca se numeste corect asa, dar nu stiam de unde vine... Thanks!

Fără foto Raul Arsa, Miercuri, 1 Iun 2005, 7:43

Dane, multumim din nou pentru comentariile tale toponimice pline de seva, foarte interesante si, mai ales, exhaustive!!!

Ma incriu si eu pe lista viitorilor cumparatori ai acestei carti.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024