Arhitectură montană

Submitted by: Titus Hen
Arhitectură montană
Publishing date: : Feb 9, 2008, views:: 1318
Geographic location: România, Muntii CEAHLAU, Ocolasu Mic
Description: Coloana Dorică - cu glazură... nu vă repeziţi că nu e dulce!:)
Bookmark and Share
Alpinet Photo Gallery
Daniela Ursu Daniela Ursu, Sun, Feb 10, 2008, 3:35 pm

Incredibilă...!!! – surprinsă dintr-un unghi atât de rar accesibil într-un anotimp favorabil, d'armite pe o aşa vreme şi, mai ales, într-o solitară tură – sincere felicitări, Titus!
Pentru propria-mi persoană, ai şi un detaliu cu fisura care o desparte de Masa Dacică?

Mulţi dintre voi ştiu că între mine şi Coloană este o legătură puternică, nu atât de mult datorată izbitoarei asemănări dintre ea şi periscopul Submarinului din Ischigualasto – ci una mult mai profundă, adesea greu de explicat şi pentru mine însămi.
Şi pentru că zilele trecute scriam într-un comentariu taman despre Coloana care numai Dorică nu se numea pe timpuri, hotărâtă afirm astăzi că din acest unghi Coloana tinde să revină la matca sorgintei, la autentica, la arhaica ei denumire – neîntâlnită, necunoscută sau nemaifolosită de contemporanii montaniarzi… Într-adevăr, o denumire fără adâncă rezonanţă, dar atât de… "O, sancta simplicitas!"
Pe cei pasionaţi de istorii insolite - îndrăznesc să vă provoc şi să întreb ştiţi/cunoaşteţi numele cu care-a fost înzestrată - cândva - Coloana Dorică?

Daniela Ursu Daniela Ursu, Sun, Feb 10, 2008, 3:36 pm

Dacă pierd, răspund 'reclamaţiilor' primite şi îmi afişez poza la membrii! :-D

Paul Diacre Paul Diacre, Wed, Feb 13, 2008, 8:35 am

Profil în ceaţă
Fulgerul tău în mine
Floare de gheaţă.

Fără foto Dan Loghin, Wed, Feb 13, 2008, 8:59 am

Uite Daniela: eu iti spun cite amanunte stiu eu despre Dorica iar tu imi spui de unde e citatu' cu infiptu' cel energetic de tip "un singur posesor/o singura chestie posedata". OK? Sau mai bine invers?! Dar, daca ghicesc, sa nu iti pui poza cu gluga, te rog! Prea aduce a scufitza.:-)

Livius Almajan Livius Almajan, Wed, Feb 13, 2008, 5:11 pm

Faina poza

Daniela Ursu Daniela Ursu, Wed, Feb 13, 2008, 9:01 pm

Ok! Dar mai bine invers!!!
Referitor la folclorul cules, recunosc că sunt într-o pa(n) nă mare de inspiraţie/revelaţie şi nu-l văd pe Anton a fi cauza, aşa că, dacă tot am început a vorbi latineşte, "Sapientia cedere est" – Înţelepciune este să cedez şi să aştept să vină singur şi complet răspunsul…:-)

În ceea ce o priveşte pe Dorica, personal, nu cred c-o pălit-o aşa tare trăsnetu’ în cap ca pe suratele Detunate, ori pe laterală, de-o pocnit stânca şi-o desprins-o de treapta intermediară şi prin acea crăpătură, numită elegant de mine fisură, a intrat alizeul, ba nu, crivăţul, cu-aşa putere şi-o suflat-o din toate părţile până i-o-ngheţat floarea, coroana, în fine, coloana. :-):-?

Cât despre poza mea, până mai ieri eram sigură că am o fatză de fantomă, dar dacă tu spui scufiţă, nu pot decât să mă bucur mult! :-o Ce-i drept, în ultima vreme, împrejurările-au făcut să fiu departe şi să suspin după prezenţa unor fotografi, pe munte, dar tu, cum ai ghicit că tocmai acea poză cu pelerina şi cu lupu’ lângă mine vroiam să o (re)înscriu?! :-)

Şi nu în ultimul rând, mulţumesc autorului acestei minunate fotografii pentru detaliile extraordinare pe care mi le-a trimis legate de fisură, este încă în stare bună.
Dacă vei ajunge, Dan, pe terasa inferioară, să nu ratezi ascensiunea spre treapta intermediară prin acest loc! Când echilibrul va fi perfect, când vei avea ceva sigur sub picioare şi spatele-ţi va fi asigurat, vei simţi nevoia să-ţi desfaci braţele asemenea păsărilor aripile (Da, o pasăre ştie unde pleacă/zboară – altfel nu şi-ar întinde aripile) şi să cuprinzi cu mâinile Coloana …! Restul revelaţiilor vor veni de la sine, fiecăruia, după cât le este dat să primească şi după cât vor ei să o facă. :-o

Să-ţi fie de bine tura, Titus! Încă o dată felicitări!

Fără foto Dan Loghin, Thu, Feb 14, 2008, 9:54 am

Multumesc Daniela. La cei aproape 1, 90 m ai mei s-ar putea sa ajung sa o cuprind cu bratele (glumesc!). Nu imi este in plan Ceahlaul prea curind insa.
In orice caz, mi-a placut mult atit unghiul de fotografiere cit si momentul. Vorba unui amic al meu - mai inalt: "E mare lucru sa poti sa fii capabil!".

In privinta sub-multzimii ordonate de silabe adaugate, ele se potrivesc atit notziunilor de tzurtzure cit si definitiei "inghetzata infulecata pe intuneric de catre cineva cu probleme la stomac" sau, cu intzeles mai adinc, aspicului vazut dinlauntrul piftiei.:-)

Titus Hen Titus Hen, Thu, Feb 14, 2008, 1:19 pm

Multumesc tuturor pentru aprecieri.
A fost o pura intamplare. Norocul meu ca exact cand am ajuns sus, negura s-a risipit putin si mi-a permis sa fac poza. Altfel abia vedeai la 10-20m.
Ca tot veni vorba de istorii despre Coloana, Catalin imi povestea cum cineva si-a luat inima in dinti si a facut pasul (cam mare e drept) pana pe capitel si era sa ramana pe acolo fiindca acesta este cam la 50cm mai jos si a fost cam greu la "deal". Noroc cu un capat de coarda.:-P

Daniela Ursu Daniela Ursu, Thu, Feb 14, 2008, 2:33 pm

Mitruţ.

Alpinet Photo Gallery
Login or register to comment
Comments submitted by Titus Hen
 1-20 from 235
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
PhotoCommentDate
Poienile stanelor, stânelor şi stănilelor
Daniela Ursu
Interesanta insiruirea de toponime prezentata. Unele par sa se fi pierdut.
Legat de Gardul Stanelor cred ca se refera la altceva decat actualul Gard al Stanilelor fiindca acesta nu este vizibil din acel loc si nici descrierea "ridicat pe pragul unei prăpăstii înfiorătoare", nu seamana.
Desi e posibil sa fi pomenit la gramada topinime pe care doar le-a auzit fara a fi corect localizate. Zic asta fiindca nu cred ca ar fi putut vedea stanca Dochiei (desi poate atunci nu era asa impadurit ca acum) si nici Tabara Vulturilor (=Scaldatoarea Vulturilor?), care e pe cealalta parte.
Feb 25
De La Pălărie la Turnul Budului (Versantul sud- vestic al Ceahlăului –vedere parţială)
Claudiu-Mircea Birliba
Intr-adevar in directia sagetii probabil este varful Ghimpelui. Cred ca e singurul din zona aia care trece peste creasta. "La Popas" se refera la locul mai domol din zona crestei.

Cu saua Ciungilor e greu de spus. Si eu am fost tentat intai sa zic ca este in dreapta dar, daca nu ma insel, traseul de coborare spre Poiana Pietrei Sure este pe valcelul de sub saua din poza iar acesta pleaca din Saua Ciungilor. De pe celalalt versant, privind din P Stanilelor, cele doua sei sunt practic contopite.

Piscul Berbecului, cel putin pe schitele care le am, este situat undeva in extrema stanga a S Ciungilor (cum privesti din aceasta directie). E posibil sa nu fie contrafortul de aici, ci unul de pe partea cealalta dar oricum nu cred ca e punctul aratat de tine.
Din pacate, schitele sunt de pe celalalt versant si uneori e greu de suprapus, ca sa nu mai vorbim ca de jos, din Stanile, linia creastei arata destul de diferit.

Indiferent cine o avea dreptate - ca de asta a pus Claudiu poza aici, sa fie discutata si corectata - va urez tuturor sarbatori fericite.
Dec 24
"Ce mi-i vremea, când de veacuri..."
Daniela Ursu
Problema este ca, eu cel putin, nu stiu exact unde era amplasata cabana de atunci. Cea noua, a inglobat constructia anterioara (cca 1/3 din partea stanga a noii cabane) dar nu garantez ca accea la randul ei, s-a ridicat exact peste cealalta.
Cred ca se pot face niste masuratori cu un GPS (in fata cabanei din unghiul pozei, pe culme spre Lespezi - pe directia vf. Toaca si pe vf.). Apoi e matematica simpla sa afli daca Toaca e vizibila.
Asa cum pare din pozele astea, eu zic ca nu e Toaca.
Mar 26
Poienile stanelor, stânelor şi stănilelor
Daniela Ursu
erata: fiindca am pus denumirile monografiilor intre "mai mic"/"mai mare" acestea nu apar.
"in... scrie cam asa" e vb de "CEAHLAUL - Sanda Nicolau [1961]"
iar la
"in monografia... ca dealtfel" e vb de "CEAHLAUL SI LACUL DE LA BICAZ [1963]"
Mar 21
Poienile stanelor, stânelor şi stănilelor
Daniela Ursu
Domnu' L e "dragut" ca intotdeauna.

Fiecare dupa cat stie si cat poate. Unii au zoom bun (si stiu denumiri), altii chiar merg la fata locului (poate fara a sti asa multe denumiri). Ideal, din punct de vedere monografic, ar fi o imbinare a celor doua, dar asta se pare ca e mai greu de realizat. Pana una-alta fiecare cu placerile si limitele lui.

Ar fi frumos sa existe un asemenea catalog ca-n Antarctica si pt Ceahlau. As fi printre primi care ar folosi denumirile de acolo (daca exista) pentru a descrie zonele pe unde umblu. Evident ar trebui sa mai fie si public, ca asa de fraze gen "stiu eu denumirile dar nu vi le spun; cautati si voi cum am cautat eu!", sunt satul.

Schitele de care vorbeam se pot vedea la:
http://picturepush.com/public/5299814
http://picturepush.com/public/5299824
E clar ca adnotarile din poza au la baza prima schita, care e putin confuza din punctul asta de vedere.
Oricum, cine a umblat pe acolo, stie ca brana este continua, nu are alte puncte de acces in zonele ce delimiteaza sectoarele din poza (vb de acces normal, fara acrobatii prin pereti, saritori, etc), asa ca nu vad de ce ar avea trei denumiri.

Cat despre "scuza", il invit pe dl. L sa citeasca putin mai atent monografiile Ceahlaului (asta desigur dupa ce termina de realizat monografia Pietrei Sure, cu toate jgheaburile si crestele de acolo - lucrare promisa de cativa ani si pe care inca o astept cu nerabdare)
De exemplu, in scrie cam asa:
"Un alt traseu de legătură între poteca 23 şi poteca 16 pe Ocolaşul Mic îl formează brîna Ocolaşului Mare. Acest traseu constituie de altfel o frumoasă excursie în apropierea cabanei Dochia pentru cei care fac un popas mai lung la această cabană. Este cel mai frumos drum care leagă platoul masivului cu Ocolaşul Mic. Traseul poate fi parcurs în întregime pe o brînă ce se află pe versantul vestic al Ocolaşului Mare."
O fi fost si dr. Iacomi vreun habarnist care nu stia cum ii zice branei cu pricina si a promovat "eroarea" in monografia ca dealtfel si toti cei care au urmat?!
Asta pana a inceput sa dispara din ghiduri si harti, ca acum e zona interzisa.
Mar 21
Poienile stanelor, stânelor şi stănilelor
Daniela Ursu
Daniela se referea probabil la defrisarile din zona Batcii Negre. Acestea intr-adevar au fost facute intr-o dobortura de vant. Ca dupa aia vantul si-a vazut mai departe de treaba si acum accesul spre cascada e o adevarata aventura, asta e alta treaba.
Acum 20-25 de ani, era un drum de caruta care pornea de la cabana silvica (acum schit) si mergea pana aproape de cascada, in apropierea firului vaii.
Drumul ala deschis pana aproape de J lui Voda, nu cred ca are treaba cu vreo exploatare forestiera. Probabil initial s-a vrut sa ajunga la Durau, apoi prin '90 venise mareata idee de a-l continua pana la Dochai! Acum cu statutul de rezervatie, sper ca nu va mai fi repusa vreodata idea pe tapet.

Despre denumiri ce sa zic, eu o stiu doar de Stanile sau variatiuni pe teama asta. Oricum denumirile apar si dispar, dupa cum sunt promovate (cunoscute de mai multi). Uneori datorita unor greseli din ghiduri f cunoscute, sunt retinute peste ani denumiri gresite, iar cele originale sunt uitate.
Din punctul meu de vedere, orice denumire ar avea este buna. Daca are si o legenda in spate, e si mai bine!:-)

Legat tot de denumiri, in schitele lui Iacomi (?) pe care le am, branele sunt putin altfel pozitionate. Cel putin eu asa am inteles:-)
- Brana Lupilor, e brana de sub perete (cunoscuta acum ca Brana Oc. Mare)
- Brana Oilor - este o brana paralela cu aceasta dar ceva mai jos; se vede destul de clar si in pozele tale
- Brana Ciobanilor este si mai jos, dar numai in partea dreapta (spre Pavilion) si se uneste cu cealalta pe la jumatatea abruptului.
Mar 18
Bibliotecă
Paul Airinei
Referitor la cine, cred ca nu prea multi, dupa praful si zapada depuse:-D
Jan 25
Locuinta mea de vara
Titus Hen
@Paul: ei, nu am plecat chiar de tot in lumea copiilor, sunt asa juma-juma:-D Si cum as putea sa uit de fanarie! Sunt convins ca o sa mai fie inca multe zeci de ani de Prietenie cu ture pe masura.
@Adrian: ei, pana la o persoana importanta a cestei comunitati mai am:-D Cat despre faptul ca ti-am trezit interesul pentru o zona cu adevarat frumoasa si plina de surprize din muntii nostri dragi, nu pot decat sa ma bucur.
@Ileana: multumesc, numai bine si carari cu soare.
Dec 4
Locuinta mea de vara
Titus Hen
Ei daca promiti solemn, cu mana pe busuioaca, atunci te iert.:-P
Dec 1
Locuinta mea de vara
Titus Hen
Ooo! Ce surpriza Athena. Nici nu stiam ca ai ajuns si pe aici. Banuiesc eu cine-i "vinovatul" :-P
Multam de urari si pe curand.
Dec 1
Locuinta mea de vara
Titus Hen
Calde multumiri tuturor.
Si asa cum sade bine Alpinetzilor (si nu numai) va doresc la randul meu cat mai multe si mai frumoase clipe petrecute in mijlocul naturii: munte, mare, deal, campie, padurea de langa casa,... oriunde va simtiti voi bine.
Dec 1
Locuinta mea de vara
Titus Hen
Multumesc Mihai. Sper sa ne vedem prin Ceahlau in curand.
Tocmai l-am admirat duminica dinspre Batca Rotunda, in cursul unei plimbari pe culmea de deasupra Bistrei.
Se pregatea si el de sarbatoare, avea brau de nori.:-D
Nov 30
Locuinta mea de vara
Titus Hen
Codruta e sefa peste ursuleti.:-D
Intreaba la ea.
Nov 27
Povestea unui turn
Paul Airinei
"Noua" se referea la comunitatea Alpinet si intr-un sens mai larg la toti cei care iubesc muntele. Daca vrei sa ajuti, ajuti. Daca nu, nu. Fiecare cu ale lui.

Singura schita a Pietrei Sure cu denumiri pe care o cunosc este una facuta de regretatul dr. Iacomi. Dar aceasta se refera doar la versantul dinspre Stanile si nu am tinut-o secreta (dupa cum probabil bine stii), desi nu a fost publicata in ghidurile la care a fost (co) autor.
Nu contest faptul ca ar mai putea sa existe si altele, facute de alti impatimiti ai Ceahlaului dar eu nu am reusit sa le gasesc. Si desigur nici eu, nici Paul, nu avem pretentia ca am fi primii care au pasit pe acolo.
Dar pana la alte surse demne de incredere o sa fac aceleasi referiri, fara nicio pretentie de a fi adoptate/acceptate de altii. Le prefer in locul celor de genul: ramura a treia pe stanga din firul principal care pleca de sub a doua saritoare a celui de-al treila jgheab numarand de la a patra cascada:-P:-P:-P

PS
Denumirile le-am luat dintr-un manuscris secret gasit dupa muuuulte cautari dar am vrut sa ma laud ca le-am pus eu. Daca nu ma crezi, documenteaza-te! Doar nu vrei sa-ti dau mura-n-gura sursa:-P

PS2
Pt cititorii nevinovati care au trebuit sa "inghita" toate randurile astea: promit ca nu mai deschid acest subiect si nici altele adiacente cu dl Loghin aici pe Alpinet.
Jul 27
Povestea unui turn
Paul Airinei
Dane, tu ai auzit vreodata de bucuria de a impartasi si altora ceea ce stii, ceea ce vezi? Asa fara nici un alt gand de a te da mare, de a primi aprecieri, de a apararea prin reviste, etc
In afara de cuvinte acre eu nu vazut nimic de la tine. Stii? Ca vulpea...
Vorbesti de schite cu denumiri numai de tine stiute...
Arata-ne si noua una facuta de o persoana despre care se pot capata referinte. Iti promit ca dupa aia, atat eu cat si Paul, vom folosi numai denumirile de acolo. Iar in lipsa lor, lasa-ne sa botezam locurile cum ne pricepem.
Jul 27
Un loc unde să mori
Paul Airinei
Nu stiu daca sa rad sau sa plang.
Ce aveti mai oameni buni!!!:-(
May 22
Topit în câmpie
Paul Airinei
Si unde-s restul macilor din tabloul pe care-l stiu eu?:-P
May 22
Vârtopel Arpăşel
Paul Airinei
Frumos, o adevarata custura:-D
May 22
Ţara mea de cântec
Daniela Ursu
Frumoasa imaginea si bine venite adnotarile.
Un indemn la ceva scotoceli :-D
May 22
Marcaj
Dan IzvoreanuAdministrator Alpinet
Daca au marcat traseul, tare ma tem ca in curand se va vorbi despre fosta poiana a narciselor:-(
Desi poate faptul ca nu e chiar la sosea o s-o ajute.
May 18
Comments submitted by Titus Hen
 1-20 from 235
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Alpinet Project 1999 - 2024