Parcul (auto) Naţional Ceahlău

Înscrisă de: Daniela Ursu
Parcul (auto) Naţional Ceahlău
Data publicării: : 22 Iul 2008, vizualizări:: 1834
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Curmatura Stanilelor
Album (slideshow): Recital Ocolaşul Mare
Echipament folosit: Fuji, filtru polarizare.
Descriere: Cine-a spus că nu se poate urca Ceahlăul cu maşina? De la altitudini cu aproximaţie, pe un traseu cunoscut, la umbra Ocolaşului Mare, au stat parcate 11 maşini la 1200 m, 2 la 1300 m, 4 la 1400 şi 3 la 1600 m. Şi dacă toate astea se întâmplau într-o zi lucrătoare de vineri sau de vineri - început de week-end, duminică până la prânz, am numărat altele 20 care urcau, până am ales o zonă cu mai mare protecţie fonică pentru a nu le mai auzi, dincolo de bariera ce-şi mai are sau nu rostul...:(
Daniela Ursu - Galeria personală
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Morar Marius Morar Marius, Miercuri, 23 Iul 2008, 8:11

numai masini de teren:), hmm. poate urc si eu cu matizul:-D

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 23 Iul 2008, 8:28

Nu chiar atât de multe maşini de teren. Predominau autohtonele, iar unul din cele două autoturisme parcate la 1300 m, era un drăgălaş Matiz.:-)

daniel morar daniel morar, Miercuri, 23 Iul 2008, 18:35

De ce nu restrictioneaza masinile?:-?

Daniela Ursu Daniela Ursu, Miercuri, 23 Iul 2008, 21:23

Desigur emoticons-ul folosit cu măiestrie de mine a avut un alt subînţeles.
Într-o vară presărată din belşug cu zile de concediu, în care pe litoral turiştii îşi parchează maşinile pe nisipul plajei iar localnicii îşi spală animalele în marea în care se bălăcesc copiii noştrii, ne mai miră că urcă maşinile până la 1650 m? Prima barieră este la ieşirea din Bistra, ultimul sat, la câţiva metri de indicatorul cu 'Bun-venit în PNC'. A doua barieră este după 13 km de mers printr-o deasă pădure, pe un crâncen drum forestier. Ambele ridicate. Pe timpuri le-am văzut coborâte şi cu lacătele încuiate. Acum, în cazul primei bariere ar fi de înţeles: pe acest drum au fost făcute numeroase curse de transport materiale de construcţie şi de aprovizionare cu alimente până la schitul de jos. Cheia de la a doua barieră - situată la 50 m mai sus de schitul Stănile, este pe alte mâini - bune de tot, după cum se vede că stă treaba. Sau după cum stau maşinile.
Motivele pentru care am evitat mersul pe munte şi includerea mea în grupuri dezvoltate au fost întotdeauna: băutura, muzica la maxim, chiuitul prin pădure, urcatul la orele prânzului, iar acum şi maşinile. N-am auzit pe nimeni să care în rucsac un litru de ulei sau un kg de mălai ptr. mămăliguţă. În trei zile în care am parcurs de trei ori pe jos acest traseu, dus-întors, în totalitate sau parţial, am tras concluzia că dintre toate, băutura este foarte grea, pentru că în primul rând asta am văzut scoţându-se din portbagaje. Nădăjduiesc că după ce-au golit recipientele, le-au transportat şi înapoi. Pe traseu a fost curat, ce-i drept.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
 1-20 din 1657
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Iovanu'
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
O desfătare, Hume, felicitări!

P. S. O întrebare. Pet-uri nu fură deloc p-acolo?
31 Oct
Amurg de toamnă
Paul Pătrăţanu
Se vede și Piatra Sură... Mă bucur că ai revenit!
30 Sep
Muntele Ciucaș
Emi CristeaAdministrator Alpinet
Mi-aţi făcut un dor nebun de Ciucaş, cu pozele voastre... Şi tu şi tătăitza Teo...:-) Până ajung pe creste, nu-mi rămâne decât să mă mai urc pe nush ce bloc din Braşov să-l văz şi să-l salut...
26 Aug
Răbufnire
Cosmin-Ovidiu Stan
Oliver, Buddha & Bonsai! Şi ce se potriveşte!
22 Aug
Cetatea şi Plăieşii
Daniela Ursu
Mulțumesc. Mă bucur că place ochiului domniei tale.
Brâna dintre Cetățuie și Călugări, inaccesibilă și lipsită de interes până mai ieri, are acum o potecă bine conturată și bătută adesea de cei care poposesc la Camera Pătrată.
21 Aug
De vorbă cu solomonarii
Daniela Ursu
Ating. Sunt singură în această atingere.
21 Aug
Aleile zeilor
Daniela Ursu
Și într-o altă ordine de idei, pentru domnii admini: pe când ne vom desfăta privirea în Galeria Fotogeografica 2013?
28 Iun
Aleile zeilor
Daniela Ursu
Vă mulțumesc pentru comentarii!
De precizat că acea poiană nu este vizibilă de jos, nici de pe cărăruile spre creastă, ci probabil numai cățărat fiind pe stâncile cele mai înalte și cele mai periculoase - deopotrivă. Personal, nu am văzut-o. Voi încerca o "suprapunere" a unor aerofotografii cu hărțile de la începutul secolului XX.
Pe de altă parte, am solicitat d-lui Zaharia astfel de fotografii în speranța că voi vedea în ele, de sus, și înșiruirea de cascade ce delimitează la Nord și Sud Masivul Piatra Sură - cascade pe care le-am traversat în totalitate anul trecut, despre care sper că într-o bună zi voi scrie un articol, dar despre existența cărora nu au auzit nici nea Puiu nici cei ce promovează turismul montan în Neamț.
28 Iun
Ora 6 a.m.
Viorel Borteş
Foarte frumos, Viorel!
29 Mai
Absint și culoarea dulce a ochilor mei
Daniela Ursu
Din păcate, toate fotografiile primite au fost procesate înainte, astfel că unele au contrastul prea accentuat. Eu am intervenit asupra lor în anumite limite.
20 Mai
Absint și culoarea dulce a ochilor mei
Daniela Ursu
Da, Emi. Sunt realizate de dl. Puiu Zaharia dintr-un motodeltaplan şi postate cu acordul domniei sale. Ideea mea era să pun denumirile tuturor stâncilor văzute din această perspectivă. De altfel, dintre câte aerofotografii cu Ceahlăul am văzut, fie din parapantă sau deltaplan, numai în galeria d-lui Zaharia am regăsit Piatra Sură, ceea ce mă interesa şi cel mai mult.
20 Mai
Surpriza din miezul muntelui
Daniela Ursu
Hristos a înviat, mulțumesc pentru comentarii!
Încerc să am răbdare câteva zeci de ani, dar parcă nici degeaba nu pot să stau până atunci...
Ai dreptate. Și fără să-mi fi dat seama, realizez acum că mi-am schimbat involundar, dar la propriu, perspectiva: în multe ture în doream să ajung cât mai sus și tot mai sus, să aflu altitudinea (cât de cât) exactă, dacă e într-adevăr 1525 m cu trecută pe toate hărțile turistice sau dacă 1534 m după cum figura pe o altă categorie de hărți, pentru că-mi spuneam că 9 metri pot face diferența. Și uite că de ceva vreme mă tot atrag adâncurile ei...
Voi posta pentru tine câteva aerofotografii realizate de dl. Puiu Zaharia, ptr. care am primit acordul de a le publica pe Alpinet.

Referitor la această postare, fotografia de sus este realizată pe 1 mai 2012, iar cea de jos, în sept. 2011.
19 Mai
french sunset
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
Minunat moment!
17 Mai
Şi acuma pe unde o luăm?
Claudiu-Mircea Birliba
Eu mă gândeam la vestale în loc de scufițe...:-)
VESTÁLĂ, vestale, s. f. Preoteasă care întreținea focul sacru în templul zeiței Vesta; femeie virtuoasă.
Vestalele în număr de șase întrețineau focul sacru care se înnoia la 1 Martie în fiecare an. Dacă focul se stingea, pontificele biciuiau vestala vinovată...
29 Mar
Şi acuma pe unde o luăm?
Claudiu-Mircea Birliba
Teribil Vestale!:) Ori e cocoțat mai sus ori e cocoțat mai jos...
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_109104.html

Felicitări pentru tură!
28 Mar
Încremenire
Claudiu-Mircea Birliba
Ai dreptate. Iar brâna aia e grozavă!
28 Mar
Poienile stanelor, stânelor şi stănilelor
Daniela Ursu
Mulțumesc pentru interesul manifestat față de fotografii și continuarea conversațiilor.
E clar că excursioniștii au plecat/urcat din Durău spre Toaca via Cabana Fântânele. Au traversat platoul, au coborât spre Fântâna Mitropolitului, apoi (Bănui eu!) spre (fostul/primul) Jgheabul lui Vodă (”În fața noastră se deschide în coasta muntelui o adâncă spintecătură, care se aseamănă foarte mult cu Valea Cerbului din Bucegi. De-aici încolo nu mai e cărare”) Și pentru că ”ne lăsăm pe vale în codrul brăcuit de sub Piciorul șchiopului. Printre copaci trântiți, printre hârtoape și bolovani, scoborâm mereu, ca-n adâncul unei prăpăstii.” înclin să cred totuși că au trecut din Vodă-n Drumul Prințului, potecă străbătută la acea vreme (anul 1900) deși traseul Dochia-Piciorul Șchiop-Duruitoarea-Viezuri-Durău despre care se știe că a fost descris de Vlahuță, e omologat abia în 1936 și marcat cruce roșie pe fond alb, socotit fiind traseu istoric.

Desigur, Gardul Stânelor NU e sub nicio formă Gardul Stănilelor. Conform descrierii, pare mai degrabă Gardul Panaghiei, așa cum spune și Titus.
28 Mar
Zbor deasupra unui Munte sfânt
Daniela Ursu
Mulțumiri! Ar mai fi fost multe de adăugat, dar se încărca fotografia: în partea de sus - Piatra cu Cerdac, Piatra Ciobanului, spre dreapta - Polițele cu Crini, jos - Bâtca Neagră.
Denumirile suferă modificări și ele. Pe Google Maps, Stănilele Mari pe care le știam noi de-i viață sunt ”Tronurile Zeilor”...
28 Mar
Încremenire
Claudiu-Mircea Birliba
Bun unghiul... Știi că era menționat prin toponime și Turnul Stancăi. Acum se vede de ce.
28 Mar
Şi acuma pe unde o luăm?
Claudiu-Mircea Birliba
Faină pespectiva!
Vestale?
28 Mar
Comentarii înscrise de Daniela Ursu
 1-20 din 1657
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024