e-AlpinInfo e-AlpinInfo e-AlpinInfo   #3 / 2000

e-AlpinInfo

   Rapelul si mansele - o diferentă enormă! sigla UIAA
Pit Schubert (DAV) 

   Frecarea unei corzi într-o buclă de cordelină va duce la tăierea ei. Acest lucru este cunoscut, dar cu toate acestea tot au loc accidente, mai ales atunci când se face confuzie între rapel si mansă într-o buclă de coardă. Cele 2 accidente prezentate mai jos reflectă perfect acest aspect. Oricum, până de curind nu se stia cât de repede sau după câti metri de frecare directă se va tăia bucla.
   Două exemple: 2 tineri elvetieni coborau în rapel după parcurgerea unui traseu. La ultimul rapel au observat că stânca este faină pentru catărare asa că au pus o mansă. După câteva urcări inevitabilul s-a petrecut: bucla de coardă care nu mai era utilizată pentru rapel s-a tăiat. Din fericire accidentul s-a soldat doar cu julituri.
Ceva similar s-a petrecut cu doi alpinisti germani pe Grand Capucin (Mont Blanc). Un lucru uimitor este că cei doi tineri elvetieni au făcut o plângere companiei care a confectionat bucla, reclamând calitatea ei. Producătorul a refuzat-o întrebându-i cum le-a venit ideea de a utiliza bucla la rapel si mansă. Ei au răspuns că si corzile mai vechi pot fi utilizate ca bucle la rapel. Asta-i adevarat! Dar între rapel si mansă este o diferentă enormă!
   După câti metri se taie bucla? S-a realizat un test pentru a verifica acest lucru cu o greutate de 80kg. După numai câtiva metri bucla s-a tăiat. Cu cât coarda este mai subtire, cu atât mai repede se taie. Tabelul alăturat este elocvent:
Bucla: Semicoardă Ř9 Coardă Ř11,5
5mm, simplă / dublă 1m / 2m 1,7m / 2,2m
6mm, simplă / dublă 1,55m / 2,7m 2,7m / 3,7m
7mm, simplă / dublă 2,8m / 3,9m 2,9m / 4,1m
8mm, simplă / dublă 3,7m / 3,6m 2,7m / 4,6m
10mm, simplă 4,3 m 5,5m
   Valorile variază în functie de câteva aspecte: viteza de coborâre, greutatea celui care coboară, dacă este perete vertical sau este o cădere (se încarcă sau nu cu toată greutatea omului), etc. Diferenta : Forta de frecare, când tragi coarda după rapel este diferită de cea care apare în mansă:
1. Rapelul solicită bucla cu aproximativ 0,1KN pentru ca după descărcare solicitarea să se reducă foarte mult. Este o frecare de suprafată minoră, neafectând bucla.
2. Mansa solicită bucla din top de 15 ori mai mult, adică cu 1.5 KN. Presiunea exercitată pe buclă combinată cu încălzirea apărută ca urmare a frecării duce la tăierea efectivă a buclei.

Notă: Pit Shubert este presedintele Comisiei de Sigurantă a UIAA, director tehnic al departamentului în limba germană si seful departamentului de cercetări si teste al Clubului Alpin German (D.A.V.)

  e-AlpinInfo   #3 / 2000 e-AlpinInfo e-AlpinInfo