e-AlpinInfo e-AlpinInfo e-AlpinInfo   #1 / 2001

e-AlpinInfo

   Antrenamentul de performantă ( partea I )
după "Performace Training" BMC's booklet     
traducerea si adaptarea:    Marian Anghel    


   La prima vedere, "antrenamentul" teoretic pare unul hilar. Sunt atât de multe aspecte care trebuiesc atinse : tehnica, conditia fizică, conditia psihică, mobilitatea.
Începând cu acest număr demarăm un serial dedicat cresterii performantei în escaladă. Se adresează mai ales cătărătorilor care deja au cunostintele necesare în acest sport si mai putin novicilor sau celor care doresc să se initieze. Materialul tratează mai putin antrenamentul propriu-zis si atinge alte aspecte care în general sunt trecute cu vederea : scopul pentru care ne antrenăm , nutritia, tehnica, etc.
A) Formularea unui obiectiv clar:

   Cheia pregătirii constă în identificarea unei "tinte" reale pe care să o poti atinge. Dacă te gândesti putin la conditia generală în care te afli nu vei mai pierde timpul inutil pe trasee care încă sunt peste nivelul tău.    Tintele se pot fixa pe termen lung, mediu si scurt. Tinta pe termen lung este "anul viitor" sau "sezonul viitor". Motivul penru care te catări - acel traseu de vis… Tinta pe termen mediu este "în această lună" sau "în acest sezon ". Aceasta este trambulina care îti va permite să faci acel traseu de vis. Dacă nu reusesti să-l atingi ori trebuie să îti modifici antrenamentul ori obiectivul final este prea ambitios. Pe termen scurt înseamnă "24 de ore" sau "în week-end". Aceste scopuri imediate îti vor permite să evoluezi zi de zi.
   Dacă ti-ai fixat obiectivele ce trebuiesc atinse, poti începe programul de pregătire. Urmăreste acesti pasi:
1. Analizarea tintei: ce trebuie să fac pentru a o atinge? Începe cu pregătirea fizică si psihică necesară. De exemplu, traseele de escaladă din Costila sunt mai lungi si cu o retragere la fel de lungă, deci este envoie de o conditie fizică si psihică superioară fată de traseele "de potecă " de câtiva metri.
2. Autoanaliza: care sunt punctele mele slabe? Fii onest cu tine însuti si dacă este necesar cere-i unui prieten să te analizeze.
B) Programul de pregătire

   În functie de punctele tale slabe si de timpul disponibil, week-end de week-end urmează să te pregătesti scopurilor propuse.
   Depune efort în antrenament, dar nu uita să te odihnesti corespunzător. Este crucial să îti asculti corpul si dacă ai si alte probleme trebuie să îti ajustezi programul corespunzător. Antrenamentul si lipsa de odihnă duc imediat la epuizare si la scăderea rezultatelor, indiferent cât de mult te strădui.

C) Re-analizarea

   Cum decurge antrenamentul? Ce trebuie schimbat? Notează-ti principalele aspecte legate de antrenament, ulterior fiind mult mai usor de identificat ce merge si ce nu.
   Recuperarea este un alt aspect important. Trebuie să-ti organizezi programul astfel încât să ai si perioade de relaxare.

D) Faza de tranzitie

   Exercitiile pe care le faci trebuiesc aplicate practic. Nu te astepta să poti să faci totul deodată. Trebuie să te catări în mediul natural, cu prize ude si vânt sau să te familiarizezi cu stânca (de ex. în Costila este conglomerat, în Cheile Bicazului…). Catără-te pentru început în 4 sau 5 trasee cu un grad mai putin decăt "obiectivul vizat".

E) Atingerea tintei

Nu trebuie să-ti fie teamă de un esec. Nu se întâmplă nimic dacă încerci după ce te-ai străduit atât. Dacă nu reusesti este timpul să revii la primii pasi si să vezi unde ai gresit. Deoarece a doua oară doar îti vei ajusta programul, nu va trece mult si vei încerca iarăsi să îti realizezi visul!

- va urma -        

  e-AlpinInfo   #1 / 2001 e-AlpinInfo e-AlpinInfo