e-AlpinInfo e-AlpinInfo e-AlpinInfo   #4 / 2001

 
La treabă...
Acum, pentru că am vazut cam care este "terenul de joc", să purcedem la câteva consideratii de ordin tehnic. Situate relativ aproape una de alta, cele trei cascade din căldarea ..... pot fi parcurse într-o singură zi. Pentru aceasta trebuie însă să ne sculăm dis-de-dimineata, calculându-ne că până la cascada cea mai de jos (cascada nr 1) facem cam 1 1/2 h, functie de starea zăpezii si de disponibilitatile noastre fizice. Dacă aceasta propunere poate parea cam hei-rup-ista ne putem întinde si pe parcursul a două zile. Pentru că prima cascadă sfârseste în apropierea celei de-a treia, propunerea noastră este să îmbinati parcurgerea acesteia cu cea de-a treia si apoi, la coborâre, din mers, să o "suflati" si pe cea de-a doua.
cascadă de gheată
Prima cascadă este destul de lată si are putine portiuni perfect verticale, în general foarte scurte si situate la stânga si la dreapta locului pe unde curge suvoiul principal, detectabil după culoarea mai închisă a ghetii. Pasajele apropiate de verticală, mai lungi, sunt situate preponderent în partea dreaptă, descrescând treptat cu cât ne alegem o linie de traseu mai spre stânga. De la baza ghetii si până la bolovanul în dreptul căruia regrupăm se desfasoară 50m de coardă, nu mai putin! Pentru că nu prea poate fi vorba de andurantă la un traseu de o lungime de coardă nu ne rămâne decât să precizăm niste limite între care se învârteste gradul tehnic, acestea fiind cuprinse, functie de ruta aleasă între II si IV.
Cea de a doua cascadă, cea mai remarcabilă din această căldare, este mult mai înaltă (cca 80m dacă nu si mai bine, măsurati pe linia cea mai înaltă) dar si mai lată (50-60 m). Cea mai dificilă linie de traseu se desfasoară în extrema dreaptă a cascadei care, în a doua jumatate, prezintă pasaje verticale, desfăsurate nu de putine ori de-a lungul unor turturi fragili (variantă care, din cunostintele noastre, nu a fost parcursă până în prezent).
Pentru a iesi deasupra cascadei este necesară parcurgerea a două lungimi de coardă, indiferent de ruta aleasă. Prima dintre lungimi este si cea mai sustinută, desfasurându-se în proportie de 90% pe gheată, cu pasaje apropiate de verticală si, pe alocuri, chiar verticale. A doua lungime se desfasoară preponderent de-a lungul unor pante încărcate cu zăpadă pe care din când în când se mai ivesc portiuni de gheată de mică înclinatie sau vreun prag scurt. Grad tehnic: IV. Grad de anduranta: II-III. Retragere la stânga (posibil de altfel si prin dreapta).
Comparativ cu celelalte, cascada a treia este mai îngustă (10m), prezentând de asemenea si o gheată mai compactă. Plecarea este mai sustinută, fără a a întâlni cumva pasaje perfect verticale. Dupa 7-10m se pierde putin din înclinatia initială si ascensiunea devine mai comodă. Pentru o escaladă cursivă până la bolovanul în dreptul căruia vom regrupa este necesară o coardă de 55-60m, asta binenteles dacă dorim să o parcurgem dintr-o singura lungime. Grad tehnic: III. Grad de andurantă: II-III. Retragere la dreapta sau, eventual, în sus pe pante de zăpadă încă 50-60m si apoi tot la dreapta.

Si la vale
Din bătrâni se povesteste că o ascensiune este încheiată atunci când ai revenit cu bine la cabană, la refugiu sau la cort; în general acolo de unde ai plecat. Astfel stând lucrurile, vă sfătuim sa manifestati o grijă deosebită la retragerile pe care le veti efectua, mai cu seamă la cele după ascensiunea cascadelor mai de sus (cascadele 2 si 3). Pantele pe care se face coborârea sunt destul de înclinate si, de regulă, încărcate cu zapadă. Desi consideram că sunteti baieti mari si, din moment ce ati fost capabili să urcati aceste înghetate obstacole, se presupune că aveti si cunostiintele si experienta necesare evitării unor avalanse, pentru a nu fi nevoiti ulterior să dăm cu subsemnatul, ne permitem a vă face câteva recomandări de o simplitate si o banalitate înfricosătoare. La coborâre deci, tineti cât mai aproape de muchiile si peretii stâncosi ai culoarelor. Căutati să tăiati cât mai putin posibil pantele, preferabil în potiunile lor superioare, si nu uitati să păsiti strict în urmele celui din fata dumneavoastră. Restul îl mai stiti si voi!
•  

  e-AlpinInfo   #4 / 2001 e-AlpinInfo e-AlpinInfo