e-AlpinInfo e-AlpinInfo   #8 / 2001

G P S (partea a II-a)



Folosire

gps
Putem împărti receptoarele GPS în categorii după pret: în zona de sus (cea inaccesibilă) sunt cele foarte sofisticate si specializate care ajung la zeci de mii de dolari, iar în partea de jos sunt cele accesibile, a GPS-urilor pentru toti, care la ora actuală au preturi începând de la 100$. Functia de bază a unui GPS este aceea de a ne spune coordonatele exacte la care ne aflăm; datorită functiilor mai avansate care există de putine ori ne vor interesa coordonatele unui anumit punct. În cele ce urmează am să descriu functiile unui GPS obisnuit, cu detalii particulare ale modelului pe care-l am eu, un Garmin12 (un model mai vechi, de câtiva ani); ca regulă generală toate firmele constructoare de GPS-uri implementează cam aceleasi functii în GPS-urile lor, diferentele nefiind prea mari si apârînd (bănuiesc eu) mai mult la design, meniuri si memorie.
Ca dimensiuni si greutate un GPS este comparabil cu un telefon mobil la exterior putându-se deosebi prin numărul redus de butoane si prin ecranul LCD mult mai mare. Acum, în general majoritatea receptoarelor sunt cu 12 canale în paralel, asta înseamnă că poate prelucra simultan semnalele de la 12 sateliti. Nici un aparat mai vechi cu numai 8 canale în paralel n-ar fi de aruncat, deoarece în mod obisnuit cam 8 sateliti o să se afle în raza vizuala a GPSului.
Alimentarea se face de la baterii normale R6(AA) sau acumulatori, modelele Garmin mai vechi functionând cu 4 iar cele mai noi numai cu 2. GPSurile mai au (la fel ca la calculatoare) o mică baterie internă pentru a nu-si pierde continutul memoriei atunci când nu au baterii. Referitor la timpul cât tin bateriile, un set de baterii alcaline din cele mai bune, am mari îndoieli că se apropie de cifra specificată în prospect (de 24h). Dacă aveti de gând să folositi un GPS în mod curent, cu sigurantă că vă veti cumpăra mai multe seturi de acumulatori în loc de a cheltui banii pe baterii; din proprie experientă, un set de acumulatori tine ceva mai mult de 6 ore. Este necesar ca un GPS să aibă posibilitatea de alimentare externă (de obicei într-o gamă mai largă de tensiuni care include si 12V), cât si o mufă pentru comunicatii de date (cu calculatorul sau alte dipsozitive gen DGPS).


gps
Garminul are mai multe "pagini" care se pot selecta succesiv cu un buton "Page".
Una dintre pagini este aceea în care se afisează o hartă a cerului si pe ea sunt pusi satelitii (fiecare reprezentat printr-un număr); GPS-ul obtine aceste informatii din memoria lui (din traiectoria satelitilor + zona de pe glob în care se află + ora exactă). Satelitii care nu sunt vizibili din cauza unor obstacole sunt afisati cu o anumită culoare iar cei care sunt vizibili au altă culoare si, în plus, dedesubt este afisată grafic intensitatea semnalului de la fiecare dintre ei.
gps
În altă pagină se afisează informatii cu privire la situatia actuală. În partea de sus directia de deplasare, atât grafic (sus) cât si numeric (TRACK), viteza de deplasare, distanta parcursă, altitudinea. O parte din aceste indicatoare se pot schimba, în locul lor putând fi afisate: timpul cât a fost aparatul deschis, timpul cât s-a mers efectiv, viteza medie, viteza maximă. Mai jos sunt afisate coordonatele punctului curent si ora exactă.
Ora este măsurată de către un ceas ordinar, cu diferenta că de fiecare dată când are semnal de la sateliti ceasul este reglat cu o precizie de ordinul microsecundelor.
gps
O altă pagină este folositoare atunci când vrem să ajungem într-un punct cunoscut. În partea de sus este numele punctului destinatie, împreună cu unghiul (azimutul) către el si distanta; în mijloc este o busolă împreună cu o săgeată care ne indică directia în care trebuie să o luăm (dacă tinem aparatul orientat către înainte). Cea mai mare parte a GPSurilor nu au o busolă digitală încorporată ci ele calculează punctele cardinale pe măsură ce ne deplasăm; dacă ne oprim din mers, busola nu va mai functiona. În partea de jos sunt afisate directia si viteza actuală de mers, si un indicator ce poate fi configurat să afiseze: timpul cît mai e de mers pînă la destinatie (dacă mergem cu aceeasi viteză), ora la care ajungem la destinatie, viteza efectivă cu care ne apropiem de destinatie.
gps
Probabil cea mai folosită pagină este cea care desenează harta. În partea de sus se află meniuri pentru zoom si pentru diferite moduri de afisare a hărtii; în colturi se află indicatoare pentru directie, viteză, distantă. Există trei lucruri importante desenate pe hartă:
1. cruciulita din mijlocul ecranului reprezintă pozitia în care ne aflăm.
2. punctele memorate manual de către utilizator care pot avea un nume de maxim 6 caractere, un simbol grafic asociat si un comentariu de 16 caractere; de obicei numărul lor nu este mai mare de câteva sute, iar în memorie sunt salvate numai coordoantele pe orizontală, dacă vrem să notăm si altitudinea trebuie s-o scriem separat într-un carnetel sau să o înscriem în zona de comentariu.
3. punctele memorate automat de către GPS în timpul mersului (dacă a fost activată această optiune) care apar ca punctulete apropiate formând o dâră, reproducând drumul parcurs în cele mai mici detalii.
gps
Ultima pagină este cea de unde se pot accesa o multime de alte facilităti:
- gestionarea punctelor memorate (creare, stergere, editare)
- gestionarea rutelor. Rutele sunt colectii de puncte care sunt folositoare atunci când drumul între sursă si destinatie este sinuos, nu poate fi parcurs în linie dreaptă, trebuind să trecem prin anumite puncte intermediare. O dată activată o rută GPS-ul ne conduce către primul punct intermediar; după ce am ajuns la el comută automat către următorul si tot asa până la destinatie
- posibilitate de a calcula distanta dintre două puncte
- informatii despre ora de răsărit si de apus a soarelui



  e-AlpinInfo   #8 / 2001 e-AlpinInfo