=cuprins= =continuare= =autor= I I C   s e p t e m b r i e / 2001


Retezat: Stănuletii - foto: Corneliu Florea

Retezat: Stănuletii / foto: Corneliu Florea
   De aici încolo muntele se schimbă: intrăm în lumea albă a calcarului. Poteca urcă pe coastele muntelui Albele, pe firul unui vâlcel (vâlcelul Albelor). La capătul urcusului ne asteaptă un tăpsan întrerupt de steiuri albe. Vârful Albele (2005m) se află câteva zeci de metri mai la nord (stânga). În dreapta este Căpătâna Albelor. În fată, saua Albele (1890m) ne desparte de vârfurile Stănuletilor mici. Din nou ochii ne sunt furati de miracolul depărtarilor. În spate culmea Drăcsanului pe care am venit, continuată cu Piule, spre nord-est, peste vale, tinutul Slăveiului, spre înainte misterul alb al Iorgovanului.
Urmând poteca depăsim saua. Un mic ocol ne scoate pe versantul nordic al Stănuletilor mici, evitând astfel abrupturile învecinate. Urmează un mic platou si am ajuns în saua Stănuletii mici (1900m), la poalele uriaselor stânci albe ale Pietrei Iorgovanului. Aici marcajele se despart: banda rosie ocoleste vârful pe la nord, triunghiul albastru urcă pe vârf. Tentatia urcusului este imposibil de evitat.

Retezat: pe Piatra Iorgovanului - foto: Piotr Szucki

Retezat: pe Piatra Iorgovanului / foto: Piotr Szucki

   Piatra Iorgovanului este formată de fapt din doua blocuri enorme separate prin Strunga Palosului. Înăltimea maximă este pe bolovanul nordic (2014m). Panorama vizibilă de pe vârf este unică: Retezatul nordic (Păpusa, Peleaga, Retezat, Slăveiul), culmile si văile Tarcului, continuarea crestei sudice pe care am venit (Stănuletii Mari, Soarbele) urmată de culmile Godeanului (Paltina, Borăscu, Galbena). În sud, peste Scocul Jiului, se vede creasta spectaculoasă a Oslei, urmată spre sud vest de culmile mai domoale ale Mehedintilor. O lectie de geografie la fata locului. Timpul se scurge implacabil si suntem nevoiti sa coborâm.


   ...S-o gândit atunci Iorgovanul că este de mare nevoie ca să-si încerce palosul înainte de a intra în luptă... Când - izbind mai avan în piatra Stănuletilor - o cercat Iovan tăria palosului, stânca s-o crăpat, din crestet si până-n poale. Pasămite de atunci îi zice steiului Piatra lui Iorgovan.
   Înfricosată peste poate, a luat-o jivina la goană - dincolo de munte - cătând să-si piardă urma în branistea de copaci. Dar Iovan nu-i da pas că, tot pe unde o apropia, îi si ciuntea câte un cap; dar de răpus, n-o putut-o răpune cu totul, că avea bala puzderie de capete si - când s-o văzut la ananghie - zmeul o dat bir cu fugitii.
   Când i-o retezat novăceanul două capete, s-o huruit gadina - devale, pe o viroagă - si s-o pitit pe sub steiurile de piatră...
Retezat: Piatra Iorgovanului / foto: Corneliu Florea
Retezat: Piatra Iorgovanului / foto: Corneliu Florea
   


 I I C   s e p t e m b r i e / 2001 =cuprins= =continuare= =autor=