Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Buletin Nivometeorologic

Bookmark and Share
Perioada: Buletin nivometeorologic pentru intervalul 10.05.2008 ora 21-11.05.2008 ora 21

CMR TRANSILVANIA SUD SIBIU
SERVICIUL PROGNOZA VREMII DATA: 10.05.2008
BULETIN NIVOMETEOROLOGIC
Estimarea riscului de avalansa in Muntii BUCEGI si FAGARAS la peste 1800m
- valabil in afara partiilor prelucrate si deschise publicului -
INTERVALUL 10.05.2008 ora 21 - 11.05.2008 ora 21:



ESTIMAREA RISCULUI DE AVALANSA :
La altitudini mai mari de 2000m :in Fagaras – risc insemnat 3
in Bucegi – risc moderat 2
PROGNOZA VREMII pentru INTERVALUL INTERVALUL 10.05.2008 ora 21 - 11.05.2008 ora 21:
Cerul va fi mai mult noros. Local, mai ales la inceputul intervalului si in cursul dupa-amiezii de maine, se vor semnala ploi care vor avea caracter de aversa, insotite izolat si de descarcari electrice. La peste 2000 m altitudine precipitatiile vor fi mixte (lapovita si ninsoare). Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari in zona inalta. Local, se va semnala ceata.

La peste 1800 m: temperaturi minime: -5 la -2 gr.C; temperaturi maxime: -4 la 3 gr.C
Sub 1800 m: temperaturi minime: -2 la 3 gr.C; temperaturi maxime: 4 la 10 gr.C
Izoterma 0 grade: in jur de 2000m
Izoterma de -10 grade: in jur 3300 m
Vantul la altitudinea de 2500 m: din sector nordic cu viteze de 40-60 km/h

STAREA STRATULUI DE ZAPADA in data de 10.05.2008 ora 15:
In ultimele 24 de ore cerul a fost mai mult noros si local a plouat slab sub forma de aversa. La altitudini mai mari de 2000m altitudine s-au semnalat precipitatii mixte (lapovita si ninsoare), iar stratul de zapada a crescut cu circa 5 cm. La suprafata exista un strat de cativa cm de zapada proaspata umeda, depusa in ultimele doua zile.
La aceasta ora grosimea stratului de zapada masoara: 217 cm la Balea-Lac, 230 cm la Vf. Omu, 3 cm la Postavaru. La Sinaia, Fundata si Predeal nu mai este zapada.

STABILITATEA si EVOLUTIA STRATULUI DE ZAPADA pt intervalul: 10.05.2008 ora 21 - 11.05.2008 ora 21:
La altitudini de peste 2000 m, in Muntii Fagaras: stratul de zapada este umezit in intregime, iar temperatura este constanta pe toata grosimea sa . Spre baza se regasesc cristale tip cupa, cristale fete plane si cateva cruste de gheata care pot constitui planuri de alunecare pentru zapada umeda si grea. Pe pante suficient de inclinate stratul este putin stabil, iar declansarile sunt posibile chiar si la slabe supraincarcari- risc insemnat 3
In Muntii Bucegi: mai ales pe versantii sudici stratul de zapada este format predominat din granule rotunde. Pe cei nordici, spre baza se regasesc cristale fete plane si cristale tip cupa. Pe pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat. Declansarile sunt posibile mai ales la supraincarcari. Spontan, pe pante suficient de inclinate se pot declansa avalanse de zapada umeda, de dimensiuni in general medii. La supraincarcari, acestea pot antrena si straturile aflate dedesubt, ducand la declansarea de avalanse de mari dimensiuni : risc moderat(2)
Intre 1800 m si 2000 m altitudine: strat de zapada umeda, de dimensiuni reduse, mai exista doar pe vai si in zonele adapostite. Pe pante suficient de inclinate, se pot produce curgeri de zapada umeda.

TENDINTA RISCULUI DE AVALANSA pentru urmatoarele 2 zile: se mentine constant.

mtg. Mihaela Stancescu

! Informatiile continute in acest buletin sunt proprietatea intelectuala a ADMINISTRATIEI NATIONALE DE METEOROLOGIE R.A. Reproducerea totala sau partiala a buletinului este permisa numai cu acordul ADMINISTRATIEI NATIONALE DE METEOROLOGIE R.A. Buletinul se gaseste si pe pagina oficiala a ADMINISTRATIEI NATIONALE DE METEOROLOGIE R.A., www.inmh.ro
Contact : Serviciul Regional de Prognoza a Vremii Sibiu
tel : 0269-235145, fax : 0269-235148, email : nivologiesibiu@gmail.com


SCALA EUROPEANA DE RISC DE AVALANSA
1 – RISC REDUS - stratul de zapada este in general stabilizat pe majoritatea pantelor; declansarea avalansei este posibila doar in cazul unei supraincarcari mari a stratului de zapada de pe pantele inclinate. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanse de mici dimensiuni.
2 – RISC MODERAT - pe anumite pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat; in rest este stabil. Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii (cu schiori sau turisti) si pe unele pante ce sunt descrise in buletin. Nu sunt asteptate declansarile spontane de avalanse de mare amploare.
3 – RISC INSEMNAT - pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat; declansarile sunt posibile chiar in conditiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante, mai ales pe cele descrise in buletin; in anumite situatii sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.
4 – RISC MARE - stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate; declansarea este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii sunt de asteptat numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.
5 – RISC FOARTE MARE - instabilitatea stratului de zapada este generalizata; se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupte

Legenda:
- cu cifre se reprezinta riscul de producere al avalanselor peste si sub altitudinea de 1800 m
- cu negru pe roza vanturilor sunt semnalati versantii cei mai expusi riscului de declansare a avalanselor

- acest simbol arata cresterea riscului de avalansa datorita valorilor ridicate de temperatura
(inregistrate de obicei dupa-amiaza)
(644 vizite)