Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Practica geografie

Bookmark and Share

Practica geografie

Perioada: 16-24 iulie 2007

Locaţie: Orşova şi Podişul Mehedinţi

Descriere:

Luni 16 iulie 2007

Plec din Fieni la ora 6: 00 cu Titi, până la Sinaia de unde iau personalul de 7: 36 spre Bucureşti. În tren, conform înţelegerii, mă întâlnesc cu Marius Leonte, de la centrul Teritorial Braşov. Din Bucureşti luăm un rapid civilizat cu plecare la 10: 45, dar care soseşte totuşi în Orşova cu întârziere de o oră, din cauza căldurii foarte mari.

În gara Orşova, ne aşteaptă ceilalţi doi membri ai echipei TABB, TonyMinghiraş de la Baia Mare şi Daniel Ştefan de la Arad. Revederea ne bucură mult pe toţi. Nu ne vine să credem ca a trecut un an aşa de repede!

Veştile însă nu sunt bune deloc... La staţia de cercetare e armată curată! Să nu ne aşteptăm la ceva de bine...  

        

Aşa că luăm neconvinşi în picioare asfaltul încins, ocolind golful, căutând din ochi o cârciumă cu bere rece. Prima (NewWave), apare după circa o jumătate de oră de tropăială prin caniculă. Intrăm şi rămânem profund surprinşi! Bere ieftină, condiţii excelente, terasă cu vedere la golf, atmosferă prietenoasă. Aşa că ne potolim rapid setea cu câte un Ursus şi foamea cu o pizza.

Nu ne mai vine să plecăm, dar trebuie, aşa că o luăm din nou la picior pe esplanadă, până găsim un taxi care ne debarcă rapid cu tot cu bagaje la Staţiunea  Geografică de la Orşova. Profesorul Ioan Povară ne întâmpină cu cordialitate şi suntem cazaţi în condiţii foarte bune, în echipă completă, plus Cosmin şi Marnică, într-o cameră de şase paturi. Sunt supărată pe Tony, care mi-a prezentat situaţia în culori mult mai sumbre, dar zice că a făcut-o pentru "confortul psihologic ulterior".

Spre seară, suntem cu toţii invitaţi la discuţii. În practică se află 117 studenţi din 21 de centre din toată ţara. Profesorii prezenţi sunt: Ioan Povară, LilianaGuran, Marilena  Dragomir, Sorin Bănică şi şeful staţiei de la Orşova, profesorul Boiangiu. Ni se prezintă programul pe zile, semnăm regulamentul de participare la practică iar pentru a doua zi suntem anunţaţi ce traseu vom face şi ce echipament este necesar. Îmi reţine atenţia un amănunt: costumul de baie!

Marţi 17 iulie 2007

Noaptea nu prea am dormit, din cauza căldurii dar la ora 8: 00 se dă startul. Prima oprire, Mănăstirea Sf. Ana, aflată în apropierea staţiunii, construită în 1948 de Pamfil Şeicaru. Continuăm apoi să urcăm pe Dealul Moşului, până la releu, unde ni se face un tur de orizont şi ni se prezintă o mulţime de date despre zona în care ne aflăm. Notăm de zor în caiete, după care o nouă porţie de mers.

E tare cald şi din când în când facem popasuri. Fotografiem ţestoasele şi ne mai ostoim setea cu câte o prună. Coborâm pe un interfluviu şi trecem o punte suspendată, lungă. Unele persoane au reţineri, aşa că sunt îndrumate şi ajutate. În jurul orei 15: 00, tura se apropie de sfârşit, în apropiere de un mic restaurant aflat pe malul Dunării.

O bere rece ne merge direct la suflet, după care, având program liber până la 18: 00, mergem la o baie! Doamne, ce bine e să înoţi, după o zi de mers prin praf şi căldură.

Sosim în tabără la limită, pentru a participa la seminar, unde se aprofundează toate noţiunile prezentate. Apoi ni se prezintă traseul pentru a doua zi şi echipamentul necesar. La 21: 00 plecăm în oraş, prin aerul în sfârşit respirabil şi mergem desigur la NewWave pentru continuitate...

Miercuri 18 iulie 2007

La ora 8: 00 plecăm cu două autocare spre Porţile de Fier. Vizităm hidrocentrala, micul muzeu amenajat aici, facem multe fotografii şi ni se dau amănunte inedite despre complexul hidroenergetic Porţile de Fier, cu care ne burduşim caietele.

Îmbarcaţi apoi în autocare mergem la muzeul din Drobeta Turnu Severin, unde sosim la 10: 30. Chiar daca e foarte cald, vizitarea muzeului este o adevărată încântare, cu explicaţii multe şi bine documentate. După ce părăsim muzeul, fotografiem piciorul podului, apoi vedem cetatea medievală şi ieşim în parcul central unde ni se dă liber pentru 2 ore. Lumea se grăbeşte pe la terasele din preajmă, noi preferăm să coborâm spre Dunăre, unde găsim o cârciumă ieftină şi bună, pe gustul nostru.

   

După ce degustăm rapid o bere, mergem şi facem baie în Dunăre, puţin mai în aval. La 15: 00 ne întâlnim cu toţii în parc şi plecăm cu autocarele spre Mănăstirea Vodiţa pe care o vizităm. Tot aici ne refacem şi proviziile de apă proaspătă.

La 16: 30 suntem înapoi la baza Orşova, având timp suficient pentru a ne ecologiza şi pentru a face o supă. La 19: 00 întâlnirea de seară la seminar, pentru aprofundarea cunoştinţelor de peste zi. Apare în scenă şi profesorul Radu Piţigoi, coordonatorul de drept al programului de practică, venit din Podişul Mehedinţi, unde instalase tabăra de corturi. După seminar, obişnuiţi deja, mergem la NewWave de unde ne întoarcem la ora 24: 00.

Joi 19 iulie 2007

Plecăm la ora 8: 30 cu autocarele, echipaţi până în dinţi. De la Baza Nautică a Liceului Militar urcăm pe o şalupă şi navigăm în amonte circa 25 km prin Defileul Dunării la Cazane. După ce vedem intrarea în Peştera Ponicova ne întoarcem la Dubova, unde grupul al II-lea abia sosit din drumeţie, face schimb cu noi urcându-se pe şalupă.

Grupul nostru urcă pe Ciucaru Mare, admirând panorama defileului, de sus. Căldura aproape insuportabilă ne face să fim permanent cu sticlele pregătite pentru a le umple cu apă proaspătă, în locurile unde găsim.

Vizităm Peştera Ponicova, ajungând foarte aproape de ieşirea văzută în defileu. Ne întoarcem  la baza Orşova la ora 19: 00 şi după un duş necesar, pregătim bagajele pentru a doua zi, apoi plecăm în oraş unde mai facem ceva cumpărături şi desigur o vizită la NewWave.

Vineri 20 iulie 2007

Zi de transfer în Podişul Mehedinţi. Prima oprire este desigur la Orşova în oraş, pentru a ne completa proviziile. Eu îmi iau pantaloni scurţi şi un nou costum de baie. Apoi mergem la Herculane şi vedem diverse obiective, inclusiv Hotelul Roman cu băile romane, după care intrăm pe Valea Cernei, pe care o urmăm până în dreptul Văii Ţăsnei.

Aici suntem împărţiţi pe echipe şi fiecare urcă după propriile puteri. Noi alegem varianta cea mai grea dar şi cea mai spectaculoasă, direct pe firul văii. Căutăm în zadar o viperă, dar nu găsim decât o piele rătăcită. Ne întâlnim cu restul grupului în potecă şi continuăm urcuşul până la moară.

O baie scurtă şi rece ne prinde bine, după care coborâm în aceeaşi formaţie pe drumul de graniţă. Apoi ne îmbarcăm din nou în autocare şi  mai facem o haltă la Piatra Puşcată unde avem parte de o baie adevărată în Cerna. Traseul se desfăşoară apoi până la Baia de Aramă cu ultimele cumpărături. După încă o pauză în Şaua lui Mazdrone la o bere, ajungem în fine la locul de tabără la ora 19: 00, destul de obosiţi. Cu toate astea, ne apucăm rapid de montat cortul şi de pregătit masa. Pe la ora 24: 00 reuşim să ne culcăm iar la 6: 00 vrei nu vrei, se dă deşteptarea.

Sâmbătă 21 iulie 2007

Pornim devreme la drum, din păcate însă, peste noapte cineva se pare că a mişcat prelungitoarele şi bateria de la aparatul meu foto nu este de găsit. Aşa că toată ziua nu fac poze... Mergem din nou în Şaua lui Mazdrone admirăm Podul lui Dumnezeu şi intrăm în Peştera de la Pod, apoi vedem Lacul Zăton şi traversăm platoul de lapiezuri, vedem intrarea în Peştera Bulba şi coborâm în Cheile Băluţei.

Traseul mi se pare lung şi obositor, mai ales din cauza căldurii. O bere rece "la bombă" ne pică tocmai bine. Din păcate drumul la întoarcere îl facem tot pe jos până în tabără, lucru care accentuează oboseala deja acumulată.

Un "duş" rapid cu 4 litri de apă mai schimbă puţin situaţia iar bateria găsită peste zi de băieţii din tabără îmi redau cu totul buna dispoziţie.

Seara ne adunăm pentru seminar iar apoi mergem cu toţii la bere şi mici. Ne întoarcem pe la 0: 30, dar din păcate, cu toată oboseala acumulată, nu pot să dorm mai deloc.

Duminică 22 iulie 2007

Plecăm devreme, cu autocarele, şi urcăm apoi pe jos, până sub Vârful lui Stan. Poienile Mehedinţiului mi s-au părut minunate - o înlănţuire de crovuri - pline de lapiezuri, numai bune de fotografiat. Popasul la stână e binevenit iar coborârea de 1000 de metri a fost o bucurie.

Ajungem jos la Cerna mai repede decât ne aşteptam, aşa că avem mai mult timp pentru baie. Ne scăldăm o vreme, eu chiar mă spăl pe păr, apoi mergem pe jos până la autocar.

Surpriza zilei este însă oprirea la păstrăvărie unde ne ospătăm cu păstrăvi şi vin. Seara vedem poze făcute peste zi. Ne culcăm, ca de obicei, târziu.

Luni 23 iulie 2007

Ziua retragerii. Strângem tabăra, mâncăm apoi ne îmbarcăm în autocarul de Orşova. La întoarcere mai facem popasuri pentru explicaţii iar la Drobeta TurnuSeverin ne despărţim de o parte dintre participanţi, nu înainte de a împărţi banii rămaşi necheltuiţi.

La Orşova ne mai liniştim puţin, mâncăm şi ne spălăm, dar parcă nu ne vine să ne despărţim. Chemăm în fine un taxi şi ne punem pe băut bere în gară. Din păcate aşteptăm destul de mult aici, trenurile sunt întârziate iar noi plictisiţi. Tony şi Ştefan pleacă înainte dar au ceva probleme cu schimbatul trenurilor şi pene de curent. Eu, Marius Leonte şi încă doi băieţi din Sf. Gheorghe plecăm la miezul nopţii şi călătorim bine.

Marti 24 iulie 2007

Pentru mine tura se încheie la Sinaia, de unde mă ia Titi la ora 8: 00. Oboseala îşi spunea cuvântul din plin. Timpul însă parcă a zburat! Îmi dau sama că asta a mi-a fost vacanţa anul asta...

Ileana Bocanciu - 1 august 2007

                

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 28303, Ultima actualizare: Marţi, 28 Aug 2007



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MEHEDINTI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Podul Tasnei (DN 67D)-Valea Tasnei-Varful Ciolanu Mare-Cota 961-Varful Poiana Balta Cerbului-Valea Ogasul Lui Roset-Crucea Ghizelei (dn 67d)

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii