Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - De la Herculane la Olanesti pe creasta

Bookmark and Share

De la Herculane la Olanesti pe creasta
Dupa 10 ani de la incercarea de a strabate creasta meridionalilor de la Est la Vest (Busteni-Herculane), am plecat intr-o noua expeditie - de data asta in sens invers. Ambele dati am mers 11 zile. Acu zece ani: Busteni - Bucegi, Piatra Craiului, Fagaras, Lotrului, Sureanu, Retezat - Cabana Buta unde ne-am oprit datorita ploii. A plouat in continuu timp de 48 de ore si am renuntat. Acum am plecat din gara Herculane - Cernei, Godeanu, Tarcu, Retezat, Parang, Capatanii - am terminat in Baile Olanesti.


Jurnaul scris seara de seara: 


ziua 1: 
Plecam din Bucuresti la ora 10: 45 cu trenul de Timisora. Coboram la Herculane. Traversam raul Belareca si mergem pe un drumeag. Inca e noapte asa ca ne hodinim langa o capita de fan. Am bajbait dupa marcaj pana am dat de niste semne forestiere. Doar 2 banda rosie  pana la Poiana cu peri unde mancam mure, mere si prune. Am incercat sa stam pe culme. Marcaj banda rosie bun o perioada. Intalnire cioban care ne explica drumul pe Ciulovete. Cicilovete cumplit. Fara apa, urzici, marcaj rar. Ajungem la niste case. Mancam branza, mamaliga, ceapa si bem o tuica. Asteptam sa mulga vaca sa bem lapte. Dormit in cort sub varful Arjana. Tot acolo poposise si alex mielu. I-am donat un izopren si 2 plasturi. Hotaram sa mergem a doua zi impreuna.

ziua 2: 
Plecat cu mielu. Alegem sa nu ascultam pe femia langa casa careia am stat si bajbaim vo 2 ore. Cand incepem sa urcam mielu renunta. Langa Arjana am gasit un marcaj br dupa care ne-am ratacit. Am ajuns la poteca in jur de ora 15. Am mancat afine. Am mers pe iarba nasol. Mult izvoare. Am dormit intr-un adapost pt animale langa un lac urat si negru.

ziua 3:
Plecat la 7: 30 dupa ce am baut un ceai. Cea mai grea zi de pana acum. Am gresit drumul si am tot mers pe pajisti inierbate. Stane multe. Mi-a placut: seamana cu mongolia. Spatii mari deschise. Am vazut o multime de oameni pe o culme si ne-am indreptat spre ei. Erau afinari. Am cumparat si mancat 1 kg de afine. Ne-au spus pe unde sa o luam. Am campat langa un lac. E umed pe jos. Stana aproape ne-au latrat cainii. Somn usor.

ziua 4:
Am tot mers in speranta ca dam de Varful Godeanu. Am ramas fara apa - noroc ca niste cehi cu masina de teren mi-au dat apa si o bere rece pe care am lins-o pe loc. Ajungem la un lac. Credem ca e lacul Scarisoara din Godeanu cand de fapt e lacul Iezer din Muntii Tarcu asha cum aflam de la un vacar. Om bun vacaru a plecat la stana si s-a intors cu slana, cas, rosii, ardei si ceapa. Trebuie sa trimitem poze. 
(ionica gheorghe com balvasnita sat varciorova jud caras severin).
Noi am gatit o fasole si am mancat-o cu slana. Baie in lac de vis, minunat. 

ziua 5: 
Am plecat de la Lacul Iezer din Muntii Tarcu. Am intalnit o herghelie de cai si am stat cam o ora sa fac poze. Diminetza am facut baie in lac. Am coborat la lacul de acumulare Gura Apelor prin Valea Iepei pe un drum foarte abrupt br. dupa ce am mers vro 3 km pana la baraj. De acolo mai e 1 km pana la marcajul care duce la Lacul Zanoaga. Am ajuns pe noapte la lac. Eu am pus cortul si Costin a fost dupa apa. Am facut o baie in lac dupa care am mancat. Am avut delicatese: fiertura de hribi.

ziua 6: 
A inceput bine - traversat Lacul Zanoaga. Salvamontistul mi-a strigat ca nu e salvamar. Ciobanu mi-a spus ca a mai traversat lacu un neamt acu 5-6 ani. Am urcat pe Varful Judele 1 si alt varf. Am coborat la Lacul Bucura eu cam tarand picioarele. Incepuse sa se inegureze dar spre seara vremea si-a revenit. Am pus cortul in poiana plina de corturi. La apus am urcat descult ca sa fotografiez.

ziua 7: 
Plecam de dimineatza. Ne propunem sa facem un traseu de zile mari. E ziuz mea. Urcam pe Peleaga, Papusa mergem prin Portile Inchise. Ne intalnim cu niste cehi care ne spun ca romania este cunoscuta in cehia pentru muntii ei. Coboram la Lacul Galesu unde fac o baie pe cinste. Niste unguri masurau adancimea apei. Pe drumul de intoarcere o luam pe un traseu nemarcat. Pornim de la 6 lacuri pe niste bolovani. Gasim momai. 2 pasaroi se vad pe pietre. Urcam in creasta dupa care constatam cu stupoare ca mai trebuie sa mai urcam o creasta. Pe a doua creasta pasaroii ne prind din urma. Facem cunostinta cu ei (Florin si Tina) si ne continuam drumul pana la corturi impreuna. Seara stam de vorba despre maratoane montane.

ziua 8: 
Ne trezim dis de dimineatza. Lacul Bucura si toata valea sunt acoperite de ceatza. Hotaram sa coboram la Cabana Buta si apoi la Campul lui Neag si cu ocazia la Petrosani. Coboram in Poiana Pelegii care e plina de corturi. Masinile ajung pana acolo. E si salvamont. Pana acolo mancam o multime de afine. La Cabana Buta dam de 3 baieti cu o masina de teren. Ii intrebam daca pot sa ne ia si pe noi. Sunt foarte draguti. Isi inghesoaie bagajele, legam rucsacii pe masina si plecam. Loveste masina de un bolovan dar totul e k. Aflu ca ei sunt din slatina si descoperim ca avem prieteni comuni neca adrian trifu mircea popescu dan dinicescu. Ne lasa langa Petrosani langa intersectia care duce spre Targu Jiu. Ei se duc spre Cheile Cheii noi luam un maxi taxi pana in 
Petrosani. Ne aprovizionam la un Carrefure si apoi mancam o ciorba de burta si o tochitura. Apoi am plecat catre Cabana Rusu. Din 12 km - 3km ne ia un maxi taxi. Apoi urcam pe sub telescaun pana la Hotel Parang. Vedem un minunat apus de soare dupa care campam sub Varful Carja. Mancam slana cu usturoi. Noapte buna.

ziua 9:
De trimis poze: Danescu Ion, Novaci, Strada Nucilor nr 17, jud Gorj
Am urcat pe Varful Carja, Parangul Mare. Am vazut de sus Lacul Calcescu, am dat in Transalpina si am pus cortul. Ne-am intalnit cu omu marmota. Costin a vorbit cu Serban pe Varful Carja. Io vorbii cu un nene sub varful Parangul Mare. Nene din Brasov merge pe munte de 30 de ani zilnic bicicleta.

ziua 10: 
Dminetza cortul era fleasca. In asteptarea uscarii am fost dupa apa. A durat cam o ora. Am mancat musli si am plecat. In Curmatura Oltetului am cumparat si mancat un kg de afine. Tiganu ne-a vazut amarati si ne a dat dat doua paini din care am acceptat numa una. Inainte de asta Costin a fost atacat de 3 caini feroci. Am urcat sub Varful Nedeia unde am mancat carnati cu ardei capia. Am urcat sub Varful Ursu unde am gasit si apa. Mai depasim un varf si punem cortul. Mancam fasol cu usturoi si ne culcam.

ziua 11: 
Costin ma anunta ca la Valea Oltului se intoarce acasa si incearca sa ma convinga si pe mine. Mergem pe drumuri forestiere in Muntii Capatanii. Ajungem la o stana langa Varful Folea. Intrebam cum sa ajungem la Valea lui Stan si baiatul de la stana ne arata pe unde sa coboram si ne spune sa tinem stanga. Ne spune ca pana in vale mai avem cam 2 ore. Ajungem la rau si in loc sa facem stanga - facem dreapta. Pe la 10 seara ajungem in Olanesti dupa un drum obositor pe drum de tara. Costin ma convinge sa cobor si eu din munte. Am in minte Maratonul Ciucas de care mi-a povestiti Florin in Retezat langa Lacul Bucura. 

P. S. Maratonul Ciucas a fost primul maraton din viatza mea. Fara sa trec prin semimaraton. Desi am terminat cursa in 7 ore jumate sunt multumit ca am terminat. Sper sa-mi fi intrat in sange si sa ma duc si la Maraton Piatra Craiului.

numa bine,
dani
Autor: Daniel Ionescu
Înscris de: Daniel Ionescu
Vizualizări: 7508, Ultima actualizare: Miercuri, 29 Feb 2012


Comentariu
Fără foto Boloni Szabolcs Csaba, Vineri, 16 Sep 2011, 16:07

Interesant, scris telegrafic parca e un jurnal adevarat scris intr-un caiet. Felicitari pentru tura si pentru consecventa (de 10 ani:-D incerci).

Serban Leoca Serban Leoca, Sâmbătă, 17 Sep 2011, 12:24

Salutari de la Serban de pe Varful Carja (ziua 9). Incantat sa va regasesc aici. De unde ati luat apa in ziua aceea?

Daniel Ionescu Daniel Ionescu, Luni, 19 Sep 2011, 11:27

Salut Serban - bucuros de reintalnire.
Pentru apa am coborat in dreapta din prima sha de dupa Parangul Mare. Am coborat destul de mult si de abrupt dar apa era foarte buna. M-am uitat acum pe harta si cred ca e un izvor al raului Gilort. De izvor ne-a spus ciobanul care pastea oile sub varful Parangul Mare.

Corneliu Negulescu Corneliu Negulescu, Vineri, 30 Sep 2011, 17:31

Haios articol !
Nu s-a precizat daca in seara celei de-a 10- a zi, dupa mancatul fasolei, s-a tras vreun part !

Daniel Ionescu Daniel Ionescu, Luni, 3 Oct 2011, 11:31

Evident:)

Fără foto Viorel Teodorof, Marţi, 4 Oct 2011, 15:04

Foarte tare tura, zic eu vazand si pozele de pe Picasa.
Felicitari! =D>

Fără foto Rodica Mihalache, Vineri, 9 Mar 2012, 12:35

Asa o drumetie, mai rar! Felicitari!

Mihai Cernat Mihai Cernat, Miercuri, 16 Oct 2013, 16:40

Daniel, pot sa-ti zic, in principal, doua chestiuni: 1) pe de o parte ai fost consecvent incercand de doua ori sa parcurgi Crestele Meridionalilor; 2) pe de alta parte nu ti-ai finalizat niciodata planul... Citind jurnalul tau (notele) remarc ca nu ai strabatut, la data, postarii, Creasta Godeanului. Acum, pentru mine si Andreea, care am strabatut Crestele Carpatilor Meridionali, pornind de la Sinaia si ajungand la Baile Herculane, pot afirma ca Godeanu a fost o reala incercare. Ceturi, neguri, hoituri, etc ne-au pus in fata unor situatii foarte delicate. Pe care le-am depasit, cu hotararea noastra, dar si voia sortii. In conditiile in care Andreea a fost muscata de mai multi caini la iesirea din Godeanu. Stiu ca ai venit la proiectiile mele si, ca si atunci, iti urez sa reusesti parcurgerea integrala a acestui frumos si temerar traseu!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii