Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal Rodnei

Bookmark and Share

Jurnal Rodnei - Partea I
Consemnare 02 oct.

Consemnare 02 oct.2000

Jurnal Rodnei
Borşa-Creasta Principală-Pasul Rotunda

Parcurs 28 sept.-1 oct.2000
Echipa : Dinu Mititeanu, Marilena Clenciu & eu

        Tentativa de-a evada câteva zile în Piatra Craiului împreună cu Dinu şi Marlene eşuase. Ei reuşiseră însă două zile pe la Cabana Ascunsă-Padina lui Călineţ-Grota La Ulcior-traseul N.Anghelide ,vizitaseră refugiile Crăiţa şi Atârnata apoi fugiră o zi în Făgăraş , Viştişoara-Sâmbăta. În Piatra Craiului nu se întâlniseră cu Iancsi şi Emil deşi fuseseră cazaţi la Cabana lui Rolly.

        Cu un lamentabil eşec se soldă şi visul de-a face un Retezat, zona Custura, sau cel puţin nişte premiere în Munţii Trascău . Cauza ? Lipsa echipei.
        Întâmplător aveam să aflu că Dinu şi Marlene preconizau o tură de creastă principală în Munţii Rodnei , faptul că eram disponibil părea să-i bucure.
Din păcate restul trupei noastre nu era grupabilă.

        Stabilirăm să-i aştept pe clujeni la 17,10 h/ joi 28 sept. , în gara Vişeu de Jos.
        Mă apropiam de Sighet când Marlene mă informă că trenul Salva-Vişeu de Jos se anulase, noroc că le vânduseră biletele CFR până la capăt ?!
        Luară un autobuz după aprox. o oră de aşteptare . Mobilul mă ajută să nu stau ca un nătăfleţ în gara Vişeu de Jos. Mirare că-l pusesem în rucsac !
        În loc de 16,20-16,45 cursa ajunse la podul de peste valea Vişeului, la Moisei , la 17,15 aprox. Timp suficient pentru a trage un cadru-prolog la tura preconizată începând cu Pietrosul Rodnei.
        Până îmi terminai treburile de serviciu la primărie şi Baia Borşa , până dădurăm de gospodăria lui Tiucu (Danci Istrate , meteorologul de serviciu , ospitaliera noastră gazdă din acea noapte din str.Pietroasa nr. 20 ) trecuse de ora 18.

        Plecam spre Staţia Meteo Iezerul Pietrosului aprox. pe la ora 18,25 , în amontele pârâului ce devastase uliţa pietruită. De regulă urcam pe Piciorul Moşului , acolo unde marcajul turistic vechi abia mai persistă.
        Marlene impuse un ritm susţinut. Dinu-i ţinea isonul. Mai greu pentru mine care aveam un rucsac de 26 kg si o lipsă de antrenament de trei săptămâni lâncezite înafara traseelor alpine .
        În 15 minute , galopând pe lângă sătenii care amenajau drumul dislocând bolovani, nivelând balastru , dându-le bineţe, joncţionam traseul clasic şi continuam să urcăm spre cele de mai sus gospodării borşene,
        Înspre NE vf. Toroioaga şi Gâlu din lanţul Munţilor Maramureşului erau însângerate de amurg. Zănoagele Iezerului, Mare şi cea Mică apăreau ca nişte imense godee întunecate.
        Săteni coborând după o zi de muncă la săpat cartofi , alţii cu cai puternici, după tras buşteni din...Rezervaţia Ştiinţifică a Academiei Române (fâs!) , rămasă de multă vreme fără panoul informativ/avertizor amplasat în urmă cu mulţi ani lângă Fortul lui Traian , cochet refugiu al paznicilor de rezervaţie incendiat deliberat post revoluţionar.
        Drum veritabil de tractor şenilat cu care au fost transportate provizii la Staţia Meteo dar intens utilizat şi de către cei ce exploatează de zece ani, fără nici o noimă, molidişul tânăr despuind versanţii , lăsând muntele pradă aprigelor furtuni .

-1-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 5179, Last update: Sun, Nov 5, 2000



Links to the Mountain Guide:
Muntii RODNEI  
Login or register to comment