Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Muntii Rodnei IV

Bookmark and Share

Muntii Rodnei IV - 2

trupei montane, inventariind ortacii/prietenii  de care ne legau frumoase întîmplări/ amintiri. În cîteva minute realizarăm şi un periplu comemorativ Rodnei-Parîng  2000-2002.

                La ora 20, 30 h eram pregătiţi de înoptare. V. Bila vuia nebună la nici 5 m de cort, apa năvalnic căzută peste praguri, furişată apoi printre bolovani/bulboane generînd un zgomot ca de aeroport internaţional, nestresant însă. Spre apus nori cenuşii erau treptat aduşi de briza serii dar prognoza euroweather.net nu pomenea de averse, dimpotrivă (din nou aceasta se dovedi  total fidelă).  Un camion încărcat cu buşteni coborî la vale apoi un muncitor forestier pleaznă de beat, ducînd un cal de dîrlogi, în cele din urmă rămăserăm doar noi şi două potăi de la rampa de încărcare. Stimulat de vuietul apei probabil avui un straniu vis cu  uriaşe salamandre sticlos-umede unduind precum ciudate cobre ameninţătoare pe poteca imediat de urmat. Semiluna şi stelele alungară bezna noptii cu  o frumoasă feerie.

            Ne-am trezit dim. la 6 dar adunatul taberei, pregătirea de plecare s-au prelungit pînă la 7, 45 h ( sîmbătă dim. 31 aug). Răsărit frumos, din păcate obturat de Pleşcuţa. Dimineaţă rece, probabil nu mai mult de 4-5 grade C. Am continuat pe drumul forestier în uşoară pantă lăsînd spre dr. un parchet în lucru străbătut de un drum forestier de TAF, în serpentină (SV),  trei pîraie, toate venite dinspre Tomnatecu Mare pe care-l văzurăm după aprox. 11/2 h de la tabără. În faţă apăru Fundu Bilei-Gaura Inăului-vf. Tomnatec din creasta principală, concomitent piciorul nordic al acestuia. După 13/4 h drumul forestier se curmă, traversarăm pe un podeţ v. Bila continuînd pe malul ei dr., lăsînd la stg. o căsoaie ciobănească  pe cale de distrugere, continuînd de-acum cu căldarea Bilei în faţă dar mai ales cu impresionanta gheară recurbată a Inăului (la S). După 2 h vf. Pleşcuţei apăru la stg.

Culmea Pleşcuţei suferă imediat o flexare între vîrf şi Muchie. Mugetul unui cerb prematur intrat în boncănit spulberă pentru o clipă liniştea muntelui.

Trei vîlcele abrupte, aparent seci, brăzdează Creasta Pleşcuţei pe clina vestică. Din acest punct (3  h total de la plecarea din Gura Bilei), există o altă variantă tentantă de abordare a culmii în vederea escaladării vf. Inău. O stînă tradiţională rămîne la stg. fostului drum amenajat în urmă cu mulţi ani de către IPEG în vederea prospectării geologice din căldarea NV a Inăului. Dăm bineţe baciului respectuos (rara avis de o vreme încoace), de loc din Ilva Mică. Turma-i de mioare paşte departe, sus, spre Fundul Bilei, pe clina nord estică a Culmii Tomnatecului. De aici remarcăm faptul că v. Bila se constituie din p. Bila născut în tăuşoarele glaciare şi izvoarele  din căldări dar cel mai mare debit îl au trei pîraie izvorîte de pe versantul abrupt, nord vestic, de sub vf. Ciungilor şi Muchia Creasta Pleşcuţei. Cel puţin unul izbucneşte ca bogată, groasă vînă, de sub meterezele ruiniform-calcaroase alb-ruginii. Din acest loc am decis să o tăiem direct spre căldările glaciare  din stg., mustinde de izvoare, în care, pe alocuri, rododendronul abia înflorea a doua oară în timp ce afinul îşi oferea generos recolta dulce-acrişoară. Rafale îngheţate de vînt coborau de sub Inău, din acest loc vf. pierzîndu-şi semeţia, metamorfozîndu-se într-un uriaş conglomerat stîncos sur-ruginiu. Drumul tractorului pe şenile suia în volte ample, apoi din ce în ce mai scurte, lăsînd spre dr.p. Bila spectaculos, prăbuşit în filiforme salbe de cascade argintii-spumoase. În 3, 30 h timp total parcurs de la Gura Bilei ajungeam sub vf. Inău. Ne-am deplasat în dreapta fostei platforme de foraj prospectiv, la soare, ciugulind stafide, stîmpărîndu-ne setea cu suc de lămîie şi apă de izvor, căutînd din priviri posibila ieşire din căldare spre S, în şaua Inăului (2240m) remarcînd şi o variantă alpină temerară de urcuş pe Inău, pe o culme vestică pînă la o brînă orientată spre nord, acolo atingînd creasta stîncoasă suindă dinspre ultima înşeuare a Muchiei Crestei Pleşcuţei.  Dinspre Coasta Netedă, pe creasta principală (bandă roşie) venea spre Tomnatec un solitar turist echipat corespunzător, cu un excelent ritm. Am imortalizat două tăuşoare nivale cu oglindă albastru-violetă apoi mai sus, Tăul Bilei  cu fundal vf. Tomnatec-Coasta Netedă-Cişia-Omului, puţin afund, cu contur

Autor: Petru Lucian Goja
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 9133, Ultima actualizare: Sâmbătă, 14 Sep 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Comentariu
Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Luni, 7 Oct 2002, 1:15

Am citit cu interes toate jurnalele dumneavoastra, domnule Goja. Pe langa placerea lecturii iscata de talentul sciitoricesc cu care va redati sentimentele trezite de drumetiile dumneavoastra, mi-ati oferit si o bogata sursa de inspiratie pentru turele mele viitoare. Va multumesc!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii