Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal Parang

Bookmark and Share

Jurnal Parang - Partea a II-a
Untitled Document
          Drum forestier de TAF, urcând susţinut prin pădurea frumoasă de molid. Bagaje sumare. Soare jucându-şi razele printre vârfurile arborilor. Roşii ,pistruiate cu alb, pălării de ciuperci frumoase, de basm.Otrăvitoare. Uscăciune , tot mai accentuată pe măsură ce urcam. La cabană ni se spusese că de două săptămâni nu mai plouase. Speram să nu o facă nici în această zi.
         Spre nord se contura încet chelia golului alpin Scovarda-Capra-Muntele Jieţului iar spre est Coricia-Ciobanul . După o oră ieşirăm într-un luminiş defrişat şi poposirăm zece minute pe băncile unei colibe forestiere rămasă fără acoperiş, bând suc de mere, luând aminte la posibilele ieşiri din traseul de culme Scovarda (1871 m) -Capra , pe un picior zigzagat de drumul de TAF ( unde-mi pierdusem tricoul) şi pe următorul , ceva mai îndepărtat , pe care reveniserăm la valea Jieţului cu Claudi, Zoia şi Alex în prima noastră ieşire din august .

         Am continuat spre sud urmărind marcajul cruce roşie plasat pe molizi, urmând o cărare foarte puţin bătută, pe alocuri ştearsă şi după o jumătate de oră zărirăm spre vest şarpanta din draniţă a unei cabane-stână şi dependinţelor. Săgeata roşie frântă la 90 grade indica acelaşi lucru. Brusturet. Susur de izvor. Imediat am dat de ciurgăul cu apă relativ rece, cam de suprafaţă. Udă... Un câine ciobănesc stând cuminte . Haine spălate, atârnate la uscat. Dădui un chiot-salut. Răspunse o băciţă care ieşi pe prispă spunându-ne că ne aflam la stâna din Slivei.
          Ne salutarăm apoi luarăm câteva relaţii referitoare la drumul de parcurs spre L.Mija şi vf. Mija II -I . Aveam să regăsim marcajul spre sud, plasat pe un grajd de munte , din bârne, ferecat tradiţional împotriva fiarelor de tot felul. Cărarea se angaja uşor spre sud vest unde întâlnirăm un izvor frumos cu debit serios. După câteva zeci de metri întâlnirăm un altul ivit din stânga. La aprox. 100 m cărarea era tăiată de un pârâiaş. Aici , continuând spre V-SV am fi ajuns într-o poiană largă de unde mergând spre S am fi ajuns la valea Mija şi urcând spre amonte am fi ajuns la lacul cu acelaşi nume. Noi ne-am orientat spre S , în amontele pârâiaşului străjuit de-o parte şi alta de jnepeniş dens. Ici colo răsărea lumânarea ascuţită a câte unui molid bătut de vremi sau coroana zburătăcită a vreunui scoruş sălbatic .

          Avansam practic pe o largă limbă ierboasă măturată primăverile de avalanşe, pe de altă parte lărgită de ciobani cu toporul , dovadă tulpinile jnepenilor ciungi. Primele picături de ploaie căzură în timp ce soarele fu înghiţit de nori şi întunericul păru a se pogorâ asupră-ne. Continuarăm să urcăm spre vf.Mija II . Un cioban cu turma sa mică de oi părea a fi sus pe culme.

          În realitate , aveam să constatăm odată ajunşi acolo, era vorba de câteva momâi mici sau mai mari înălţate de ciobani din lespezi de piatră. Propusei să ne aciuăm o vreme sub poalele unui molid. Nimeni nu mă auzi. Urcam mai departe în timp ce stropii se îndesiră apoi ploaia mocănească se avântă neostoită, în perdele succesive şi scurte rafale imprevizibile venite dinspre sud vest . Ne-am oprit lângă un scoruş sălbatic stufos dar rarele-i ramuri, dantelatele-i frunzuliţe nu puteau constitui decât un precar refugiu .
           Iansci-şi puse pelerina şi îi dădu lui Papa o alta, din folie de polietilenă ingenios cusută, uşoară, practică, nesemnificativă pierdere în caz de agăţare/rupere . Eu îmi pusei hanoracul perforat de scânteile şi tăciunii din preajma zecilor de focuri de tabără de altădată. Ne aşezarăm la poalele unduioaselor ramuri de jneapăn cu spatele

-2-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 5589, Last update: Sun, Nov 5, 2000



Links to the Mountain Guide:
Muntii PARING  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Defileul Jiului La Strambuta-Sub Varful Pietrele Albe-Poiana Piatra Argelelor-Stina Piatra Argelelor

 

Login or register to comment