Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Stiinta

Bookmark and Share
Speologia ca stiinta a aparut la jumatatea secolului trecut.



In prezent speologia este o stiinta de platforma, mai multe discipline distincte ale stiintei dandu-si concursul pentru a forma arsenalul complet al oamenilor de stiinta pentru a putea studia in totalitate fenomenele legate de golurile naturale in scoarta pamanatului.



Discipline ca biologia, geologia, hidrologia, meteorologia, dar si arheologia, paleontologia, sedimentologia, geomorfologia, palinologia si multe altele isi conjuga eforturile pentru ca oamenii de stiinta sa descifreze tainele lumilor subterane.



Va invitam sa folositi meniul din stanga pentru navigarea in cadrul acestei sectiuni. Lectura placuta!

Cele mai recente articole - Toate articolele (7)
[6 Oct 2003] Pseudocarst de Monica Exner
Pseudocarst in Lunca Sucevei
de Monica Exner (CSB Bucovina)

Formele carstice cele mai tipice, cele mai dezvoltate si mai frecvente apar pe rocile carstificabile (calcare, roci evaporitice - sare, gips, anhidrit, etc; roci detritice cu ciment calcaros (clastocarst)- conglomerate si gresii calcaroase; si pe diverse roci foarte greu solubile, dar care cu timpul genereaza forme carstice - gresii silicioase si cuartite). Exista însa forme similare celor carstice ce au la baza cu totul alte procese morfogenetice decat dizolvarea. Ele sunt grupate sub numele generic de forme pseudocarstice. Ca si în cazul rocilor solubile, care prin dizolvare dau nastere atat la forme exocarstice cat si endocarstice, una din conditiile de baza pentru desfasurarea carstificarii este permeabilitatea, care se manifesta în functie de caracterul spatiilor din roca. Procesul este generat de sufoziune de unde si termenul de pseudocarst sufozional.
Loessul este o roca detritica... [Articol complet]
[6 Oct 2003] Pledoarie pentru ecologie de Doru Panaitescu
Pledoarie pentru ecologie
de Doru Panaitescu (Rhinolophus Lupeni)

Daca vreti ca aceste frumuseti ale naturii sa ramana asa cum sunt, trebuie sa ne ajutati. Pentru ca si urmasii nostri sa se bucure de ele, asa cum ne-am bucurat si noi sa le admiram.

Amenintarile asupra ecosistemelor formate in zonele carstice sunt foarte numeroase:
- infestarea apelor curgatoare si a panzei freatice prin depozitarea si aruncarea reziduurilor de provenienta industriala in albiile raurilor
- scurgerea de reziduuri menajere din zonele cu gospodarii situate in proximitatea raurilor
- actiuni neautorizate de defrisare, care conduc la eroziunea puternica a solului in aceste zone
- impactul produs de trecerea turistilor iresponsabili
- activitati poluante in cariere si exploatari miniere
- explozii si alte activitati poluante sonor in cariere si exploatari miniere sau pentru drumuri fara avizare din partea autoritatilor locale si... [Articol complet]
[6 Oct 2003] Protectia pesterilor de Oana Moldovan
Protectia pesterilor - o noua provocare?
de Dr. Oana Moldovan (ISER)

Avem de putin timp un nou zeu - Protectia Naturii. Îl înlocuieste pe cel al Ecologiei, desi suntem tot atât de ignoranti si nepregatiti sa-i veneram pe oricare dintre ei. Si aceasta pentru ca (operam cu) utilizam termeni pe care nu-i stim defini sau pe care nu-i stapânim.
Sa încercam de aceea sa le surprindem semnificatiile: totalitatea actiunilor ai atitudinilor noastre fata de Natura si resursele ei si astfel sa ne integram fara sa distrugem. Exista o mare deosebire între protectie si conservare, prima permitând prezenta umana sub diferite forme (chiar unele modalitati de valorificare a resurselor), cea de-a doua excluzând-o daca apar sau se presupun efecte ale impactului, indiferent de gravitatea acestora.
În ceea ce priveste domeniul subteran protectia si conservarea primesc alte dimensiuni ... [Articol complet]
[6 Oct 2003] Hidrogeologie de Viorel Horoi
Teoria sistemului carstic
- de Dr. Viorel Horoi (ISER)

Teoria functionala a carstului

Introducere

Printr-o succesiune de cel putin doua articole, ne propunem sa prezentam, intr-o maniera accesibila, cadrul conceptual si metodele de analiza utilizate in cadrul teoriei sistemului carstic. Aceasta teorie porneste de la reconsiderarea functionarii carstice in cadrul unei abordari sistemice, ceea ce ofera o alta perspectiva in intelegerea carstului. Fara a avea pretentia de a schimba sensul original al sintagmei propuse de autorii teoriei, ne-am permis sa propunem ca subtitlu "teoria functionala a carstului". Credem ca aceasta denumire este mai intuitiva, subliniind In acelasi timp specificul abordarii. Desi bazele acestei teorii au fost puse spre sfarsitul anilor '70 (Mangin, 1975; BAKALOWICZ, 1979), ea este relativ putin cunoscuta sau aplicata in randul carstologilor si speologilor. Nu este cazul sa... [Articol complet]
[6 Oct 2003] Introducere in topografia subterana de Doru Panaitescu
Introducere in topografia subterana
(adaptare dupa Marbach)

In general, cartarea cavitatilor subterane este singurul document obiectiv ramas dupa explorare si la care alti colegi pot apela la nevoie (vizitare, studii stiintifice, fotografie subterana etc). Pentru a fi utilizabila, orica cartare trebuie sa fie bine facuta. Un club care publica o cartare trebuie sa constientizeze reputatia si responsabilitatea implicate astfel. El nu isi poate permite sa puna la dispozitia eventualilor cercetatori sau vizitatori un document din care acestia sa desprinda informatii false. O cartare bine facuta este un instrument de lucru de prima importanta cu ajutorul caruia exploratorul poate determina: zonele in care cavitatea prezinta sanse de continuare, posibilitatile de jonctiune cu o pestera vecina, eventualele locuri in care ar putea fi incercate dezobstructii, perimetrele in care s-ar putea efectua prospectiuni, si nu in ultimul rand pentru orientarea in... [Articol complet]
[6 Oct 2003] Introducere in biospeologie de Doru Panaitescu
Introducere in biospeologie
de Doru Panaitescu (Rhinolophus Lupeni)

Contrar credintelor incetatenite, pesterile au viata. Conditiile aspre din pestera (intuneric, frig, umezeala) au facut ca unele animale sa se adapteze mediului de viata subteran. Studiul acestor animale ce traiesc in pesteri este unul din obiectele de activitate ale speologiei. Inarmati cu instrumente stiintifice adecvate, cercetatorii studiaza viata acestor animale.

Vietuitoarele intalnite in pesteri pot fi categorisite astfel:

  • Trogloxene (plante si animale ajunse accidental in pesteri; de obicei sunt gasite in zona vestibulara: insecte, scorpioni, mici rozatoare, broaste, serpi, soparle)
  • Troglofile (plante si animale carora le place pestera ca habitat, dar care o folosesc doar ocazional - pentru reproducere, adapost, hibernare etc; liliecii sunt cel mai bun exemplu de animale troglofile; mai rar mamifere mai... [Articol complet]
[6 Oct 2003] Cine sunt liliecii? de Tatiana Done
de Tatiana Done

Liliecii sunt suingurele mamifere care au un zbor sustinut si batut, realizat prin miscarea aripilor. Acheste mamifere au fost numite Chiroptere (Ordinul CHIROPTERA) pentru ca, in limba greaca, "cheiros" inseamna mana iar "pteron", aripa. Este vorba deci despre aripi provenite din modificarea mainilor, spre deosebire de pasari (Clasa Avis) ale caror aripi sunt formate din modificarea bratelor si nu a mainilor. Altfel spus, liliecii (chiropterele) sunt mamifere activ zburatoare, cu aripi pieloase.
[Articol complet]