Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Hermannstadt - Hike&Bike <r...@alpinet.org>
Date: Mon, Jun 28, 2004, 11:05 am
Subject: @ Credite avantajoase pentru investitii in zona montana
in caz ca va bate gindul de a porni o afacere cu o pensiune turistica
in zona montana iata o solutie de creditare:

http://www.tribuna.ro/tot.php

Prin Programul FIDA

Credite avantajoase pentru investitii in zona montana

Dupa cum se cunoaste, Guvernul Romaniei a incheiat recent un acord de imprumut cu Fondul International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA), in scopul dezvoltarii unor zone montane, intre care si Sibiul.
Timp de 20 de ani, peste 12 milioane dolari sunt la dispozitia celor care vor sa ia credite pentru proiecte rurale montane din judetele Alba, Arad, Bacau, Bihor, Buzau, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Neamt, Salaj, Sibiu, Suceava, Valcea si Vrancea.
Banii sunt administrati de BCR care, prin sucursalele si agentiile sale din zona proiectului stabileste regulile care trebuie respectate precum si conditiile care trebuie indeplinite. Referitor la aplicarea acestui program, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu, ing. Octavian Tambulea, ne-a oferit detaliile de mai jos. Am aflat ca <> include trei categorii de credite: credite pentru gospodari, de pana la 4.000 dolari; credite agricole pentru sume intre 4.000 si 10.000 dolari (respectiv, pana la 20.000 dolari pentru agroturism); credite comerciale cu sume cuprinse intre 10.000 si 100.000 dolari. Dintre avantajele oferite prin <>, enumeram: dobanda in valuta de 7, 5% pe an; perioada de rambursare a creditului - maxim 5 ani; perioada de gratie - maxim 1 an (pana la aparitia veniturilor, in cadrul investitiei); asistenta tehnica gratuita, asigurata prin Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Societatea Germana pentru Cooperar
e Tehnica (GTZ). Cei interesati pot obtine un credit FIDA atat pentru investitii, cat si pentru productie si cofinantare pentru alte proiecte.
La capitolul investitii, se au in vedere: cresterea animalelor, achizitionarea de animale pentru reproductie si ingrasare, construirea de adaposturi, imbunatatirea conditiilor de crestere a animalelor (alimentare cu apa, energie electrica, instalatii de muls si depozitarea laptelui); mecanizarea (cumpararea sau inlocuirea masinilor necesare exploatatiei agricole); procesarea carnii si laptelui (dezvoltarea si dotarea capacitatilor de colectare, prelucrare, ambalare si depozitare); agroturism (renovarea si mobilarea spatiilor existente); activitati mestesugaresti si de artizanat traditionale (crearea si dotarea atelierelor, achizitionarea materiilor prime necesare); servicii (dotarea si modernizarea spatiilor pentru croitorie si reparatii incaltaminte, coafor-frizerie, reparatii aparatura de uz casnic si gospodaresc, reparatii radio-TV, service auto); acvacultura (infiintarea si amenajarea fermelor piscicole); apicultura (achizitionarea de stupi, matci, mijloace de transport,
construirea de capacitati pentru depozitare, procesare si ambalare); cultivarea ciupercilor (achizitionarea de miceliu, construirea sau modernizarea spatiilor); arbusti si plante medicinale (infiintarea culturilor, constructii pentru depozitare, uscare, conditionare, ambalare si refrigerare).
In ceea ce priveste activitatea de productie <> asigura finantare pentru: infiintarea de culturi vegetale (lucrari mecanice, achizitionarea de samanta, pesticide, ingrasaminte, carburanti etc); finantarea productiei in ferme zootehnice, achizitionarea de nutreturi concentrate, vitamine, premixuri etc; ameliorarea pasunilor (lucrari mecanice, samanta, ingrasaminte naturale, carburanti etc.); fond de rulment si comert.
Legat de activitatea de cofinantare pentru alte proiecte, prin <> se precizeaza ca un credit obtinut poate fi luat in considerare ca participare proprie pentru obtinerea de fonduri europene gratuite (SAPARD, PHARE), in masura indeplinirii conditiilor suplimentare care pot fi impuse de aceste programe. Printre conditiile ce trebuie indeplinite de catre potentialii beneficiari: sa inceapa sa dezvolte sau sa finanteze o investitie productiva in arealul proiectului; sa contribuie cu aport propriu (bani sau in natura) de 15% pentru creditele de pana la 10.000 dolari, respectiv 30% pentru cele peste 10.000 dolari; sa prezinte garantii care sa acopere valoarea creditului si dobanda pe un an de zile.
Pentru informatii suplimentare, cei interesati pot contacta Centrele Agricole din localitatile din zona montana sau pe coordonatorul <>, din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu, ing. Ana Titiriga, tel./fax: 23.26.13; ofiterii de credit din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR). (V. A.)
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



There are no comments for this message
Login or register to comment