Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Adrian Caziuc <a...@yahoo.com>
Date: Sat, Nov 27, 2004, 3:01 pm
Subject: @ Reparat schiuri
Buna ziua tuturor,

Imi poate spune si mie cineva cum pot sa-mi repar talpile la schi? Nu este foarte mult de facut, am un singur sant care e in toata grosimea talpii si in rest cateva zgarieturi.
Am si cofix si ceara si pila. Dar nu stiu cum sa repar talpile.
Trebuie pregatite inainte intr-un fel? Inainte de a da cu ceara, trebuie sa rad suprafata talpii?
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



Comments
By Allen Coliban - submitted on Mon, Nov 29, 2004, 2:51 am
Salut, Adriane!



Cele mai periculoase sunt "santurile" care se termina langa cant. Acestea, daca nu sunt tratate in cel mai scurt timp, la o recidiva pot smulge cantul si... adio distractie! (in mod normal se spune ca un schi ce are cantul smuls poti sa il arunci, desi cu multa truda si pricepere se pot repara si acelea).



Zgarieturile care nu sunt foarte adanci si care sunt "pe lungimea" schiului poti, in principiu, sa le mai "amani" - altfel, la cum sunt partiile pe la noi, dupa fiecare schiat ai cate ceva de "peticit".



Prin urmare, odata identificate defectele majore si luata decizia remedierii lor, etapele ar fi urmatoarele:



1. pilirea zonei afectate, de la coada spre varf si apoi de la varf spre coada, atat longitudinal cat si oblic pe 2 directii. Acest lucru se face cu PILA SPECIALA RADIALA!!! (nu cu alte tipuri de pile), operatiunea necesitand multa pricepere si multa atentie.



2. odata curatata "rana", se trece la incarcarea ei cu cofix. Foc la bagheta, pic-pic si... gata, in momentul in care gaura a fost astupata.



3. racire. Etapa importanta, in nici un caz nu o sari. Lasa cofixul sa se raceasca in intregime.



4. indepartarea surplusului de cofix, cu pila radiala si cu tzickling-ul. (in cazul in care la urma au ramas totusi portiuni insuficient umplute, se reiau pasii 2-3-4 pana la cand mesterul se declara multumit).



5. finisare cu glasspapir fin. (unii renunta la etapa asta, dar eu o consider necesara)



6. ceruire





Cam astea ar fi etapele in cazul in care repari schiul cu cofix. Pila trebuie neaparat sa fie radiala si ai mai avea nevoie de un tzickling. De asemenea, iti trebuie foarte multa atentie si indemanare, in caz contrar efectele pot fi dezastruoase (stricarea talpii, distrugerea planeitatii ei, stricarea canturilor, etc). In mod normal, de pe la a 10-a pereche reparata in colo incepi sa iti formezi mana. O spun din proprie experienta, intrucat am reparat sau pregatit multe perechi pana acum (spre disperarea colegilor de cantonament, mirosul cofixului ars fiind groaznic). Cel mai greu sunt de reparat gaurile de langa cant, intrucat cofixul nu are aderenta la metal si daca nu sunt reparate cum trebuie, cofixul va sari la frig, pe partie.



O alta metoda consta in folosirea pudrei pentru reparatii, a foliei si a fierului special pentru asta. Intrucat toate dispozitivele sunt mai scumpe, banuiesc ca vrei sa ramai la pila.





Pentru mai multe sfaturi si eventual o lectie practica, te astept pe la atelierul meu de reparatii din Bucuresti:-P



Cu prietenie,

Allen
Comments for this message
Login or register to comment