Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Michael Pupeza <m...@yahoo.com>
Date: Thu, Jan 27, 2005, 2:19 pm
Subject: Inatalnirea de gheata de la Saas Fee - nota informativa
Intre 20 si 22 ianuarie 2005 a avut loc la Saas Fee, Elvetia, Campionatul Mondial de catarare pe gheata, ocazie cu care a avut loc si prima intalnire a proaspetei Comisii UIAA pentru Competitiile de Escalada pe Gheata, al carei membru sunt, din partea CAR.

La intalnire au participat:

Roger Payne, directorul sportive si de dezvoltare a UIAA

Michael Boos, presedinte ICCIC

Mihai Pupeza, presedintele CAR si membrii comisiei:

Carlos Martins Teixeira, FCMP, Portugalia, proaspat ales presedinte al comisiei,

Andrea Gennari Daneri, FASI, Italia, proaspat ales vice-presedinte,

Carles Gusi, Spania, FEDME,

Mihnea Radulescu, CAR Romania,

Michael Schwarzl, SAC, Elvetia.



Au lipsit Pavel Shabalin si Luc Jourjon, din partea Rusiei si Frantei.

In data de 22 ianuarie a avut o prima intalnire a comisiei. Ordinea de zi a cuprins, dupa deschiderea si introducerea facuta de Roger Payne: discutii referitoare la licentele sportivilor, calendarul sportiv al 2005-2006, regulament, legaturile cu Miscarea Olimpica, precum si administrarea, finantarea comisiei, si regulamentul UIAA.

Ma rezum la o scurta prezentare a celor mai importante subiecte.

> Se fac eforturi sustinute din partea UIAA ca schi-alpinismul, escalada si catararea pe gheata sa intre in programul Jocurilor Olimpice. Deja au fost recunoscute ca sporturi de Miscarea Olimpica.

S-a hotarat ca de anul urmator, sportivii care participa la evenimente din calendarul UIAA sa fie inscrisi numai pe baza licentei emise de clubul/federatia nationala din care fac parte, crescand astfel rolul si implicarea acestora in cadrul UIAA.

De asemenea s-au stabilit grupuri de lucru in cadrul comisiei, urmand ca eu impreuna cu Andrea Gennari, sa ne ocupam de revizuirea regulamentelor pentru concurs. Vom coopera si cu reprezentantii sportivilor ce vor fi alesi in cadrul Campionatului de Boulder pe gheata de la Val Daone, Italia la sfarsitu saptamanii acesteia.

Regulamentele UIAA, disciplinar si anti doping au fost votate in unanimitate de catre membrii comisiei pentru a fi adoptate la competitiile de catarare pe gheata din calendarul UIAA.

Intalnirea s-a terminat la orele 19.00 lasandu-ne timp pentru a putea fi prezenti la finala concursului masculin de dificultate si la concursul de viteza. Ambele evenimente au avut o calitate exceptionala atat dpdv al organizarii cat si dpdv a pregatirii atletice si tehnice a participantilor.

Pe 23 ianuarie a avut loc o noua intalnire a comisiei, pentru finalizarea discutiilor si trecerea in revista a intalnirii din ziua precedenta si pentru discutii mai aprofundate cu Michael Boos si Michael Schwarzl, organizatorii de facto a campionatului de la Saas Fee.

Competitia s-a desfasurat in parcarea de la intrarea in Saas Fee. Celebra statiune este inchisa traficului rutier, accesul in statiune facandu-se cu niste masinute elecrice, pe bicicleta sau pe jos. La intrarea in statiune se afla o parcare cu probabil cateva mii de locuri, pe 12 nivele: de la +1 la -10.

Structura de gheata s-a construit pe o structura fixata in interiorul spiralei pe care se face accesul la diversele nivele. Structura principala a avut o inaltime de 30-35 m, in lateralele ei existand si panouri pentru portiunile de dry tooling si fixarea cilindrilor verticali si orizontali de gheata. De asemenea pentru calificarile fetelor s-a folosit un perete natural al parcarii, pe care s-a pompat apa.

Spectatorii au stat pe drumul de acces in parcare, avand pozitii excelente de a viziona spectacolul din "loje", ca intr-un urias teatru. Aceasta parcare subterana functioneaza ca un urias frigider, frigul putand fi suportat doar datorita atmosferei concursului si a focurilor facute pentru incalzirea participantilor.

Pentru mai multe detalii privind concursul, poze, program si clasament, vizitati site-ul www.mountain-life.ch/iwc

Fiecare zi de concurs s-a terminat undeva spre dimineata, in barul de la etajul -10 al parcarii.

Participanti, oficiali ai UIAA, organizatori si spectatori au petrecut impreuna; s-au faciut cunostinte.

Sper sa pot fi cat mai folositor comisiei din care fac parte si prin aceasta CAR-ului si catararii pe gheata romanesti. Se spera ca in urmatorii doi ani sa avem un eveniment din calendarul UIAA, cu participare internationala, in Romania. Personal voi face tot ce imi sta in putinta pentru ca aceasta speranta sa devina realitate. Sper de asemenea si intr-o participare romaneasca cat mai curand. Kuwaitienii au facut-o inaintea noastra...



Mihnea Radulescu
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



Comments
By Adrian Negrean - submitted on Wed, Feb 2, 2005, 12:10 pm
Felicitari C. A. R. ului.:-P
Comments for this message
Login or register to comment