Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Dinu Mititeanu <d...@cluj.astral.ro>
Data: Vineri, 4 Mar 2005, 18:35
Subiect: [a] Supertura pe schiuri in Alpi ( 1.250 km !).
Se cunosc diverse traversari ale Alpilor pe schiuri, unele deja consacrate, cum este Chamonix-Zermatt. Din revista Montagnes Magazine, va reproduc acum o alta, un adevarat supermaraton pe schiuri: Parcurgerea crestei Alpilor pe traseul Viena-Nisa. Dar nu a fost o competitie, ci o tura de placere, a unor amatori, pasionati ai schiului de tura. Actiunea a avut loc intre 15 ian- 24 apr.2004, deci 101zile!!! In revista, traseul este marcat pe o poza pe 2 pagini A 4 a Alpilor, luata din satelit. Grupul a fost format din 7 persoane, dintre care doua femei. Desi au cate un scurt CV, nu li se da nici varsta (doream sa stiu cat are cel mai varstnic) si nici nationalitatea. Un nume e german, celelalte de limba franceza. Numai 4 au parcurs intreg traseul. Pe anumite zone au fost insotiti si de altii. Tura e relatata pe 12 pagini, desigur si cu fotografii. Redau doar:

Tura in cifre.
Nr zile: 101. etape: 85. Zile de odihna 16. Blocati in refugiu: 1. Ore pe schiuri: 590, in medie 7 ore/etapa. Zile de timp bun: 34, mediocru: 21, timp nefavorabil (ceatza, vant puteric, frig, ninsoare): 30. Harti: 15 kg (1: 25.000, in unele zone 1: 50.000). Tzari prin care au trecut: Austria, Elvetia, Italia, Franta. Masive montane traversate: 38. Varfuri atinse: 15. Punctul culminant: 4.556 m, Vf. Signalkuppe din masivul Monte Rosa. Sei: 113. Demi-tur (cale intoarsa): 6. Distanta parcursa pe schiuri: 1 250 km. Denivelare +: 81. 764 m. Denivelare negativa: 87.989 m. Cazare in vai: 42 nopti+ 17 zile de odihna. Cazare in cabane: 26 nopti. Cazare in refugii: 18 nopti. Varsta medie: 45 de ani. Echipa de baza (cel putin doua luni) 7 persoane. Finalisti-integralisti: 4. "Raiduri" de aprovizionare: 15. Coechipieri temporari: 35. In ultima etapa: 40, mai ales membri de familie si prieteni. Urcari mecanice: 9 (2 in Austria, 4 in Elvetia, 1 in Italia si 2 in Franta). Transferuri cu taxiuri: 20, cu tren: 4. Greutatea rucsacilor; 15-25 kg. Depozite pe traseu: 7. Autonomie maxima: 4 zile.

Citind aceasta relatare, mi-am amintit de alta tura de admirat - mai scurta ca durata, dar cred ca mai dura (era in concurs contracronometru!) a colegului de lista Alpinet -Andrei Olariu- clujean ce lucreaza de cativa ani in Tokyo. Asa ca am cautat in inbox si am recitit relatarea sa din 20 noiembrie 2004: Redau partial:

"Honk Kong Trailwalker. Aproape 1000 de echipe a cate 4 insi fiecare, se intrec pe un traseu de 100 km, mergand in sus si in jos prin muntii din Noile Teritorii din HK. Muntii nu depasesc 800 si ceva
de metri, dar cobori nu o data pana la nivelul marii si in plus, sunt abrupti. In total, diferenta de nivel ce trebuie urcata e de cca 3700 m. Pana acum, cel mai bun timp scos de echipa din care acum fac
parte a fost cu ceva peste 28 de ore. Noi vrem sub 24. Don, Kei, Claudiu si eu."

Inca o data felicitari lui Andrei!

Apoi mi-am amintit de Serban Chiurlea- alt coleg de lista Alpinet, bucurestean, mare amator de ture lungi de tot soiul. A participat de multe ori la maratoane internationale, inclusiv cu tatal sau! Tata despre care am aflat pe Alpinet ca a urcat Mont Blancul in vara trecuta, la varsta de 65 de ani si despre care eu stiu - si am vazut fotografii superbe- ca a facut cu Serban si sotia acestuia multe ture de via ferrata in Dolomiti, in verile trecute. Mi-am amintit de doua planuri ale lui Serban pentru vara asta, pe care mi le marturisise pe personala si mi le-a detaliat pe harti, cu ocazia unei vizite a lui la Cluj. Redau:

"Proiectele mele: 20 feb 2005 - Granita dintre Franta si Elvetia, Transjurarassienne, 76 km, ski fond, stil liber.
29 august 2005 Ultra Trail du Mont Blanc, adica de jur imprejurul Mont Blanc-ului, 155 km lungime, 8500 m diferenta de nivel pozitiv, limita 45 ore pentru plecare si sosire in Chamonix.
Doamne, ce frumoasa este viata".

Am vorbit zielel trecute cu Serban, care mi-a marturisit ca a terminat cursa cu brio. Il felicit si acum, aici. Stiu ca e f. ocupat, dar poate ca ne va face macar o scurta relatare, chiar si cu intarziere.


Ture faine tuturor, oriunde veti merge! Ale noastre au fost faine si in Retezat la Memorialul Al. Bradut Serban-CUXI si la Rachitele-Vladeasa si pe Obcina Tibaului. Desigur pe schiuri de tura.
Dinu si Marlene Mititeanu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Masivul VLADEASA - Satul Rachitele  
Masivul VLADEASA - Creasta Vladeasa  
Masivul VLADEASA - Varful Vladeasa  
Masivul VLADEASA - Cascada Rachitele  
Masivul VLADEASA - Cabana Vladeasa  
Muntii RETEZAT - Valea Marii  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Custura Bucurei  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Masivul VLADEASA  
Muntii RETEZAT  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii