Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: arininfo <a...@gmail.com>
Data: Joi, 18 Aug 2005, 23:39
Subiect: [a] Averea - In Suceava, arborii cresc in 4 ani, cat altii in 100
Profitul rapid obtinut de pe urma defrisarilor, a determinat firmele de amenajare sa masluiasca varsta copacilor, pentru ca acestia sa poata fi taiati. In Suceava, SC Damian Stoi Proiect S. R. L. Roman a elaborat studii de amenajare in anul 2000, in care arboretul avea varste cuprinse intre 60 si 65 de ani. Dupa patru ani, aceeasi firma, a stabili ca acelasi arboret are varsta cuprinsa intre 120 si 140 de ani.

http://www.averea.ro/display.php? data=2005-08-19&id=6130

Concluzia controlului efectuat de Ministerul Agrigulturii: elaborarea studiilor sumare de amenajare a fost facuta cu intentia vadita de a favoriza taierea arboretelor, schimband categoria functionala, de la protectie (nu sunt permise defrisarile), la protectie si productie (permite taierea arborilor) fara o justificare temeinica. De asemenea a fost marita varsta arboretelor, fata de prevederile vechiului amenajament intocmit de aceeasi firma in anul 2000. Urmarea acestor modificari, este ca arboretul a fost taiat, chiar daca avea rol de protectie.

Cazul firmei respective nu este singular, fiind inregistrate cel putin inca 31 astfel de cazuri.

Rolul important pe care l-au avut defrisarile in schimbarile climatice care au dus la inundatii, a determinat Ministerul Agriculturii sa declanseze mai multe controale. Numai in Suceava, in Ocolul Silvic Soveja, o simpla firma, S. C. Maten Jeep S. R. L., administrata de Mateiu Florin, a taiat ilegal arbori, care ar fi putut umple un bloc de cinci niveluri. Paguba: 3.053 metri cubi de masa lemnoasa, in valoare de aproximativ 5 miliarde de lei vechi.

Totodata, potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Vasile Lupu, cetateni din localitatile Brosteni, Jaristea, Mera si Naruja au fost improprietariti ilegal cu padure, desi nu au avut amplasamentul initial pe aceasta locatie.

Proprietarii de paduri indiferent de forma de proprietate vor avea obligatia, conform prevederilor noului cod silvic care urmeaza sa fie aprobat, sa efectueze lucrarile de impadurire potrivit prevederilor amenajamentelor silvice sau studiilor de specialitate. Conform noilor prevederi, proprietarii vor fi somati sa impadureasca, dar daca nu vor face acest lucru Regia Nationala a Padurilor (RNP) va prelua aceasta sarcina. "Devizul lucrarilor de impadurire si de intretinere a culturilor va fi supus analizei proprietarului care il poate ataca in instanta sau il poate accepta", a explicat secretarul de stat al MAPDR. Odata acceptat sau atacat in instanta devine titlu executoriu pentru a putea justifica si recupera cheltuielile facute de RNP in acest sens. Tinand cont ca in momentul de fata exista circa 30.000 ha defrisate pe tot cuprinsul fondului forestier national, iar impadurirea unui hectar de padure ajunge la 100 milioane ROL, cheltuielile RNP ar ajunge la circa 3.000 miliarde ROL. Totusi, noul cod silvic va acorda despagubiri propietarilor obligati sa pastreze destinatia initiala a terenurilor cu paduri retrocedate.

F. R.

--
"Let me know, that at least, she will try
Then she'll be a true love of mine"
www.sustrain.info
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 [a] Averea - In Suceava, arborii cresc in 4 ani...arininfo18 Aug 2005
   [a] OT: si care sunt consecintele?Malide Cristian19 Aug 2005

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii GURGHIU  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii