Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: ovidiu serban <g...@yahoo.com>
Date: Wed, Nov 9, 2005, 7:19 pm
Subject: Re: [a] INFO Scarita-Belioara
Daca-i vorba de custodia RNP, deja-mi imaginez cum se va duce pe rapa farmecul uneia din cele mai frumoase rezervatii din Romania. Se va intampla exact ca-n Ceahlau, vom face un pic de tam-tam pe Alpinet, nu ne va baga nimeni in seama samd."cainii latra, caravana trece", vorba aia...
Ovi
<dantautan@yahoo.com> wrote:
Salut,
Am fost in aceast wek-end la Scarita-Belioara. Iata cateva noutati care pot fi utile celor care vor sa mearga in zona:
-drumul pe valea Belioara, dupa ce se ia la dreapta de pe V. Posaga, este impracticabil cu masini cu garda joasa. Vara asta a fost o viitura care a distrus drumul iar cei care l-au reparat au pus balast pe drum care acum este plin de bolovani mari si de santuri. Calculati-va o rezeva de timp (aprox 40 min) pentru a parcurce acest drum pe jos.
-la baza abruptului unde incepe circuitul propriu-zis in dreapta pe V Rastoaca se vede un singur marcaj punct rosu iar apoi pe o bucata buna nu mai este nici un marcaj, acesta a fost realizat pe pietre care au fost luate de viitura. Trebuie mers pe vale pana la intarea in padura unde marcajul reapare.
-de asemenea, pe platoul Sesul Craiului pana la casele "de vara" ("La Meteoaie";) pe langa care se coboara pe primul valcel dupa belvedere, lipseste marcajul
-si ultima si ceam mai trista veste este ca, o discutie cu un localnic a confirmat cele spuse de Radu Mititean: sunt zvonuri ca "un strain" ar vrea sa fac o cariera de piatra la baza abruptului, din cate am inteles undeva in stanga cum privesti spre baza abruptului de acolo de unde incepe circuitul. Cica ar fi in stadiul de umblat pe la Consiliul Local si Judetean. Sunt curios ce masuri va lua RNP a in a carui custodie se afla rezervatia. Sper ca nu aceleasi ca in Cheile Posegii unde cariera de piatra avanseaza.

Dan Tautan
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii LATORITEI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Colonia Cataracte-Valea piriului Steflea-Virful Minaileasa Mica-Muchia Plaiul Hotilor-Vidra
Traseu: accesibil, dificil iarna Marcaj: parţial bandă galbenă Durata: 5-6 ore



Dacă am poposit în colonia minerilor de la Cataracte şi dorim să ajungem în staţiunea Vidra, fără a urma şoseaua de pe firul Lotrului, vom aborda acest traseu care în mare parte este inedit. Colonia Cataracte este situată pe versantul drept al văii Lotrului, sus pe un tăpşan care oferă privelişti deosebite spre defileul Lotrului ca şi spre Muntele Furnica, aflat în partea opusă, spre nord. Pornind din colonie, vom urma la început drumul forestier care se îndreaptă spre valea pîrîului Şteflea, în urcuş uşor. La început drumul urcă pe versantul drept al văii, apoi traversează pe cel stîng. Pe alocuri putem zări vechi semne ale marcajului bandă galbenă. Drumul se desfăşoară, în principal, prin pădurea deasă de molid lipsindu-ne de prilejul unor peisaje largi. În schimb, vom zăbovi pe malul pîrîului Şteflea, ale cărui ape spumoase vuiesc în mici cascade, răspîndind în jur o pulbere fină şi umedă de picături mirosind a răşină. Apele acestui pîrîu au fost captate mai jos, în dreptul coloniei, şi sînt dirijate printr-o galerie spre lacul Balindru. Urcînd uşor, ajungem, în curînd, la capătul drumului forestier.

În continuare vom urma o cărăruie prin pădurea deasă orientîndu-ne spre sud-vest şi vom urca treptat spre şaua dintre Vîrful Mînăileasa Mare şi Vîrful Mînăileasa Mică (altitudine 1808 m). Pe la altitudinea de 1725 m părăsim pădurea şi ieşim la golul subalpin unde ne vom orienta mai uşor. De aici, după ce ne-am refăcut forţele, putem urma drumul pe două variante. Una din ele presupune ocolirea Vîrfului Mînăileasa Mică pe la sud, eventual cu un popas la stîna de la izvorul pîrîului Şteflea, apoi ne deplasăm spre vest pe drumul de culme. Dacă alegem a doua variantă, vom traversa şaua orientîndu-ne apoi spre sud-vest, ocolind Vîrful Mînăileasa Mică. Din aceste locuri putem zări spre vest, prin deschiderea văii pîrîului Chioara, o parte din barajul şi lacul Vidra. In continuare, coborîm usor spre o şa întinsă lăsînd în stînga o stînă, apoi înaintăm pe drumul larg, depăşind iar o stînă, şi urcăm uşor către vîrful "la Releu" călăuziti de pilonul metalic al releului de televiziune. După circa 3 ore de mers, poposim pe creştetul acestui vîrf, la altitudinea de 1750 m, unde vom lăsa privirea să lunece spre zările îndepărtate ale munţiilor Lotrului (spre nord) sau Parîngului (spre vest).

Din acest punct, vom coborî spre staţiunea Vidra o diferenţă de nivel de circa 400 m. Pentru aceasta urmăm direct spre vest muchia prin poiană, apoi intrăm în pădurea de molid, depăşim un vîrf (1705 m), pe urmă o mică şa, din nou un vîrf (1704 m), după care coborîm pe culmea prelungă pînă la Vidra. Ceva mai jos întîlnim poteca largă ce vine dinspre sud pe traseul liniei de înaltă tensiune. Putem aborda coborîrea şi pe o altă variantă, îndreptîndu-ne spre sud în coborîş pe un drum de tractor, pînă întîlnim linia de înaltă tensiune, apoi ne îndreptăm spre vest urmînd poteca largă de sub aceasta. In continuare, coborîm pe muchia Plaiul Hoţilor, privind din cînd în cînd spre oglinda de apă a lacului Vidra. După circa 5-6 ore de la plecare, vom poposi în staţiunea Vidra, unde ospitalitatea gazdelor şi confortul vilelor concură la refacerea forţelor noastre fizice.


 



There are no comments for this message
Login or register to comment