Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Data: Joi, 17 Nov 2005, 11:34
Subiect: [a] Furi un lemn... dar stii ca face Ziua de vest 17 nov
Imi spunea deunazi un sef de ocol maramuresan ca ITRSV ar "invata" pe cei repusi in posesie sa-si taie/exploateze proprietatile silvice in lipsa oricarei aprobari legale fiindca prinsi ar avea de suportat doar 10 mil lei amenda contraventionala, adica un mizilic fata de venitul realizat ("taxa de risc" la o adica).
Socant de-a dreptul dupa ce RNP Romsilva practicase alta metoda nu cu mult timp in urma, defrisarea la ras a padurilor care erau vizate pt. retrocedare.

Te si intrebi cine pe cine invata/protejeaza?! Sau nu putem (nu vrem) sa ne sustragem stilului mafiot? Sau, la ce dracu-i mai platim din greu pe parlamentari-legislativ daca oricum legile promulgate sunt constant/aproape in orice domeniu eludate iar autoritatile se fac ca ploua?
L. P. Goja
Razboiul padurilor
Furi un lemn... dar stii ca face
Pentru furtul unui metru cub de lemn de stejar, platesti amenda doua milioane de lei * Daca-l cumperi, platesti 22 de milioane de lei * 3.000 de metri cubi de lemn furati din fondul forestier al Timisului
Padurile din judetul Timis sunt din ce in ce mai mult calcate de hoti, care spinteca fondul forestier dupa bunul plac. Oamenii au nevoie de lemne si le taie, ca vine iarna si... ingheata. Numai ca prin asta strica padurile si distrug fondul forestier. Chiar daca au in proprietate padure, oamenii nu pot sa taie asa, de capul lor. Trebuie pastrat un echilibru. La Tormac, de exemplu, s-au taiat 2.200 de metri cubi, de pe 68 de hectare de teren. Totalul de lemn taiat ilegal in judet este de 3.000 de metri cubi.

Plangeri penale fara inceperea urmaririi
"Am constatat aceste taieri si am facut plangeri penale. Exista unele raspunsuri de neinceperea urmaririi penale, pe motivul ca respectivii au taiat lemn de pe proprietatea lor. Asa ca li s-a dat amenda de peste 2 milioane de lei pentru un metru cub de stejar", spune Aristotel Visoiu, inspector sef al Inspectoratului de Regim Silvic si Vanatoare din regiunea de vest a tarii. Regiune care cuprinde judetele Timis, Caras-Severin si Hunedoara. Numai ca un lucru interesant il reprezinta faptul ca este mai ieftin sa furi un metru cub de stejar, decat sa il cumperi. Cum asa? Pai este mai mare pretul unui metru cub de lemne decat amenda pe care o iei, daca sterpelesti lemnul si esti prins asupra faptului. Un metru cub de stejar costa 22 de milioane de lei, in timp ce amenda este de doua milioane de lei. Pai asa, normal ca omul prefera sa fure lemnul si, dupa aceea, vine singur sa plateasca amenda. Avand in vedere principiile economice si viata grea pe care o traim in acesti ani.

Raid in piete
Inspectorii de la Inspectoratul de Regim Silvic fac controale si in locurile unde se comercializeaza lemne, in piete si in alte locuri unde tamplarii vin sa-si aleaga lemnul pentru un pat sau o biblioteca, pentru ca exista banuieli, unele dintre ele intemeiate, ca se vand lemne furate. De fapt, tinand cont la cat este amenda pentru furt, unii oameni ar putea face afaceri perfect legale prin furtul lemnelor din padurile patriei. Mai nou, administratia silvica trebuie sa faca si o structurare a acestor paduri.

Diferenta mare
Din 100.000 de hectare, cat au in evidenta, mai putin de 80.000 din paduri sunt structurate. Si pentru ca nu sunt structurate si trecute in catastif, de acolo se taie cel mai mult lemn. "22.000 de hectare nu sunt pe structuri. Ca urmare a lipsei de structuri, lemnul taiat in delict a ajuns la 3.000 de metri cubi", mai spune Aristotel Visoiu. Daca ar fi sa facem un calcul groso-modo, la cele 3.000 de hectare, generalizand, ar rezulta un deficit de 60 de miliarde de lei vechi. Adica, daca ar cumpara lemnul - cei

3000 de metri cubi -, oamenii ar plati 66 de miliarde de lei, in timp ce, daca l-ar fura, ar plati amenda pe cei 3.000 de metri cubi 6 miliarde de lei vechi. Acum, sincer, lasand la o parte tot ceea ce a-ti invatat la scoala si cei 7 ani de acasa, nu vi se pare ca... e mai ieftin sa furi decat sa cumperi? Legea asa spune!
Adrian PANDURU
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Comentarii
De Mihai-Gabriel Scridonesi - publicat Joi, 17 Nov 2005, 19:13
Din cate stiu eu ITRSV se ocupa cu controale pe ocoale private si primarii care au in administrare paduri retrocedate. ITRSV nu cred ca invata ci mai degraba sanctioneaza.
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii