Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Doru Munteanu <c...@zappmobile.ro>
Date: Fri, Nov 18, 2005, 12:03 am
Subject: Re: [a] Pledoarie pentru schiul de tura - sa mai schimbam pareri!
Fiecare din variantele acestui minunat sport care este skiul are cel putin 1-2 elemente care mai sunt caracteristice si altei variante si de aceea este atat de greu de trasat granite si de clasificat acest sport.
Cu toate acestea brosurile turistice internationale folosesc trei mari denumiri pentru a delimita diferitele variante ale skiului:

1. Skiul normal (de partie) - care este denumit simplu ski. Nimeni nu simte nevoia sa-i mai adauge ceva. Cateodata in tarile anglo-saxone se mai foloseste termenul ski "down-hill ".

2. Skiul de fond - care inseamna sa marsaluiesti pe skiuri inguste si lungi, pe un circuit gata facut de o msina (sau nu), dar (in cele mai multe cazuri) pe un teren plat sau aproape plat. Altfel spus se poate practica la munte dar nu pe munte (vorba lui Nea Dinu). Nici intr-un caz pe varfuri si creste montane. Francezii ii spun ski de fond ca si noi (sau noi ca si ei) iar germanii si nordicii ii spun "langlauf".

3. Skiul de tura - este un ski de mars PE munte. Adica pe pante abrupte, creste, custuri, circuri glaciare, stancarii inzepezite, ghetari, etc. Skiurile au latimea normala iar legatura are cele doua pozitii calsice, de mars si de coborare. Francezii ii zic ski-alpinism iar nemtii "skitouren".

Am in fata mea brosura unei statiuni turistice din Elvetia pt iarna 2005-2006. Dupa ce prezinta pe 4/5 din nr de pagini toate datele legate de partii, mijloace de transport, ski pass-uri, etc, in final au si cate o pagina dedicata iubitorilor de ski de fond si ski de tura. Prima este intitulata "Langlaufer leben langer" iar cea de-a doua " Alpinismus skitouren". Sub primul titlu apare o poza cu un drum drept pe care se vede o pista batuta ca-n palma si doi skiori pe skiuri inguste si lungi incremeniti in pozitia clasica denumita "pas de patinaj". Sub cel de-al doilea titlu apare un versant tipic pt zona inalta a Alpilor si un grup de oameni "in sir indian" care se indreapta pe skiuri de tura spre un punct de belvedere aflat pe creasta ascutita din varful pantei.
La vederea celor doua fotografii si a echipamentelor folosite orice alta explicatie este de prisos.

Eu cred ca celelate tipuri de ski (telemark, carving, acrobatic, etc) sunt mai degraba tehnici diferite de coborare a unei pante skiind si nu sub-sporturi ale sportului general numit ski asa cum sunt skiul de partie, skiul de fond si skiul de tura.

[ Sau ca la caiac unde avem sub-sporturile caiac de rau (cu tehnicile rodeo, white-water si sit-on-top) si kayak de tura sau de Mare (sea-kayaking / touring-kayak) si tehnicile fast-touring, single-touring, tandem-touring, etc. Unii baga aici si canoea. Dar asta e inca o polemica aprinsa, pt mine canoea nefiind caiac in primul rand]
Dar sa revenim:
Binenteles ca si tehnicile de ski enumerate mai sus (telemark, carving, acrobatic, etc) au echipamentul lor specific. Insa este adevarat si ca totul interfereaza si poti face (aproape) de toate cu oricare echipament (pana la un punct). Eu am vazut persoane la Borsa care skiaza pe partie cu skiuri de tura iar pe Joe Indianul facand telemark cu skiuri normale dar cu legaturi adecvate (asta in vremurile de inceput cand tocmai se apucase de asa ceva). Deasemenea am avut un oaspete din Belgia care a vrut sa urce iarna in Rodnei cu noi si nu avea decat skiuri de fond. A venit cu alea si s-a descurcat si asa. Iar insasi subsemnatul a trebuit sa fac iarna trecuta ski de fond (un mars de km in pas de patinaj) pe Valea Carlibaba, dar cu...skiuri de tura. Asa ca pana la urma totul se reduce la a intelege bine posibilitatile (si limitele) pe care ti le da fiecare tip de echipament, modul cum functioneaza exact si in final sa adaptezi totul la tine si la ce vrei sa faci, in cel mai optim fel posibil. Pe de alta parte nici nu ai o plaja prea mare de actiune. O data ce te-ai hotarat cam unde vrei sa practici skiul (pe partie, pe teren plat sau pe munte), nevoia (adica terenul, miscarea care vrei sa o executi) te duc pana la urma catre un anumit tip de echipament, vrand-nevrand. Iar cine incearca sa gaseasca solutii de compromis (adica de genul "sa pot face si aia si aialalta cu o singura investitie";) sfarseste pana la urma in a nu face nimic ca lumea si a se chinui in ambele domenii.

Inchei aici caci oricum ca sa tratezi acest subiect cat de cat ca lumea trebuie practic sa scri o carte despre ski

Doru Munteanu
Caliman Club Bistrita
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 Re: [a] Pledoarie pentru schiul de tura - sa mai...Doru MunteanuNov 18, 2005
   Re: [a] Pledoarie pentru schiul de tura - sa...Popa HoratiuNov 18, 2005
   Re: [a] Pledoarie pentru schiul de tura - sa...OvidiuNov 21, 2005
     Re: [a] Pledoarie pentru schiul de tura - sa...Griga CristinaNov 21, 2005
     Re: [a] Pledoarie pentru schiul de tura - sa...CLUBUL DE...Nov 22, 2005
     Re: [a] Pledoarie pentru schiul de tura - sa...Cornel BoritNov 24, 2005


There are no comments for this message
Login or register to comment