Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Doru Munteanu <c...@zappmobile.ro>
Data: Sâmbătă, 26 Nov 2005, 16:57
Subiect: [a] Re: echipament schi de tura
Original Message -----
From: valentin crista
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Sent: Thursday, November 24, 2005 11: 48 PM
Subject: [a] Echipament schi tura


Pentru ca tot este in plina desfasurare subiectul cu schiul de tura, poate ca nu ar strica sa fie impartasite pe lista si niste impresii (sfaturi), despre echipament, respectiv clapari si legaturi.
Tare as dori sa-mi cumpar, dar sunt total pe dinafara. Ce mi-ati recomanda, unde as putea sa gasesc? Magazinele cu specific montan au si astfel de echipamente? Sigur voi cauta, dar orice sfat anticipat de la voi este bine venit.
Cu multumiri Valentin Crista.


Cu claparii de tura trebuie sa fiti foarte atenti. Pot fi de orice firma din cele re-cunoscute pe piata de profil (si care sunt cam aceleasi ca si la claparii normali) dar atentie la greutatea lor: nu mai mare de 1600 (36)- 1800 (44) gr/bucata. (De exemplu ai mei Dynafit Tourlite Tech 3.9 au 1690 g/bucata/marimea 43 si sunt cei mai buni clapari de tura pe care i-am avut pana acum. Insa sunt model 2002 si de atunci poate au aparut altii si mai usori. Deasmenea atentie sa nu va stranga dar nici sa va fie prea largi. In ambele cazuri va vor jena la mers si daca orice lacuna a unei piese de echipament mai poate fi surmontata sau suportata pana la urma, un clapar care sa te jeneze la mers este nu numai un chin dar un adevarat obstacol in calea realizarii turei.

Despre legaturi s-a mai vorbit. Exista cateva firme recunoscute. S-a amintit Dyamir. Super. Dar si Silvretta sunt foarte bune. Ale mele (vorbesc mereu de ce am eu pt ca altceva pur si simplu nu cunosc si in afara de momentul cand efectiv am nevoie sa cumpar un lucru nu imi aloc timp sa ma documentez intr-una cu tot ce apare pe piata) sunt Silvretta Carbon, tot model 2002. Nu stiu cum functioneaza altele dar va spun de ale mele: sunt foarte, foarte usoare si desoebit de rezistente si fiabile. Si frumusetea e ca totul se manevreaza prin apasarea cu batul de schi. Asa ca nu trebuie sa te apleci nici cand le pui pe mars nici cand le pui pe schi, nici cand le dai jos de tot si nici cand iti pui (sau iei!) scarita sub calcai. Si care are 2 trepte la aceste legaturi si o sa vedeti ce important este acest detaliu. Au fost tare scumpe intr-adevar dar merita toti banii.

Incepatorilor le sugerez sa inceapa cu echipament de imprumut sau second hand pana isi dau seama ce e important si ce nu si abia apoi sa-si cumpere lucruri noi si scumpe. Asta daca nu cumva au pe cineva langa ei chiar atunci cand cumpara echipamentul. Vorbesc de prezenta fizica acolo langa echipament, caci numai asa se poate vorbi la concret si da sfaturi.

Inca odata vreau sa fiu foarte clar: skiul de tura nu e un sport de divertisment! Chiar si facut pe munti blanzi!(Cum te poti pierde prin padurile din Bucovina sau din alti muntii josi nu te poti pierde nici chiar in Fagaras daca nu ai ceata). Skiul de tura este mai intai de toate O TURA DE IARNA! Cu tot ce inseamna asta. Numai daca sti ca ai experienta necesara si ca esti capabil sa rezisti iarna pe munte, te apuci de ture de iarna (la bocanci, cu rachete, pe schiuri, sau oricum altcumva). Pe de alta parte nu trebuie sa devenim nici paranoici. In turele de iarna este destul sa ne ascultam cu sfiintenie instinctul de conservare si deja am scapat de multe posibile pericole. Sa nu va fie rusine niciodata sa va opriti, renuntati, sa va intoarceti de unde ati plecat sau sa alegeti varianta mai usoara chiar daca mai putin de palmares. Importanta este placerea de a fi in natura, de a simti iarna adevarata cum numai la munte se poate simti si nu de a te avanta pe trasee periculoase doar pt a veni apoi pe Alpinet si a scrie un RT care sa sparga gura lumii. Cateodata un asemenea RT este cu 2 taisuri. Multi in loc sa te admire te trec in categoria celor nesabuiti. Apoi schiul de tura este bine sa se inceapa la altitudini nu mai mari de 1000-1500 m. Abea dupa cativa ani buni de experienta putem trece la altitudini mai mari de 2000 si peste 2000 m. Si ultima si cea mai importanata regula nu va duceti pe un traseu pe care nu-l cunoasteti cu ochii inchisi vara. Ideal este ca cel putin unul din echipa sa fie expert in acel masiv pt ca trebuie sa fi capabil oricand sa folosesti trasee secundare, scurte de iesire din masiv sau locuri/stane/case izolate/salase, etc unde sa te poti adaposti in caz de nevoie. Sau pur si simplu daca te-ai ratacit cel putin unul sa stie unde te afli si ce solutii exista. Din acest motiv ma duc cu Dl Dinu in Apuseni si el vine cu mine in Bargau. Si mai am o completare. Inregistrati-va traseele vara, pe GPS. Este tare reconfortant sa stii ca indiferent de vreme si vizibilitate (ceata), oricand poti stii unde esti si incotro te indrepti.

O iarna frumoasa la toata lumea,
Doru Munteanu
Caliman Club Bistrita


---------------------------------
Yahoo! Music Unlimited - Access over 1 million songs. Try it free.





--------------







SPONSORED LINKS Alpine mortgage Call romania Alpine air purifier
Alpine real estate Alpine home Alpine property
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI  
Muntii RETEZAT  


O poză:
Delicat, înscrisă de Şerban Minescu

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu: [N-am găsit]



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii