Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Radu Serban <r...@alpinet.org>
Date: Mon, Dec 12, 2005, 4:15 pm
Subject: [a] Pârtieee! Se schiaza!
In Tribuna Sibiului despre Paltinis:
http://www.tribuna.ro/index.php? m=2&sid=3554

Partieee! Se schiaza!

* partia Oncesti indeplineste criteriile pentru omologare * a fost nevoie ca OPC s-o inchida si sa dea o amenda de 50 milioane pentru ca lucrurile sa fie puse la punct * acum exista masina de batut zapada, protectie la stalpi si pe margine si punct medical *
Sibienii vor putea schia in acest week-end pe partia Oncesti din Paltinis dupa ce aceasta a indeplinit criteriile de omologare. Incepand de duminica si pana ieri, partia a fost inchisa in urma unei decizii a Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Sibiu, care
a luat aceasta masura din cauza neregulilor in ceea ce priveste siguranta schiorilor.
A fost nevoie ca Protectia Consumatorilor sa recurga la o astfel de masura drastica si sa amendeze administratorul cu 50 milioane lei vechi pentru ca niste probleme ce dureaza de ani de zile sa fie rezolvate.
In ultima saptamana, administratorul partiei Oncesti a reusit sa puna la punct multe dintre problemele de aici, desi de patru ani exista o lege care obliga la omologarea partiilor, iar in ceea ce priveste Paltinisul, OPC a avertizat inca din primavara ca lucrurile trebuie schimbate.
Reprezentantul in teritoriu al Autoritatii Nationale pentru Turism, Directia Autorizare si Control, Simona Neaga, a verificat in ultimele doua zile modul in care au fost indeplinite conditiile de omologare si a hotarat ca partia Oncesti indeplineste aceste conditii. Nota intocmita la Sibiu va insoti documentatia ce va fi depusa la minister pentru omologare. Practic este doar o problema de birocratie pentru ca partia sa primeasca omologarea.
"In urma demersurilor facute de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in ultima saptamana s-a lucrat intens pentru ca aceste conditii sa fie indeplinite, iar reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism sa-si poata da avizul favorabil. Practic cerinta noastra a fost ca partia sa indeplineasca toate criteriile pevazute de lege, iar schiorii sa poata practica acest sport fara sa-si puna viata in pericol. Desi masura a putut parea dura, iata ca rezultatele se vad in mai putin de o saptamana", spune Ilie Mitea, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Sibiu.

Siguranta pentru schiori
Dupa inchiderea partiei, cei care o administreaza s-au moblizat si au reusit sa o transforme intr-o partie conforma cu legislatia in vigoare.
Aproximativ pe toata lungimea partiei au fost montate plase de siguranta cu stalpi flexibili. Nicolae Mustea, seful Serviciului Salvamont Sibiu, spune ca si inainte existau plase, insa stalpii erau metalici, iar daca schiorii nimereau in acei stalpi se puteau accidenta grav. Acum, plasele cu stalpi flexibili vor amortiza din lovitura si vor reduce treptat viteza schiorului in cazul in care nimereste pe marginea partiei.
"Sunt foarte importante aceste masuri de siguranta. Cel care cumpara un bilet pe telescaun nu vrea sa fie perturbat de tot felul de probleme, el trebuie sa aiba un traseu sigur pentru schiat", a adaugat Nicolae Mustea.
De asemenea, stalpii de la telescaun au fost protejati in intregime cu saltele din burete.
Zona podului de la baza partiei a fost si ea inaltata deoarece aici un schior mai putin exerimentat putea sa cada.

Ratrak pentru partie
Daca pana acum, la Paltinis exista doar o masina veche de batut zapada de pe partie, ce nu functiona, cei care administreaza Oncestiul au achizitionat din strainatate un ratrak ce va putea pregati partia pentru schiat.
O alta problema pentru care Protectia Consumatorilor a hotarat sa inchida partia Oncesti este un drum forestier ce trece exact pe partie, iar camioanele incarcate cu lemne risca sa puna in pericol schiorii. Salvamontistii spun ca desi administratorul partiei a inchis acel drum, joi erau urme proaspete de camioane pe partie.

Patrule Salvamont
O alta premiera pentru partia Oncesti este materializarea unei dorinte mai vechi a salvamontistilor sibieni, aceea de a verifica partia dimineata la prima ora, iar seara ultimul om care coboara de pe partie sa fie salvamontistul.
In acest fel pot fi evitate situatiile in care un sportiv poate ramane pe partie noaptea fara nici un ajutor in cazul unui accident.
Salvamontistii spun ca aici va fi nevoie si de ajutorul schiorilor, care vor trebui sa inteleaga ca la ora de inchidere a partiei trebuie sa coboare si nu sa ramana in urma salvamontistului.
Si in anii trecuti au fost discutii pe aceasta tema, insa Serviciul Salvamont Sibiu nu-si putea permite sa suporte zilnic costul catorva urcari cu telescaunul. Nicolae Mustea spune ca va avea discutii cu administratorul partiei si spera sa obtina gratuitati la aceste urcari.
De altfel, pentru fiecare sfarsit de saptamana, la Paltinis va urca o echipa de salvamontisti. Ei vor purta uniforme, numarul de telefon si numele salvamontistilor de serviciu vor fi afisate la vedere, iar peste inca o saptamana va fi pus in functiune si snowmobilul. In ceea ce priveste perioada sarbatorilor, aceasta va fi acoperita in intregime de echipajele salvamont, care se vor afla la Paltinis si in timpul vacantei elevilor sau cand vor fi copii in taberele scolare.
Un punct medical a fost infiintat in apropierea telescaunului, iar Serviciul Salvamont Sibiu vrea sa incheie o intelegere cu administratorii telescaunului care sa le acorde intaietate la urcarea pe telescaun in cazul producerii unui accident.
Salvamontistii fac un apel si la turisti ca acestia sa-i anunte in cazul in care hotarasc sa faca plimbari in zonele din apropierea statiunii.
"Cei care hotarasc sa faca plimbari pe schiuri de tura in zona din preajma statiunii sa ia legatura cu noi caci putem sa-i sfatuim ce traseu sa aleaga, iar in plus putem avea o evidenta a celor care au plecat pe munte si ii putem urmari pana la sosire", este de parere Mustea.
Accidentele de schi nu sunt un fenomen frecvent, insa pot avea urmari extrem de grave, vieti pierdute, oameni ramasi invalizi sau luni de ingrijiri medicale in spital.

Aproape bine
Nicolae Mustea spune ca masurile ce au fost luate sunt multumitoare, daca e sa ne gandim ca pana acum nu era nimic, iar acum s-au facut modificari in bine. "Desi este dureror ca nu s-a putut schia in aceste zile, schiorii trebuie sa inteleaga ca este spre binele lor tot ceea ce s-a facut. Lumea sa nu fie revoltata daca vor aparea situatii de acest gen si in alte locuri din tara, pentru ca munca de prevenire este mult mai eficienta decat interventia", a adaugat Mustea.
Dupa ce OPC Sibiu a pus piciorul in prag la Paltinis si a cerut toate aceste modificari, la nivelul intregii tari a inceput sa fie ridicata problema partiilor neomologate.



Autor: Sorana MAIER
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



There are no comments for this message
Login or register to comment