Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: iovano axel <i...@yahoo.com>
Date: Thu, Jan 19, 2006, 5:10 pm
Subject: [a] Incompetenta
In dupa-amiaza zilei de ieri 18.01.2006, un grup de sportivi a fost surprins de o avalansa pe Valea Morarului in Bucegi, in timp ce mergea spre locul tragediei de acum 2 ani, pentru a aprinde o candela in memoria celor disparuti.
Una dintre fetele participante a fost ingropata sub zapada mai multe minute. In disperare de cauza, a fost solicitata echipa Salvamont Busteni, prin dispeceratul national. La sosirea echipei de salvamontisti si a jandarmilor montani, ceilalti colegi ai fetei reusisera sa o scoata din zapada, iar drept multumire pentru efortul salvamontistilor si al jandarmilor montani, i-au intampinat pe acestia ostentativ, adresandu-le vorbe de genul "iar ati ajuns dupa ce s-a terminat". Mai mult, la plecarea sportivilor de la Gura Diham, in loc de multumesc, i-au scuipat prin geamul masinii pe jandarmii de la centrul montan Sinaia. Nu doresc sa fac vreo pledoarie acum, dar vreau sa le sugerez acestor INCOMPETENTI care se auto-intituleza schiori-alpinisti, si care nu au nici o legatura cu muntele (daca ar fi avut minime cunostinte despre munte ar fi stiut cat de instabila este zapada in aceasta perioada pe vaile alpine), in primul rand sa-si vada de schi prin padurile Harghitei si sa nu incerce sa
mai repete tragedia de acum 2 ani, pentru ca s-ar putea sa le reuseasca; in al doilea rand, sa faca niste cursuri de educatie morala pentru a scapa de nesimtire si indolenta. RUSINE INCOMPETENTILOR, FACETI TAGMA SPORTIVILOR DE RAS.

Un salvator montan

[ Observatie de la moderator:
va rog sa va obisnuiti sa va semnati in clar mesajele! Avem fiecare
cite un nume si pretentia ca sintem oameni civilizati! ]
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 [a] Incompetentaiovano axelJan 19, 2006
   Re: [a] Incompetentamihai pacuraruJan 20, 2006

Links to the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI - Valea Morarului  
Muntii BUCEGI  
Zona CHEILOR TURZII  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Bran-Podul Oprisului-Poiana Panicerului-Culmea Tiganesti-Ref. Scara-Varful si Cabana Omu

 



Comments
By Ciprian Thomas - submitted on Mon, Jan 23, 2006, 12:44 pm
Va raspund punctual, pentru a ne intelege pe subiecte:

1. Hai sa stabilim ceva clar: eu am intrebat pe autorul mesajului daca este adevarat ce mi s-a spus de un amic ce este in aceleasi cercuri cu cei implicati. Nu ii cunosc direct pe aceeia, nu-mi sunt prieteni, nu iau partea lor sau a dvs. Insa cand apar 2 versiuni diferite ale aceleiasi povesti, imi pun intrebari. Si asta am facut si acum. Ma refer aici la cazul de fatza. Cazul de acum 2 ani este si el cu legatura, pentru ca reprezinta o actiune a aceleiasi echipe implicata si acum. A carei moralitate, cel putin atunci, a fost foarte indoielnica. Din cate stiu au dat declaratii complete la procuratura si apare si acest aspect inclus. Ca ei ii dezgropasera. Ce dovada sa fie mai credibila? Nu doar eu am stat de vb cu cei care ii dezgropasera, ci si altii care au raspuns aici (Ioan Şteţca, Iulian Cozma - a raspuns pe pagina cu stirea de pe prima pagina, pagina care a disparut subit) Si-atunci?

Nu-mi spuneti de televiziune ca nu stiati, atata timp cat si un membru al echipei dvs. este chiar cameraman la ProTV. Nu jucati cartea "n-am vazut, n-am auzit, s-a intamplat pur si simplu"



2. Daca cei implicati vor dori, banuiesc ca au dreptul sa faca cerere de copie a inregistrarilor de la 0SALVAMONT. Asta este treaba lor si responsabilitatea lor si decizia lor de a dezvalui adevarul. Eu unul am plecat doar de la o intrebare simpla sia steptam un raspuns la fel de simplu.



3. Daca erati constienti ca fata aia putea sa crape dupa aia, de ce nu le-ati explicat frumos intai, apoi cu uratul, ca poate sa o mierleasca? Avand in vedere ca sunteti incadrati pe baza de contract la Jandarmeria Montana Sinaia, puteati face apel (la limita legii) sa va lase sa o consultati.



4. Eu personal, avand in vedere conditiile meteo prezentate (nu am fost acolo deci nu pot sa zic 100% sigur), nu as fi urcat atunci. Asta nu inseamna ca in in alte dati nu am facut prostii mai mari sau mai mici. Am scapat pana acum din 2 avalanse: una din prostie crasa a unor co-participanti de tura si alta din cauza ca la Azuga se deschisese sezonul de schi si sarbatoreau cu artificii babane de ne tiuiau urechile in Valea Bucsoiului. Ne prinsesera aproape de ierire. Dar asta e alta poveste.



5. Nu cred ca e etic si moral sa ne "batem" pe locul unde ar fi trebuit sa fie facuta comemorarea. Este decizia familiilor si prietenilor, nu credeti? Erau majori, vaccinati si au riscat pe pielea lor. Era viata lor in joc (daca asta au vrut, sa si-o riste), nu a dvs.



Cat despre coltosenie... avand in vedere motivatia tragica a prezentei lor acolo (comemorarea a 2 ani), ba si intamplarea de acum... numai de televiziuni in cautare de senzational nu as fi avut chef, eu unul. Si daca ar fi insistat (asa cum ProTV-ul a facut) exact asa as fi reactionat. Sa ma lase-n plata mea, ca am destule pe cap sa mai imi vina si TV-urile.



Parerea mea.

Salut.
By Razvan Boja - submitted on Mon, Jan 23, 2006, 12:16 pm
Si inca ceva, daca (multumim lui Dumnezeu ca nu s-a repetat), se repeta tragedia de acum 2 ani tot asa coltosi ar fi fost prietenii tai?
By Razvan Boja - submitted on Mon, Jan 23, 2006, 12:10 pm
Domnule Cristian Tomas,

1. Nu inteleg in primul rand de ce te cramponezi atat de tragedia de acum 2 ani, dar un singur lucru iti pot spune: nu i-a REINGROPAT nimeni pe nefericitii care au murit atunci, pentru a-i " dezgropa sub lumina reflectoarelor " de dragul senzationalului asa cum tot insinuati.

2. Nimeni din cei surprinsi de avalansa de pe 18.01.2006 nu a soliciat echipei salvamont Busteni sa renunte la a mai veni la ei dupa ce au gasit-o pe fata. Iar noi habar n-avem ca a venit televiziunea(eram aproape de poiana morarului cand i-am intalnit pe o parte din prietenii tai)

3. Intreaba-i pe prietenii tai de ce nu ne-au lasat nici macar sa o atingem pe tipa pentru a-i evalua starea si a vedea ce trebuie facut mai departe.(tu intrebi retoric de ce n-am luat-o pe sus, probabil restul sareau la bataie daca faceam asta)

4. Pt tine o intrebare la care nu vreau nici un raspuns: inteleg ca esti om de munte, ai fi intrat pe morar saptamana trecuta dupa variatiile de temp care au fost, si dupa zapada proaspat cazuta?

5. Se putea face comemorarea celor disparuti acum 2 ani, si la troita din poteca spre munticel(ridicata in memoria celor care au iubit muntele), fara a se mai expune unor riscuri inutile 17 oameni....................

Razvan Boja
By Ciprian Thomas - submitted on Mon, Jan 23, 2006, 10:41 am
Salut



1. Acum 2 ani eram pe schiuri pe Valea Cerbului si am auzit pe statie de tragedie. Cand am ajuns la Gura Diham, am vb cu unul din cei care ii dezgropasera pe ce morti pe Valea Morarului. Ii lasasera in gropi, marcate cu bete de schi. Poate imi explicati de ce a II-a zi au aratat televiziunile in direct cum Salvamontul a efectuat operatiunile de cautare si apoi dezgropare, atata timp cat oamenii aia (D-zeu sa-i ierte) erau deja dezgropati??? Asta a ce gest pare? De oameni morali? Martori? Pai sunt cei care au dezgropat si care au declarat asta atunci.

2. L-am intrebat pe autorul acestui mesaj (Iovano Axel) daca este adevarat ce s-a spus, anume ca dupa dezgroparea tinerei ati fost sunati pt a va spune ca nu mai este nevoie dar ca raspunsul a fost "nu mai conteaza, echipa a fost deja adunata" si "sunt si televiziunile aici". Nu mi s-a raspuns. Plus ca daca stiati ceea ce spune Dl. Molner inainte, despre pericolul de deces la care a fost supusa acea domnisoara DUPA scoaterea de sub zapada, de ce nu ati luat-o pe sus spre binele ei? Daca ea murea, nu dvs erati raspunzatori? Nu colegii ei, care sa zicem ca nu aveau destula pregatire medicala, ci dvs.



Nimeni nu e perfect. Nici dvs, nici eu. nici nimeni. Insa nu ridicati piatra sa loviti atata timp cat sunteti si dvs. cu musca pe caciula (nu ma refer la dvs ca persoana ci ma refer la formatie). Crearea de capital de imagine pe necazurile altora si de prezentarea inexacta/trunchiata/neadevarata de fapte reale fac sa nu mai fiti respecetati sub nici o forma. Si mai devreme sau mai tarziu roata se va intoarce.



Multumesc pt eventualele raspunsuri,

Un alpinist
By Razvan Boja - submitted on Fri, Jan 20, 2006, 11:28 am
pt. Emanuel molner

Intreaba-i te rog pe cei implicati in accident de ce au refuzat categoric orice ajutor din partea salvamontistilor.
By Emanuel Molner - submitted on Fri, Jan 20, 2006, 11:16 am
toate ca toate, jicniri, schimbare de cuvinte urate...poate ca asa suntem noi romani, mandri si le stim pe toate mai bine.

Un lucru ma deranjeaza cumplit, citesc ca acea persoana (fata) a fost scoasa de sub zapada dupa 20min, gandesc ca orice Salvamont stie ca dupa 15min sub zapada un om nu are voie de lasat sa faca efort. Trebuea transportata pe targa, mai consultati un Doc. ce se intampla cand temperatura corpului coboara, arterele se contracta si inima lucreaza la minimum pentru autoaparare. Acea fata daca nu a murit sub zapada putea avea ghinionu sa moara printro hemoragie interna. Sper ca si Salvamonti romani sa fi facut si o scoala de prim ajutor in astel de cazuri. Poate mai avem si vre-un Doc. ca membru pe pagina sa explice exact.
By Ioan Şteţca - submitted on Fri, Jan 20, 2006, 10:51 am
Io nu i-am incadrat pe toti salvamontisti aicea, vorbeam de acele uscaturi...nu v-am injurat si nici nu am incercat sa va ponegresc!

Intamplarea de acum doi ani o stiu din surse sigure, de la baietii care si-au dezgropat cu mainile lor colegii chiar dupa avalansa!

Restul "circului" sa vazut si pe la TV, a continuat prin tribunale, oameni buni vor avea toata viata de suferit de pe urma acestei intamplari nefericite.

Inca o data nu am vrut sa ponegresc pe nimeni, dar m-a indignat mesajul si tonul lui, asa ca am raspuns cu aceasi moneda.

Probabil ca am gresit, dar asta este, porumbelul...
By Razvan Boja - submitted on Fri, Jan 20, 2006, 9:14 am
"Poate ar trebuii sa mentionati ca acum doi ani, aceasi salvatori profesionisti impreuna cu echipa ProTv au ingropat corpurile neinsufletite (dezgropate de colegii din concurs) ale sportivilor, doar ca sa le dezgroape sub obiectivul camerelor de dragul senzationalului"

ESTE O MINCIUNA SFRUNTATA.!!!!!!

Incercati sa nu-i mai ponegriti pe salvamontisti.

Multumesc
By Razvan Boja - submitted on Fri, Jan 20, 2006, 8:57 am
Domnule Ioan Stetca,

Cand am folosit termenul de "tagma" trebuia citit printre randuri. Imi cer scuze ca nu am pus si instructiunio de citire a mesajului. In ceea ce priveste afirmatia:"Asa ca nu cred ca ar trebuii sa vorbiti despre incompetenta si rusine, cand sunteti cu o musca mare pe caciula", ca orice padure avem si uscaturile noastre, dar nu uitati un lucru: cand veti avea nevoie de noi (desi sper din tot sufletul sa fie cat mai putini ce care au necazuri in munte), vom interveni fara tagada cu riscul de a fi apoi apostrofati sau chiar injurati.

Razvan Boja
By Ioan Şteţca - submitted on Thu, Jan 19, 2006, 7:46 pm
Domnule salvator,



Sportivi, alpinisti, etc...sunt un grup si nicidecum o tagma.

Nu stiu cine a fost acuma pe vale, dar ii cunosc (cunoscut) personal pe toti implicati in accidentul de acum doi ani, si va asigur ca stiu muntele si sunt cu adevarat profesionisti.

Poate ar trebuii sa mentionati ca acum doi ani, aceasi salvatori profesionisti impreuna cu echipa ProTv au ingropat corpurile neinsufletite (dezgropate de colegii din concurs) ale sportivilor, doar ca sa le dezgroape sub obiectivul camerelor de dragul senzationalului!

Si va mai mira de atitudinea skiorilor!

Asa ca nu cred ca ar trebuii sa vorbiti despre incompetenta si rusine, cand sunteti cu o musca mare pe caciula.



Ioan Stetca
Comments for this message
Login or register to comment