Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Radu Serban <r...@alpinet.org>
Date: Mon, Jun 26, 2006, 9:33 am
Subject: [a] Salvaþi SMURD-ul !!
mesaj in sprijinul acestei campanii.
multumesc--
radu serban--
______________________________________________


http://www.tribuna.ro/index.php? id=372&no_cache=1&tx_ttnews[year]=2006&tx_ttnews[month]=06&tx_ttnews[day]=26&tx_ttnews[tt_news]=814&tx_ttnews[backPid]=372

Salvati SMURD-ul!!

Cine nu tresare atunci cand aude sirenele masinilor de interventie ale SMURD-ului? De la copii la varstnici, de la oameni de afaceri la nevoiasi, toti am simtit, macar o data in viata, cat de importanti sunt acesti oameni pentru noi si pentru cei dragi. Ii vedem zilnic alergand prin orase si prin sate, intr-o lupta teribila cu timpul, pentru a salva vieti.

"Copiii lui Arafat", cum sunt cunoscuti si recunoscuti de toata lumea, traiesc pentru a salva oameni, iar timpul si oboseala sunt parca inexistente pentru ei, atunci cand se pune problema de munca. Odata ce telefonul anunta necesitatea de-a interveni la un caz, "zboara" unde este nevoie de ei, fara sa tina cont de vreme sau de alte pericole.

Daruirea si priceperea lor nu sunt suficiente intotdeauna pentru a fi cei mai buni. Au nevoie de sprijinul nostru, al celor care am fost salvati de ei sau care am putea fi vreodata in dificultate. Le trebuie sustinerea noastra pentru a achizitiona aparatele medicale, fara de care, multi oameni nu ar mai avea nicio sansa de supravietuire. Ajutati salvatorii de vieti!


La limita dintre viata si moarte

Au salvat mii de oameni, au readus speranta in sufletele multor oameni, sufera alaturi de familiile celor chinuiti si incerca sa-i ajute. Isi fac meseria cum stiu mai bine. Sunt medici, sunt asistenti, studenti voluntari, paramedici si pompieri salvatori - sunt oamenii care intervin atunci cand suntem la limita dintre viata si moarte.

Nu par nicodata obositi si nu se dau deoparte daca este nevoie de ei. Camera de garda a SMURD Sibiu este o mica sala de asteptare a unei "gari". Echipajele ajung la baza dupa interventii grele, de obicei, isi trag sufletul, daca au timp, iar la cea mai mica alerta, lasa totul nemiscat, si o iau de la capat. Este suficient un "Avem alt caz!!!!" si toti au sarit in masina. Nu conteaza cine are nevoie de ei.

De multe ori au fost loviti, au fost jigniti sau impiedicati sa acorde primul ajutor, dar asta nu-i va determina niciodata sa renunte. Sunt o familie de neclintit. Cei de la SMURD si echipajele de descarcerare parca sunt alti oameni.

Viata lor nu conteaza cand sunt in misiune. Au avut nenumarate interventii cand au lucrat ore in sir, pe timp de noapte, indiferent cate grade erau afara, la lumina reflectoarelor, pentru a salva oameni.

Asa decurge viata SMURD Sibiu, din 1993, cand s-a format prima echipa de interventie la Sibiu. De atunci, se lupta pentru supravietuire si performanta.

" Banii pentru medici sunt asigurati de catre Spitalul Judetean Sibiu, pompierii si asistenti medicali sunt subordonati Ministerului Administratiei si Internelor, iar la acestia se adauga peste 20 de studenti voluntari si paramedici, care trag cot la cot cu noi, pentru ca isi iubesc meseria", ne-a declarat plutonier major Dan Faur, asistent sef al SMURD Sibiu, care functioneaza in cadrul Detasamentului de Pompieri Sibiu.


Mii de interventii anual

In curtea Detasamentului de Pompieri Militari din Sibiu, de care apartine SMURD Sibiu este o agitatie permanenta. Cunoscutele masini rosii de interventie sau cele de descarcerare, ies zi si noapte pe poarta unitatii pentru a salva vieti.

Numai de la inceputul anului, ei au fost chemati la aproape 900 de cazuri, unde a fost nevoie de asistenta medicala, iar in majoritatea cazurilor situatia a cerut asistenta medicala de urgenta.

Interventiile sunt din toata gama, atat pentru traumatisme, cat si pentru afectiuni cardiace, intoxicatii, arsuri sau orice alte situatii.

Latura puternica a SMURD este data de interventiile la locul accidentelor rutiere. Traim intr-o lume a vitezei, a nebuniei, si, de multe ori, a nechibzuintei. Soselele Sibiului au fost impanzite de accidente de circulatie cumplite, de dezastre si de tragedii.

Numai de la inceputul anului si pana acum, SMURD Sibiu a fost solicitat la zeci de descarcerari. Nu este deloc usor sa tai fiare in timp ce sub ele sunt oameni mutilati si la care trebuie sa ajungi pentru a diminua tragediile.


Aparatele vechi pot ucide

In ciuda greutatilor pe care le intampina, nicodata nu s-au plans. Au cautat solutii la cei care le recunosc valoarea si importanta pentru a aduce mici imbunatatiri la echipamente. Cu toate acestea, nu pot razbi sistemele incalcite fara ajutor.

Cea mai mare ingrijorare a celor care merg acum pe teren sa salveze vieti este cauzata de uzura aparatelor medicale. Se chinuie si se roaga in permanenta ca acestea sa nu cedeze, datorita folosirii indelungate.

"Prioritara este acum achizitionarea unui monitor - defibrilator care este vital la toate interventiile. Cu el se monitorizeaza activitatea cardiaca si este necesar pentru resuscitari. Cel pe care il folosim acum, fara intrerupere, de 10 ani, da semne de oboseala. Este foarte importanta starea aparatului, pentru ca, in functie de performantele lui, este influentata calitatea actului medical pe care il oferim", a specificat Dan Faur, unul dintre cei mai vechi membri ai SMURD Sibiu.

Defibrilatorul folosit acum a fost achizitionat in urma cu zece ani, cu ajutorul Clubului Rotary din Sibiu. A fost folosit la peste 10.000 de cazuri, dar acum a imbatranit. Pe masinile de interventie trebuie adus un nou defibrilator.

Costurile unui monitor-defibrilator sunt foarte mari, iar cei care au nevoie de el pentru a-si face meseria, nu au surse de autofinantare. Este nevoie de aproximativ 10.000 de Euro, pentru a garanta alti zece ani de miracole.



Arafat sustine campania

Singura sansa ramane implicarea fiecaruia pentru a salva SMURD Sibiu.

Printre sustinatorii campaniei demarata de ziarul "Tribuna" se afla si dr. Raed Arafat, cel care a infiintat SMURD-ul in Romania.



"Multumesc pentru initiativa si pentru sprijin. SMURD Sibiu a primit din partea Primariei Municipiului Sibiu o masina de interventii performanta, care se ridica la cerintele europene, dar careia ii lipseste dotarea. Campania de sustinere demarata de dumneavoastra este foarte importanta pentru ca defibrilatorul este un aparat vital pentru salvarea vietilor. Primordiala este salvarea vietii bolnavului. Este important pentru sibieni ca demersul sa reuseasca pentru ca este in interesul intregii comunitati. Sper ca veti reusi sa ajutati SMURD Sibiu, iar toti banii virati in contul de la Targu Mures vor ajunge la Sibiu" - a concluzionat Raed Arafat.



Primul pas l-au facut, la indemnul Asociatiei "Dr. Carl Wolff", din Sibiu: Clubul Economic German Transilvania cu 2.500 de EURO, firma Universal T. Schmitz - 200 Euro, firma Siemens- 400 de Euro, Biserica Evanghelica Sibiu, Forumul German Sibiu, Consistoriul Bisericii Evanghelice C. A. din Romania - 800 EURO.



Puteti ajuta SMURD SIBIU depunand orice suma de bani in contul:

SOCIETATII DE MEDICINA DE URGENTA SI CATASTROFA DIN ROMANIA - pentru SMURD SIBIU

COD DE IDENTIFICARE FISCALA - 6669480

CONT BANCAR(IBAN) - RO 55 RNCB 3600 0000 1018 0009 - BCR Targu Mures.


Mai multe relatii puteti obtine la numerele de telefon: 0269. 21.12.12- interior SMURD, 0722278274 sau 0740. 62.97.88

Cristina Fota
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii GARBOVEI  


A photo [Not found]

An article Marcaje încîlcite în zona Gîrbova Luni, 15 Aug 2011, 18:43, submitted by Sorin Demetrescu -
Marcaje încîlcite în zona Gîrbova Iată cîteva impresii dintr-o plimbare făcută la Gîrbova, Sîmbătă 13 August 2011. Nu am băgat de seamă nici un indicator de direcție la cele patru drumuri ce pornesc de la cabană. Spre Clăbucet plecare nimereşte oricine, dar spre restul potecilor e mai încurcat: poteca (triunghi albastru) către Predeal e vizibilă doar dacă îţi dă prin cap să explorezi niţel liziera pădurii. în spatele cabanei este o potecă scurtă şi abruptă care duce repede în Valea Limbăşelului; nu a fost marcată niciodată. spre Azuga (iar triunghiul albastru) se vede departe şi cam neclar, pe Clăbucetul Taurului, o jumătate de stîlp iar dacă urci mai dai de un stîlp. Cred că de la cabană pînă la intrarea în pădure ar trebui patru stîlpi şi un indicator de direcţie şi timp. Cobor de pe Clăbucet şi continui pe marcajul triunghi albastru care duce în DN 1. Dau de o poiană – şi poienile sunt o pacoste căci ieşi din pădure dar adesea după traversare nu nimereşti intrarea în pădure din nou. Un stîlp e absolut necesar acolo. Poate din lipsa lui, poate din neatenţia mea intru în pădure cam pe stînga şi dau de o potecă foarte bună marcată cu...punct albastru (dar, repet în poiană nici o săgeată). Seara acasă m-am uitat pe...

A trail
Orasul Sacele-Valea Garcinului-Varful Tifla-Varful Rentea-Cabana Rentea-I.F. Doftenita-Varful Vaida-Cabana Babarunca

 



There are no comments for this message
Login or register to comment