Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Caliman Club <c...@zappmobile.ro>
Data: Miercuri, 8 Nov 2006, 3:40
Subiect: [a] PR-ul Salvamontului
Foarte frumos mesajul lui Daniel.

Intr-adevar multor "functionari publici" din Romania (hai sa-i numim si pe salvamontisti asa fara sa ne gandim la definitia exacta a acestui termen), le lipseste aceea educatie, buna crestere si pana la urma inteligenta de a sti cum sa te porti atunci cand reprezinti o uniforma, o institutie, o structura care trebuie sa lucreze in interesul publicului. Le lipseste in primul rand indemanarea de a crea aceea stare de empatie, de solidaritate cu tine, cetateanul prezumat de buna credinta, care da, a ajuns intr-o postura dificila din vina lui in primul rand. Dar indemanarea aceasta ne lipseste la aproape toti romanii. Radacina vine din comunism, cand era o rusine sa fi solidar, altruist, sa iei o hartie de pe jos si sa o pui la cos... Lucrurile astea se perpetueaza deoarece copii in procesul de educatie copiaza exact atitudinile si conceptiile parintilor. Putini dintre ei se mai schimba fundamental ca adulti. Nu degeaba se tot repeta desueta de acum fraza dar inca perfect valabila ca trebuie sa se schimbe mentalitatile. Imi amintesc de niste politisti intalniti la un Public Fest in Chicago. I-am rugat sa ma lase sa le fac o fotografie. Au fost de acord imediat, m-au intrebat cum ma cheama si mi-au zis pe numele mic (OK, Doru!) au luat un aer simpatic, de gasca si m-au facut sa ma simt prietenul lor. M-au intrebat de unde sunt. S-au comportat cald si uman intr-un cuvant. Cum s-ar fi comportat politistul, salvamontistul, roman? Ar fi marait un "Ce vrei, ba????" si ti-ar fi intors spatele.
Sau altadata alergam seara intr-o zona rezidentiala dintr-un oras din SUA. O masina de Politie s-a oprimit imediat sa ma intrebe daca totul e ok, daca nu vreau sa ma duca acasa cu masina, etc. Cum ar fi fost la noi? "Hello domnu, ia stai un pic! Unde fugi asa? Aveti un buletin? Ia dati-mi-l sa-l vad.... Si asa domnu' Munteanu, zici ca alergi... Daaaaa' nu e cam tarziu sa alergi la ora asta?... si etc pe acelasi ton superior, de Garcea. Si cam asa se poarta si unii salvamontisti, cateodata. Din pacate.

Dar hai sa fim optimisti. Incep sa apara si la noi salvamontisti (si chiar si politisti si functionari) care vorbesc altfel. Eu unul am intalnit persoane de acest fel. Si chiar si acolo in Busteni unde cineva de pe lista spunea ca nu ar vrea sa intalneasca Salvamontul niciodata. Aveau acel aer de amabilitate, solicitudine si buna credinta care te incanta si te maguleste atunci cand vine din partea unor, hai sa zicem, organe oficiale, reprezentanti ai autoritatii, etc.
In concluzie suntem in plina tranzitie si in acest domeniu si la fel ca in orice institutie din RO si in Salvamont, PR-ul, atat al institutiei in ansamblu cat si al fiecarui membru in parte e la pamant. Fiecare si-l construieste asa cum il duce capul, instinctul si propria lui educatie si inteligenta comportamentala. Nu exista nimic institutional pe linia asta. Ar trebuie ca pe langa scolile de vara si de iarna, aspirantii la Salvamont sa urmeze si cursuri de psihologie, de relatii cu publicul, de comunicare, etc si binenteles in final sa fie recompensati pe masura.
Vor veni si lucrurile astea pana la urma.

Doru Munteanu
Caliman Club Bistrita


----- Original Message -----
From: Daniel Paraschiv
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, November 08, 2006 12: 24 AM
Subject: Re: [a] salvamont


De la inceput doresc sa precizez ca ceea ce urmeaza sa spun si eu legat de acest subiect numit Salvamont nu este pentru a pune gaz pe foc si in nici un caz pentru a adancii in namol pe cei care il reprezinta (pusi deja la zid de multa lume).
Personal simpatizez cu cei din Salvamont gandindu-ma cat de greu le-a fost si le mai este inca in ceea ce priveste recunoasterea autoritatii lor, a necesitatii lor in multe zone montane, salarizare, etc.
Cu toate acestea insa as vrea sa aduc si eu in discutie cateva aspecte pe care le-am vazut la unii dintre reprezentantii acestei institutii si care m-au deranjat destul de tare cu atat mai mult cu cat contravin uneori normelor etice (din domeniu) si uneori si celor de bun simt.
Chiar zilele trecute in week-end, mai exact duminica am mers cu un prieten pana in Parang sa vedem daca se poate schia pe partia de acolo, vrajiti de prima ninsoare din acest an. Chiar la baza partiei, adica langa statia de telescaun era o masina cu insemnele Salvamont si 2-3 salvamontisti in jurul ei. M-am apropiat de dansii si i-am intrebat cat se poate de respectuos in ce stare e partia si daca se poate schia. Dupa ce mi-a raspuns unul din ei pe un ton destul de expeditiv cam in ce stare e partia a inceput sa imi faca o remarca in ceea ce priveste masina cu care am venit si faptul ca am fi "stropit" pe cineva cu noroi in momentul in care am ajuns in zona statiei de telescaun, sau ceva de genul asta - sincer sa fiu nu am prea inteles ce o fi vrut sa zica pt ca oricum noi cand am ajuns in zona respectiva masina deja rula de multa vreme cu o viteza f mica, adica ce mai, la pas; si acum inca incerc sa-mi dau seama daca asta a vrut sa spuna.
Referitor la acest incident sunt cateva lucruri care pot fi "punctate" in ceea ce priveste pe cei care reprezinta Salvamontul:
1- Sa raspunda frumos atunci cand sunt intrebati despre starea traseelor si sa lase din start aerul arogant si superior cu care unii dintre ei inca mai abordeaza pe oricine care le iasa in cale.
2- Sa renunte la "spiritul critic" pe care unii dintre ei il au chiar si legat de incidentele care chiar intra sub competenta lor, pentru ca ei nu sunt acolo pe munte ca sa te critice pe tine, victima unui accident ci sa te salveze chiar in conditiile in care ai incalcat anumite prevederi sau regulamente. Si cu atat mai mult sa renunte la spiritul critic legat de lucruri care chiar nu-i privesc - in speta legat de incidentul respectiv, chiar daca ar fi fost asa cum ar fi spus acel salvamontist, adica cum ca am fi stropit pe cineva cu noroi, nu era treaba lui sa faca comentarii legat de acest aspect, cu atat mai mult cu cat nu el era cel in cauza, stropit.
3- Legat de ceea ce spunea cineva intr-un mesaj anterior si anume faptul ca unii dintre salvamontisti se baga cu tupeu in fata la cozile de la telescaun. Cred ca toata lumea va fi de acord cu mine cand voi spune ca as fi de acord cu acest aspect atata vreme cat este vorba de o urgenta, adica trebuie sa ajunga mai repede la locul accidentului, la victime, etc. dar nu in rest cand e vorba doar de facut cateva ture de partie. Nu sunt singurul din aceasta tara care a mai fost prin exterior la schiat si am vazut salvamontistii asteptand cuminti randul la coada, la orice coada, atata vreme cat nu era nici o urgenta pentru ei.
Asadar spun eu, daca salvamontistii de la noi ar reusi sa respecte aceste cateva aspecte care tin mai degraba de bunul simt si in nici un caz de altceva, atunci din start zic eu ar fi mult mai bine vazuti si respectati pentru ceea ceea ce sunt ei de fapt si anume salvatori si protectori ai vietii in locurile poate cele mai dificile.
Iar pentru cei dintre salvamontisti care inca nu stiu le spun aceasta:
Tupeul si Aroganta nu salveaza vieti. Dragostea si Afectiunea pentru oameni si natura DA!
Salut cu respect pe toti cei care de-a lungul vremii si-au sacrificat timpul, sanatatea, banii si alte lucruri lumesti pentru ca noi ceilalti sa putem sa ne simtim mai in siguranta atunci cand mergem pe munte!
Daniel
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii GARBOVEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Marcaje încîlcite în zona Gîrbova Luni, 15 Aug 2011, 18:43, înscris de Sorin Demetrescu -
Marcaje încîlcite în zona Gîrbova Iată cîteva impresii dintr-o plimbare făcută la Gîrbova, Sîmbătă 13 August 2011. Nu am băgat de seamă nici un indicator de direcție la cele patru drumuri ce pornesc de la cabană. Spre Clăbucet plecare nimereşte oricine, dar spre restul potecilor e mai încurcat: poteca (triunghi albastru) către Predeal e vizibilă doar dacă îţi dă prin cap să explorezi niţel liziera pădurii. în spatele cabanei este o potecă scurtă şi abruptă care duce repede în Valea Limbăşelului; nu a fost marcată niciodată. spre Azuga (iar triunghiul albastru) se vede departe şi cam neclar, pe Clăbucetul Taurului, o jumătate de stîlp iar dacă urci mai dai de un stîlp. Cred că de la cabană pînă la intrarea în pădure ar trebui patru stîlpi şi un indicator de direcţie şi timp. Cobor de pe Clăbucet şi continui pe marcajul triunghi albastru care duce în DN 1. Dau de o poiană – şi poienile sunt o pacoste căci ieşi din pădure dar adesea după traversare nu nimereşti intrarea în pădure din nou. Un stîlp e absolut necesar acolo. Poate din lipsa lui, poate din neatenţia mea intru în pădure cam pe stînga şi dau de o potecă foarte bună marcată cu...punct albastru (dar, repet în poiană nici o săgeată). Seara acasă m-am uitat pe...

Un traseu:
Cabana Cioplea-Cabana Susai-Valea Azuga - La Captare-Sub Varful Lui Andir-Varful Tigailor-Varful Turcului-Pasul Predelus-Varful Urlatelu-Mt. Vaii Negre-Saua Grohotisu-Varful Bobu Mic-Pasul Bratocea

 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii