Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Radu Serban <r...@alpinet.org>
Data: Luni, 11 Dec 2006, 12:32
Subiect: [a] Forþe proaspete pentru salvatorii montani
Forte proaspete pentru salvatorii montani
www.ziaruldesibiu.ro

Are 40 de ani si de curand a preluat conducerea interimara la Serviciul Salvamont Sibiu. Adrian David salveaza vieti in munti de mai bine de 15 ani si tot asta se vede facand si pe viitor. Are cunostinte temeinice in ceea ce priveste montanologia, pentru ca a urmat facultatea de profil, si un master in gestionarea durabila a zonei montane. Prima patrulare in zona montana a facut-o in 1988 si atunci si-a spus ca aceasta e cariera pe care vrea sa o urmeze.

Reporter: Cum ati ajuns la Salvamont?
Adrian David: Cochetez cu Salvamontul din 1988, cand am fost plecat in prima mea patrulare, iar din 1990 sunt titular. Am fost voluntar pana in 1998, cand am fost angajati. Mai intai am fost angajati ca si inspectori la Consiliul Judetean, dupa sincopele din 2000 si 2001 Serviciul s-a reorganizat. Asta se intampla in 2002 cand Serviciul Salvamont a capatat personalitate juridica.

Rep: Care este relatia acum a Serviciului Salvamont cu Consiliul Judetean?
A. D.: Consiliul Judetean este foarte receptiv si deschis la problemele pe care noi le avem. Niciodata nu s-a pus problema sa nu fim sprijiniti. In perioada in care domnul Morar era presedinte al Consiliului Judetean, s-a decis ca Serviciul sa aiba personalitate juridica. Asta s-a intamplat in 2002, s-a reorganizat complet acest servici si in aceasta formula functioneaza si acum.

Rep: Care este formula in care va desfasurati activitatea acum?
A. D.: Acum avem 5 salvatori montani angajati, un contabil si un consilier juridic cu atributii de salvator montan. Momentan avem un singur contract de voluntariat, cu o singura persoana. In urma cu doua luni, in urma unor neintelegeri, restul voluntarilor ce fac parte din Asociatie, au decis, ca forma de protest, sa incheie activitatea de colaborare cu noi.

Rep: Ce parere aveti despre nemultumirile voluntarilor din Asociatie?
A. D.: Lucrurile sunt undeva la mijloc. Nu pot sa nu le dau dreptate in unele privinte, dar sunt si aspecte in care am un punct de vedere diferit cu cele ale lor. Consider ca aceste puncte de vedere nu sunt atat de grave incat sa afecteze activitatea sau colaborarea noastra. Au fost o serie de discutii, runde de intalniri la Consiliul Judetean cu voluntarii si probabil ca vom colabora din nou in viitor.

Rep: Voluntarii acuzau conducerea pe care ati inlocuit-o de proasta gestionare a fondurilor. Acum ati ajuns la carma Serviciului. Au avut dreptate?
A. D.: Dezvoltarea activitatilor implica foarte multe cheltuieli. Controlul efectuat de Consiliul Judetean nu a scos la iveala nereguli de genul fraudelor sau deturnarilor de fonduri. Au fost niste elemente de natura manageriala, dar care nu au fost foarte grave. Sper totusi ca se va ajunge la o rezolvare, pentru ca trebuie gasita o solutie foarte repede. Oricum va trebui facuta in baza unui protocol in care sa fie stabilite niste linii sau directii de colaborare, pentru ca asa este o situatie total neplacuta. Nu spunem ca nu putem asigura activitatea pentru ca aceasta este menirea noastra, dar acum nu functionam la capacitatea pe care o aveam in vara. Sunt insa si alti oameni in caz de nevoie, cu care am putea interveni.

Rep: Care a fost primul lucru care l-ati facut de cand ati preluat interimatul?
A. D.: Primul lucru a fost sa cer organizarea unui concurs pentru ocuparea a 3 posturi de salvator montan. A fost primul act pe care l-am semnat in aceasta calitate. Unul este vacant de o luna si doua dintre ele erau blocate de guvern, dar presedintele Consiliului Judetean a inteles ca este necesar sa angajam, iar concursul va avea loc luna aceasta.

Gabriela ROMAN




--
Ginduri bune,
Radu Serban
__________________________________________________
http://scout.alpinet.org
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii GARBOVEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Marcaje încîlcite în zona Gîrbova Luni, 15 Aug 2011, 18:43, înscris de Sorin Demetrescu -
Marcaje încîlcite în zona Gîrbova Iată cîteva impresii dintr-o plimbare făcută la Gîrbova, Sîmbătă 13 August 2011. Nu am băgat de seamă nici un indicator de direcție la cele patru drumuri ce pornesc de la cabană. Spre Clăbucet plecare nimereşte oricine, dar spre restul potecilor e mai încurcat: poteca (triunghi albastru) către Predeal e vizibilă doar dacă îţi dă prin cap să explorezi niţel liziera pădurii. în spatele cabanei este o potecă scurtă şi abruptă care duce repede în Valea Limbăşelului; nu a fost marcată niciodată. spre Azuga (iar triunghiul albastru) se vede departe şi cam neclar, pe Clăbucetul Taurului, o jumătate de stîlp iar dacă urci mai dai de un stîlp. Cred că de la cabană pînă la intrarea în pădure ar trebui patru stîlpi şi un indicator de direcţie şi timp. Cobor de pe Clăbucet şi continui pe marcajul triunghi albastru care duce în DN 1. Dau de o poiană – şi poienile sunt o pacoste căci ieşi din pădure dar adesea după traversare nu nimereşti intrarea în pădure din nou. Un stîlp e absolut necesar acolo. Poate din lipsa lui, poate din neatenţia mea intru în pădure cam pe stînga şi dau de o potecă foarte bună marcată cu...punct albastru (dar, repet în poiană nici o săgeată). Seara acasă m-am uitat pe...

Un traseu:
Cabana Cioplea-Cabana Susai-Stana Pietricica

 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii