Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: mihai tanase <m...@yahoo.com>
Data: Luni, 7 Mai 2007, 21:28
Subiect: Re: [a] Sfaturi pentru alegerea unui sac de dormit...
Alegerea unui sac de dormit trebuie facuta in perspectiva unui somn odihnitor, altfel spus, NU pretul trebuie pus in cap de lista ci anumite caracteristici care raspund, cel putin, normei EN 13537 adoptata in 1995.

Aceste informatii - temperaturile si limitele indicate - nu trebuie interpretate ca fiind absolute. Capacitatea de a rezista la frig depinde de numerosi parametri care influenteaza notiunea de frig sau buna functionare a corpului uman. Doar utilizatorul poate determina care sunt necesitatile sale personale. Iata cateva aspecte care pot influenta: sensibilitatea la frig, obisnuita de a dormi in sac, starea fizica generala, temperatura si umiditatea ambianta, absenta sau nu de vant doar in cazului bivuacului exterior izolatia fata de sol, cantiatea si calitatea hainelor folosite la dormit, prezenta sau nu a unei caciuli, starea igienei personale.

Norma, care face distinctie intre barbat si femeie, aceasta din urma fiind mai putin rezistenta la frig, este bazata pe teste realizate cu un manechin plasat la interiorul sacului, imbracat inclusiv cu caciula si sosete pana sub genunchi!!! Pierderile calorice sunt masurate de captori plasati pe manechin. Patru masuratori sunt efectuate:

T - confort: temperatura la care o femeie poate dormi confortabil intr-o pozitie relaxata.

T limita: temperatura la care un barbat standard poate dormi 8 ore in pozitia foetala fara a se trezi.

T - extrema: temperatura cea mai scazuta la care o femeie standard poate sa doarma 6 ore fara risc de deces din cauza hipotermiei. Riscul de degetarura este totusi posibil.

T- maxima: temperatura la care poate dormi omul fara a transpira.


Orice sac de dormit serios TREBUIE sa aiba aceste indicatii pe o eticheta, cusuta. Pentru ca aceste informatii sa apara pe sac, acesta trebuie supus prealabil unor teste severe, al caror cost ajunge pana la 15.000. Si asta pentru FIECARE MODEL! Nu le are? Alege alt model sau alt furnizor!!!

Alegerea se face de asemenea in functie de tipul de umplutura, puf sau sintetic.

Puful este usor, foarte compresibil, retine bine caldura, dar este HIDROFIL, altfel spus absoarbe umiditatea ambianta, face gogoloaie si isi pierde toata eficacitatea. Fiind foarte compresibil, puful este complet strivit la nivelul spatelui ceea ce impune o protectie mai serioasa - saltea mai groasa. De ales doar pentru friguri extreme si seci - regiuni polare, altitudini mari.

Sinteticul este ceva mai greu - la capacitate de izolare echivalenta - nu este asa de usor de comprimat, un avantaj la nivelul spatelui in comparatie cu puful. Alt avantaj de luat in seama, nu absoarbe umiditatea ambianta sau nu, astfel ca isi mentine calitatile izolante mai bine decat puful. Consider ca fiind cea mai buna alegere - sunt un utilizator de peste 20 de ani!

Un ultim sfat: NU SE DOARME CU CAPUL IN SAC! Umiditatea rezultata din expiratie diminueaza capacitatile izolante ale sacului.

Pentru curiosi, iata doua excelente surse de informatie, de la doua firme norvegiene, Ajungilak - cel mai vechi producator mondial de saci de dormit - si Nanok, intre altele furnizor al fortelor militare norvegiene:

http://www.mammut.ch/mammut/techinfos.asp? warengruppe=8&Qsid=1&l_new=0&s_new=2 unde poate fi descarcat un document in format PDF intitulat "Sleep well": plin de invataminte!

Apoi, tot in engleza: http://www.nanok.no/eng/temp.htm

Lectura placuta si algere - mai - usoara!

septcore <septcore@yahoo.com> wrote:
Caut un sac de dormit bun pentru 3 sezoane si la un pret relativ ok
(pana in 2 mil 500)..
Am restrans optiunile la 4 firme: Hannah, Cavery, Deuter si Loap
(Hannah Bivak III, Cavery Existenz, Deuter Dream Confort si Loap St.
Anton)... de Hannah stiu ca este o firma buna dar despre celelalte nu
stiu mai nimic.
Daca ati avut saci de la aceste firme sau daca stiti mai mult despre
ele sau daca imi puteti recomanda alta firma care produce saci buni,
as aprecia orice informatie..


Multumesc,
Teo
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii