Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: hermannstadt <h...@gmx.net>
Data: Joi, 6 Mar 2003, 6:31
Subiect: @ 06.03.2003: Sacrificiu suprem
Odihneasca in pace!
Un gind in amintirea lor... fiti cu grija acum, ca tot mai grele vor
fi interventiile de salvare...

O imagine cu elicopterul de salvare gasiti aici:
http://www.sts.ro/pp/radus/scouts/webpages/faga/page_01.htm
Ne-a ajutat si pe noi, sibienii!:(

SURSA: Monitorul de Sibiu
http://brasov-monitorul.ro/sibiu/index.php3#0



Sacrificiu suprem

Salvatorii de vieti si-au pierdut viata

Un elicopter al societatii Transgaz Medias, inchiriat de SMURD Tg. Mures s-a prabusit marti seara l Cei patru oameni aflati la bord au murit

Patru persoane, care si-au dedicat viata salvarii altora, au murit intr-un tragic accident petrecut in imediata apropiere a Clujului. Un elicopter al societatii Transgaz Medias, inchiriat de SMURD Tirgu Mures, s-a prabusit la citiva kilometri de Cluj-Napoca. Pe un deal din apropierea satului Moristi. Satenii si echipele de interventie au mai gasit doar o gramada de fiare contorsionate, amestecate cu bucati de trupuri. Pilotul Nicolae Sebastian Marian, comandantul navei, era mediesean. Astazi va fi decorat post-mortem, impreuna cu copilotul sau. Vineri va fi inmormintat la Medias.


Prabusire la Moristi

Un elicopter tip IAR 316 B Alouette s-a prabusit marti seara, in jurul orelor 22, 50, in satul Moristi. La patru kilometri de comuna Cojocna, in imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca. La bord se aflau medicul Otilia Cordos si asistentul Ferenczi Csongor, angajati ai SMURD Tirgu Mures, pilotul Nicolae Marian si copilotul acestuia, Lucian Cristian Huzdup. Cei patru au murit pe loc, in urma impactului cu solul. Elicopterul, apartinind societatii Transgaz Medias, a fost inchiriat de SMURD special pentru efectuarea operatiunilor de salvare. Elicopterul a transportat un copil nou-nascut, de la Tirgu Mures la Cluj, insotit de un medic si un asistent. Pacientul a fost transportat la Budapesta cu un avion, insotit de cele doua cadre medicale. Intors la Cluj, echipajul a plecat cu elicopterul inapoi spre Tirgu Mures.

Ceasul pilotului s-a oprit la ora 22, 50

Elicopterul a decolat de pe Aeroportul Cluj-Napoca la orele 22, 45. La ora 22, 50 echipajul a pierdut legatura cu turnul de control. Potrivit politistilor, acesta este considerat momentul prabusirii. Ceasul de la mina pilotului s-a oprit la aceeasi ora. Satenii din Moristi au fost cei care au alertat autoritatile. In mai putin de o ora, o echipa complexa, formata din politisti, procurori, pompieri, reprezentanti ai Inspectoratului de Munca si ai Protectiei Civile, precum si ai autoritatilor judetene si ai Aeroportului, s-a deplasat la locul accidentului. Cautarea elicopterului a durat mai mult de o ora. S-a lucrat in conditii foarte grele, accesul a fost foarte dificil. Utilajele de descarcerare si aparatura medicala au fost transportate pe jos, afirma lt. Florin Tripon, purtatorul de cuvint al Detasamentului de Pompieri Cluj-Napoca.

Elicea infipta ca o cruce

Epava si trupurile celor patru au fost gasite pe o colina. La un kilometru si jumatate distanta de calea ferata care face legatura intre Cluj si Cimpia Turzii. Resturile elicopterului se intindeau pe o raza de 120 de metri. Doua bucati de fier, elicea aparatului, erau infipte in pamint precum o cruce. Pe pamintul acoperit de zapada se vede traiectoria aparatului de zbor, dupa ce acesta a lovit solul. De la elicele infipte, pe o portiune lunga de vreo 50 de metri, sint fragmente ale cozii aparatului. Cabina elicopterului a mai alunecat citiva metri la vale.

Trupuri sfirtecate

Trupurile celor patru au fost sfirtecate de fiarele aparatului. In urma impactului, unul dintre pasageri a fost pur si simplu decapitat. Altul avea fata complet distrusa. Corpul copilotul era blocat in carlinga, strivit de tabla. Bucati din trupurile celorlalti erau imprastiate in zapada, printre fiare. Miini, picioare si un cap zaceau desperecheate de corpuri. O mina rupta de trup. La o jumatate de metru - un telefon mobil, care inca mai pilpiia. Pe o bucata de metal, amestecati cu zapada si pamint - creieri.

Identificati de Raed Arafat

Coordonatorul SMURD, medicul Raed Arafat, a fost cel care i-a identificat pe fiecare in parte. A ajutat la impachetarea cadavrelor in saci de plastic. Un satean a ajutat la transportarea lor, cu caruta, pina la sosea. Cadavrele au fost transportate la Institutul de Medicina Legala, pentru efectuarea necropsiei.

Adaptat pentru zboruri de urgenta

Potrivit doctorului Raed Arafat, elicopterul era singurul din tara adaptat pentru zboruri de urgenta si avizat pentru efectuarea zborurilor de noapte. Cei doi ofiteri de aviatie erau fosti piloti militari. Aveau mii de ore de zbor la activ. Raed Arafat spune ca revizia de 100 de ore a elicopterului fusese facuta cu o saptamina inainte. Angajatii aeroportului sustin ca starea tehnica a elicopterului era corespunzatoare. Mai ales ca trecuse foarte putin timp de la ultima revizie tehnica, pe care pilotii acestor aparate sint obligati sa o faca. Vizibilitatea era buna, in ciuda unei perdele subtiri de ceata.

Ancheta

Cercetarile vor fi continuate de o echipa mixta formata din reprezentanti ai Parchetului de pe linga Tribunalul Cluj si ai Inspectoratului Teritorial de Munca. O comisie apartinind Inspectoratului National al Aviatiei Civile s-a deplasat, ieri, la Cluj. Va stabili cauzele si imprejurarile in care s-a petrecut accidentul. Prim-procurorul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Cluj, Danila Suciu, cel care a condus ancheta la fata locului, spune ca de vina ar putea fi o eroare umana sau starea vremii. Rezultatele anchetei vor fi cunoscute abia peste citeva luni. Atunci, angajatii Inspectoratului National al Aviatiei Civile vor trebui sa-si prezinte concluziile in fata magistratilor care ancheteaza cazul.


Martor

Constantin Ungurean locuieste la sosea, vis-a-vis de dealul pe care s-a prabusit elicopterul. Am auzit o bornaitura de motor si o bufnitura. Una singura, atunci cind a cazut. In rest, n-am vazut nici flacara, nici nimic. Impreuna cu seful de post, am urcat dealul si am gasit elicopterul. Cadavrele erau imprastiate pe linga cabina, iar dealul era plin de resturile elicopterului, spune Constantin Ungurean.


Prevestirea

Alina Negrea locuieste tot la sosea, la 100 de metri de Ungurean. Faceam mincare. Pe la ora 23, am auzit elicea elicopterului mergind mai incet, parca hiriit, apoi o cazatura infundata. Sotul meu l-a vazut si cind a trecut prima data, cind mergea spre Mures. Zbura jos, cam la 30-40 de metri si avea lumini. La citeva minute l-am auzit iar, dar elicea mergea slab, ca si cind ar vrea sa aterizeze sau parca avea motoarele oprite. Am iesit repede afara si l-am vazut cum s-a intors pe loc, apoi a cazut si a alunecat la vale. De data asta nu mai avea decit o luminita rosie, sub el. S-a auzit clar cind i s-a oprit elicea. Sotul, Octavian, s-a dus cu seful de post si cu inca un vecin sa caute supravietuitorii. N-au gasit decit miini smulse si creieri imprastiati pe cabina elicopterului. Seara, pe la 19, asa de urit a cintat o bufnita pe un stilp! Am incercat s-o alung, dar n-am putut. A cintat cam 20-30 de minute. Atunci mi-am zis ca asta-i semn rau si c-o sa se intimple ceva!
, povesteste Alina Negrea.

Personal de elita

Medicul era specialist in medicina de urgenta. Era la noi de foarte mult timp, ca si asistentul medical, care a lucrat la noi voluntar cinci ani. Este o pierdere care nu poate fi nicicum inlocuita, afirma coordonatorul SMURD.
n Monica Otilia Cordos, medic specialist in urgenta, avea 33 ani. Nu era casatorita si nu avea copii. Lucra pentru SMURD din 1997.
n Ferenczi Csongor-Lorand, asistent medical, avea 24 ani. Fost voluntar SMURD;
n Nicolae Sebastian Marian, pilot, comandantul navei, avea 43 de ani si locuia in Medias. Fost pilot militar, cu mii de ore de zbor la activ, era unul dintre putinii piloti romani cu drept de zbor pe timp de noapte. Era pilot-coordonator al Formatiei de interventii si operatiuni aeriene Transgaz SA din 1997.
n Lucian Cristian Huzdup, copilot, avea 42 de ani. Fost pilot militar, tata a doi copii.


Luminari pentru colegii disparuti

In toate unitatile sanitare din judetul Mures s-au aprins luminari in memoria celor decedati. In biserici, la slujbele de pomenire a sufletelor victimelor accidentului au participat citeva mii de oameni.


Decorati port-mortem

In cursul diminetii de astazi, la SMURD Tirgu-Mures este programata o ceremonie militara. Va participa si un reprezentant al presedintiei Romaniei, care ii va decora post-mortem pe cei doi piloti. Inmormintarea va avea loc vineri, 7 martie.


600 de ore de zbor

Elicopterul era fabricat in Uzinele IAR Ghimbav, sub licenta Alouette. Tipul elicopterului era IAR-316-B. Fabricarea elicopterelor Alouette a incetat in Franta in anul 1979. Firma care le producea a vindut licentele unor intreprinderi din Romania si din India. In lume, exista aproximativ 150 de asemenea aparate de zbor. Ele sint destinate special interventiilor rapide si sint considerate drept unele dintre cele mai performante tipuri de elicoptere civile. Elicopterul prabusit la Cluj avea mai mult de 600 de ore de zbor, in care se presupune ca a salvat citeva sute de vieti.


Accidentul din 2000

In 2000, un elicopter de tip IAR 316 B, apartinind Romgaz Medias, s-a prabusit, pe un cimp din apropierea localitatii Sighisoara. Nu s-au inregistrat victime. In elicopter se aflau pilotul Nicolae Marian, mecanicul de bord Gheorghe Matei si patru inspectori de la Autoritatea Aeronautica. Elicopterul a decolat din Sighisoara si efectua zborul in vederea prelungirii licentei de zbor. Ajungind la o inaltime de aproximativ 80 de metri, pilotul a simtit o cadere. Elicopterul se afla deasupra cartierului Tirnava. Pilotul a reusit sa evite acest loc si s-a prabusit pe un cimp. Mecanicul de bord si doi dintre inspectorii Autoritatii Aeronautice, Toma Gheorghiu si Nicolae Toader, au fost transportati la sediul Serviciului Mobil de Urgenta. Elicopterul fusese construit in 1972, la Brasov si a fost cumparat de Romgaz Medias dupa efectuarea ultimei reparatii capitale, din martie 1997. Elicopterul avea aproximativ 1.000 de ore de zbor, din care peste 400 au fost efectuate de SMURD.

Adriana SUCIU

Bye now,
b e p r e p a r e d ...

Friendly,_______________________
Radu Serban (http://www.scout.ro/sibiu)
mailto: hermannstadt@gmx.net
6 martie 2003 15: 34: 39
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii