Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Florin Stoican <f...@yahoo.com>
Date: Wed, Dec 19, 2007, 2:48 pm
Subject: [a] P.N. Buila-Vanturarita - sarbatori fericite
De sarbatori, dorim sa facem un cadou catorva turisti care ne-au ajutat sa pastram parcul curat.

Dintr-un proiect implementat de Asociatia Kogayon in parteneriat cu Administratia P. N. Buila-Vanturarita, finantat de Administratia Fondului pentru Mediu si cofinantat de R. N. P. Romsilva, s-au realiat o serie de activitati, printre care si lucrari de amenajare si intretinere a infrastructurii turistice si igienizari ale zonelor cu intensa circulatie turistica. Detalii pe www.buila.ro si www.kogayon.ro.

In anul 2007, personalul administratiei parcului si voluntari au colectat si transportat in afara parcului cantitati mari de gunoaie, care ar fi fost si mai mari fara ajutorul turistilor care ne-au ajutat prin comportamentul civilizat.

Sub egida "Da o mana de ajutor celui mai mic parc din Romania: fa-l si mai curat!", cei care au vizitat parcul in anul 2007 si ne-au facut dovada evacuarii deseurilor in afara parcului, au completat un formular. Din cele 154 formulare completate, in urma unei extrageri au fost alese 3, reprezentand 3 castigatori, care vor primi din partea Asociatiei Kogayon si Administratiei P. N. Buila-Vanturarita, cate un premiu constand din: rucsac inscriptionat, tricou inscriptionat, palarie inscriptionata, si alte materiale promotionale, ghid turistic cu harta a parcului (calendar, agenda, pix, brosura, postere, pliante).

Cei 3 castigatori, prieteni ai P. N. Buila-Vanturarita sunt:
- Marcela Branza din Galati - studenta a Facultati de Litere si Teologie Galati
- Robert Matei din Ploiesti - student al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti
- Gabriel Ungureanu din Stoenesti-Arges - cadru didactic
Premiile vor fi trimise castigatorilor prin posta.

Echipa Asociatiei Kogayon si Administratia P. N. Buila-Vanturarita multumeste tuturor celor ce ne-au fost alaturi si ne-au sprijinit.

Sarbatori fericite!


*****************************************************************

Drd. Florin Stoican

Presedinte
ASOCIATIA KOGAYON
Adresa: 247115 Costesti, nr. 343, Jud. Valcea
Tel: 0723/071.648
Email: asociatia_kogayon@yahoo.com; office@kogayon.ro
Web: www.kogayon.ro

Responsabil relatii cu comunitatile, educatie ecologica si turism
Administratia Parcului National Buila-Vanturarita
Adresa: Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea
Tel: 0250/860.157
Fax: 0250/860.180
Web: www.buila.ro
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii LATORITEI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Voineasa-Hotel Lotru-Muntele Plaisor-Muntele Stevia
Traseu: accesibil şi iarna Marcaj: cruce roşie pînă pe culmea Ştevia apoi bandă galbenă Durata: 1½-2½ ore



Pornim din faţa hotelului ,,Lotru" şi urmăm şoseaua ce coboară spre sat şi apoi străbate în lung aşezarea pînă la podul de peste Lotru, din dreptul bisericii. La capătul dinspre apus al podului, coborîm cîteva trepte spre malul drept al Lotrului, apoi mergem în aval pînă la ultima casă. De acolo apucăm poteca ce se îndreaptă mai întîi spre vest, pe la marginea pădurii de molid, pentru ca după circa 300 m să începem a urca pe muchia împădurită spre sud (vezi şi traseul 4). Urmînd poteca spre sud, observăm şi marcajul ce apare sporadic de la capătul potecii şi e mai vizibil doar pe copacii care străjuiesc poteca largă. După mai bine de o jumătate de oră, părăsim pădurea, poteca ieşind în pajiştile înierbate ale Muntelui Plăişor.

O dată cu aceasta se deschide privelişte spre nord, unde se disting vîrfurile Dîlme (1293 m) şi Dobrunu (1880 m) din cuprinsul Munţilor Lotrului. Totodată, se poate admira în ansamblul ei staţiunea Voineasa. Urcăm în serpentine, urmărind poteca (marcajul e foarte rar în acest sector) şi menţinînd direcţia sud, pentru ca sus, pe culme, să ne îndreptăm spre sud-est. Din stînga vine o potecă nemarcată ce urcă tot din Voineasa, peste Muntele Padina, pentru ca la cca 150 m de la unirea lor să intre într-o frumoasă pădure de fag, îndreptîndu-se sprc sud-vest. Străbatem pădurea şi ieşim pe culmea Muntelui Ştevia, unde întîlnim drumul carosabil de culme Valea Măcesului - Şteianu. Din acest punct vom urma drumul, marcat cu bandă galbenă, spre vest (dreapta) cale de aproximativ 2 km, pînă în punctul Gura Plaiului, unde drumul intră în pădure. Ajunsi în acest sector, părăsim drumul şi urcăm o pantă abruptă pe marginea pădurii, în direcţia sud, ajungînd în scurt timp pe muchia calcaroasă a Pietrelor Albc. În faţa noastră se deschide abruptul impresionant la poaleie căruia se aude vuietul pîrîului Rudăreasa, ce-şi adună apele de sub Vîrful Fratoşteanu Mare (2053 m), a cărui siluetă se zăreşte în depărtare. În continuare, putem urca muchia stîncoasă pînă în sectorul mai înalt situat la vest, de unde se deschid frumoase privelişti în cele patru zări. Acest munte adăposteşte o vegetaţie calcifilă specifică în care se ascund şi vipere. De asemenea, în abrupturi se află şi cîteva peşteri de dimensiuni mici şi fără o importanţă deosebită. La întoarcere putem coborî fie pe poteca de pe Padina, fie urmînd în continuare drumul carosabil spre est pînă în Şaua Chica Lupului, de unde coborîm în Voineasa pe poteca marcată cu triunghi albastru.




 



There are no comments for this message
Login or register to comment