Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Florin Stoican <f...@yahoo.com>
Date: Mon, Apr 21, 2008, 1:43 pm
Subject: [a] Accident mortal in PN Buila-Vanturarita
Ieri in jurul orei 14, 00, in Parcul National Buila-Vanturarita a avut loc un eveniment nefericit soldat cu moartea unui turist.
Accidentul s-a produs in zona Stogsoare, versantul estic al Cheilor Cheii.
Un grup de doi turisti si-a parcat masina in zona de campare din Curmatura Stogsoare (la tunel), de unde au pornit pe o carare nemarcata din zona de protectie stricta a PNBV, spre Masivul Stogsoare. In zona abruptului dinspre chei, se pare din cauza neatentiei, unul dintre cei doi a alunecat cazand in gol inspre Cheile Cheii cca. 80 m. Cei doi turisti erau echipati corespunzator in ceea ce priveste echipamentul de munte (nu aveau insa si echipament de asigurare), dar o mica neatentie i-a costat scump.
La fata locului s-au deplasat salvamontistii Serviciului Public Salvamnt Rm. Valcea, reprezentanti ai Administratiei parcului, ai Procuraturii Valcea si Politiei Orasului Baile Olanesti, care nu au putut face altceva decat sa constate decesul si sa scoata decedatul din zona.

Mentionez ca in zona parcului nu s-a mai intamplat un caz de accident montan mortal din vara anului 1997, cand 4 turisti au murit trazniti in creasta.

Sfatuim pe toti turistii care intentioneaza sa viziteze parcul sa solicite informatii referitoare la programarea turelor, trasee marcate, starea acestora, vreme, dificultate etc., Administratiei PNBV sau Serviciului Public Salvamont sau sa se informeze in prelabil despre reteaua de trasee marcate din parc, despre restrictiile impuse la parcurgerea diferitelor zone, despre zonarea interna a parcului si despre regulile de vizitare ale parcului.
Acestea sunt disponibile pe pagina web a parcului www.buila.ro, iar detalii pot fi solicitate oricand telefonic sau prin email.


*****************************************************************

Drd. Florin Stoican

Presedinte
ASOCIATIA KOGAYON
Adresa: 247115 Costesti, nr. 343, Jud. Valcea
Tel: 0723/071.648
Email: asociatia_kogayon@yahoo.com; office@kogayon.ro
Web: www.kogayon.ro

Responsabil relatii cu comunitatile, educatie ecologica si turism
Administratia Parcului National Buila-Vanturarita
Adresa: Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea
Tel: 0250/860.157
Fax: 0250/860.180
Web: www.buila.ro

---------------------------------
Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo! Mobile. Try it now.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



Comments
By bogdana b - submitted on Wed, May 7, 2008, 6:28 pm
O intamplare nefericita.



Mesajul meu vine ca un raspuns la cel postat de george ciobanu.

Eu l-am cunoscut pe Horatiu in urma cu cateva saptamani cand am fost impreuna cu mai multi prieteni pe un traseu tot din buila vanurarita. Pot spune despre el, din experienta unei singure ture(prima si ultima din pacate), ca el nu era un incepator sau dornic numai de adrenalina. Mi-a castigat increderea si simpatia intr-un timp f scurt. El a fost cel care ne-a acordat fiecaruia dintre noi ajutor cand am avut nevoie. Nesansa l-a pus in aceasta postura..poate din cauza vremii..(stanca umeda) sau neatentia a fost fatala. O sa ii purtam o amintire vesnica.

Dumnezeu sa-l odihneasca!
By george ciobanu - submitted on Fri, May 2, 2008, 11:19 am
Este incredibil cati aventurieri vin in Buila Vanturarita. Sunt din Valcea si merg destul de des in zona, insa de fiecare data dai peste turisti care nu au nici un fel de respect fata de munte, singura lor preocupare fiind adrenalina. Intamplarea este regretabila, evident, dar poate asta o sa-i faca mai constienti de pericole pe multi. Simplul fapt ca dispui de niste bani si poti sa-ti procuri un echipament de calitate nu poate inlocui, asa cu spuneam anterior, respectul fata de munte. Chiar am vorbit cu un prieten salvamontist despre tragedie aceasta si a considerat ca de pe traseul ales de cei doi sunt mai multe sanse sa te intorci mort decat viu, asa ca...

Respectati muntele si va va respecta si el!!!
By alex badea - submitted on Tue, Apr 29, 2008, 11:52 am
Apa lui dumnezeu a vrut sa schimbe cursul tragediei.

In ziua tragediei, ma aflam la tunel cu sotzia si 2 prieteni, dupa o noapte zbuciumata in podul cabanei Cheia, am hotarat sa urcam in varful Stogsoare. Am parasit cabana si pe la orele pranzului luam masa la tunel, cand o masina marca Ford imatriculata in Ag, a oprit langa noi. Au coborat 2 tineri s-au echipat, destul de munteneste si au venit la noi sa ceara detalii despre traseul ce urma a fi facut, Stogsoare. Unul din tineri era preocupat sa introduca o plosca cu apa in buzunarul rucsacului. Dupa discutzii amicale, Echipament, fotografie, trasee etc, au plecat, spre vf Stogsoare, cu repeziciune. Dupa circa 5 minute, am vazut cum in ura lor se rostogolea plosca cu apa. Daca s-ar fi intors sa o recupereze, sigur altul ar fi fost deznodamantul.

Noi am renuntzat sa urcam in stogsoare din cauza lipsei de odihna si am plecat in cateva minute spre casa. La intrarea in Cheia am oprit la primul bar sa ne racorim cu o bere, cand 2 sanitare au oprit sa ceara detalii despre drumul spre tunel. M-am ingrozit, am ramas stana de piatra la auzul vestii, ca cineva a cazut.

Luni am telefonat lui M Lera la salvamont si mi-a confirmat tragedia. Dumnezeu sa-i odihneasca! Oricand putem fi noi! Respectatzi muntii! Alex B
Comments for this message
Login or register to comment