Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Florin Stoican <f...@yahoo.com>
Date: Fri, Sep 12, 2008, 4:21 pm
Subject: [a] Nu se va vana in parcurile nationale!
Nu se va vana in parcurile nationale!

Ca urmare a campaniei si mitingului din 8 septebrie desfasurate impotriva initiativei legislative care permitea vanatoarea in parcurile nationale, am reusit sa-i determinam pe deputati sa faca ceea ce ar fi trebuit facut inca de la bun incept: o dezbatere pentru modificarea legii vanatorii.
Astfel, pana in prezent au avut loc 3 runde de discutii (9 septembrie - Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, 10 si 11 septembrie - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), care au dus la introducerea in textul legii a unor articole care prevad interdictia vanatorii in parcurile nationale si in zonele de protectie speciala si tampon ale Deltei Dunarii.
Parcurile nationale vor ramane insa in fondurile de vanatoare (rebotezate fonduri cinegetice) pt. a fi posibila interventia in unele cazuri exceptionale (epizootii, animale care produc pagube insemnate). Aceaste interventii vor putea insa fi facute numai la solicitarea administratiei parcului, cu avizul consiliului stiintific al acestuia.
Aceste modificari, agreate de participantii la discutii, vor fi introduse ca modificari in textul legii de catre MADR si MMDD, apoi depuse in cursul saptamanii viitoare la Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, care si le va insusi ca atare, urmand ca apoi legea sa fie supusa votului plenului Camerei Deputatilor si trimisa la promulgare.
La dezbateri au participat reprezentanti ai institutiilor/organizatiilor:
- Comisia de Agricultura - Camera Deputatilor
- Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
- R. N. P. - Romsilva
- Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor
- Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural "Salvati Vama Veche"
- Asociatia Salvati Dunarea si Delta
- Asociatia Kogayon
- WWF
Multumim tuturor sustinatorilor demersului si celor care ne-au fost alaturi pe parcursul campaniei.

*****************************************************************

Drd. Florin Stoican

Presedinte
ASOCIATIA KOGAYON
Adresa: 247115 Costesti, nr. 343, Jud. Valcea
Tel: 0723/071.648
Email: asociatia_kogayon@yahoo.com; office@kogayon.ro
Web: www.kogayon.ro

Responsabil relatii cu comunitatile, educatie ecologica si turism
Administratia Parcului National Buila-Vanturarita
Adresa: Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea
Tel: 0250/860.157
Fax: 0250/860.180
Web: www.buila.ro
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii LATORITEI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Complexul Turistic Tudor Petrimanu-Stina Petrimanu-Saua Pietrile-Virful Puru-Cotu Zanogutei-Saua Stefanu-Canton Casaria-Podul Stefanului-Obirsia Lotrului
Traseu: accesibil, dificil iarna (nerecomandat) Marcaj: bandă galbenă, triunghi roşu Durata: 6-8 ore



De la Petrimanu se poate ajunge la Obîrşia Lotrului pe mai multe trasee. Traseul pe care îl descriem în continuare parcurge în parte culmea principală a Munţilor Latoriţei oferind privelişti deosebite spre Munţii Lotrului, cît şi spre crestele Parîngului. Pînă în Şaua Pietrile traseul este comun cu cel precedent. Din Şaua Pietrile ne îndreptăm pe drumul carosabil de culme, Valea Măceşului - Ştefanu, marcat de asemenea cu bandă galbenă (marcaj efectuat rnai tîrziu, cînd s-a deschis traseul Petrimanu-Vidra, marcat cu cruce roşie), spre vest atacînd serpentinele de pe versantul estic al Vîrfului Puru. Şoseaua înconjoară vîrful pe la sud străbătînd pajişti de Rhododendron şi juniperus apoi străbate o întinsă platformă de eroziune de tip Borăscu situată la altitudinea de 2000 m, după care face o buclă spre sud ocolind Vîrful Zănoguţa, ce străjuieşte bazinul văii Zănoguţa, afluent al Latoriţei.

Sîntem la Cotu Zănoguţei (1844 m) şi de aici se deschide o largă panoramă asupra izvoarelor Latoriţei de vest şi Muntinului. In continuare, drumul se menţine pe curba de nivel la altitudinea de 1850 m pînă în Şaua Ştefanu. Depăşim bazinul pîrîului Coasta Bengîi şi la drum se racordează poteca ce urcă de la lacul Galbenu peste muchia Borcei (traseul nr. 13).

Admirînd peisajul blînd şi lunca largă a Laloriţei de vest, ajungem în curînd în Şaua Ştefanu (1915 m), importantă intersecţie de drumuri alpine. Aici şoseaua de culme pe care am venit se racordează la DN 67 C Novaci-Sebeş. Precizăm că ramificaţia drumurilor de munte se situează la cota de 1915 m, în timp ce şaua propriu-zisă se întîlneşte ceva mai la nord şi este mai joasă (1874 m alt.). Deoarece turiştii urmează de regulă şoselele de culme în acest sector, în lucrare vom folosi curent termenul de Şaua Ştefanu pentru intersecţia celor două drumuri de culme. Ne vom îndrepta mai întîi spre vest, apoi spre nord, coborînd treptat pe şoseaua ce se îndreaptă spre Obîrşia Lotrului. În acest sector ne vom opri îndelung privirea asupra căldărilor glaciare de la izvoarele Lotrului, îmbogăţindu-ne sufletul cu neasemuite frumuseţi.

Ajungînd în bazinul pîrîului Cărbunele, şoseaua face cîteva serpentine ce se pot scurta pe o poteca apoi trece prin faţa cantonului zoopastoral ,,Căşăria" şi pătrunde în pădurea de molid. Putem scurta serpentinele şoselei pe o potecă ce coboară direct pînă la podul Ştefanului. Traversăm Lotrul pe podul de lemn, apoi la prima intersecţie ne îndreptăm spre nord pe şosea urmărind cursul Lotrului prin luncile lui Rusalim pînă la Obîrşia Lotrului, cale de 4 km. Aproape de Obîrşia Lotrului putem admira sus pe culmea Mirăuţu o interesantă stîncă cu o formă ce aduce a chip uman profilat din stîncile muntelui, cu privirea îndreptată spre nord, rezultat în urma eroziunii diferenţiale.


 



Comments
By Cornel Zarescu - submitted on Wed, Sep 17, 2008, 12:00 pm
Felicitari pt realizare! Deci se poate!
By Ion Sanduloiu - submitted on Wed, Sep 17, 2008, 8:38 am
Asta e cea mai buna veste din ultima perioada. Cel putin legal, nu vor avea voie! Sa vedem cum ramane cu stoparea braconajului, care cel putin in delta, din cauza intinderii mari si a posibilitatilor mari de a se ascunde, e in floare.
By Jozsa Botond - submitted on Wed, Sep 17, 2008, 8:34 am
Felicitari!
Comments for this message
Login or register to comment