Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Florin Stoican <f...@yahoo.com>
Data: Vineri, 12 Sep 2008, 16:21
Subiect: [a] Nu se va vana in parcurile nationale!
Nu se va vana in parcurile nationale!

Ca urmare a campaniei si mitingului din 8 septebrie desfasurate impotriva initiativei legislative care permitea vanatoarea in parcurile nationale, am reusit sa-i determinam pe deputati sa faca ceea ce ar fi trebuit facut inca de la bun incept: o dezbatere pentru modificarea legii vanatorii.
Astfel, pana in prezent au avut loc 3 runde de discutii (9 septembrie - Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, 10 si 11 septembrie - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), care au dus la introducerea in textul legii a unor articole care prevad interdictia vanatorii in parcurile nationale si in zonele de protectie speciala si tampon ale Deltei Dunarii.
Parcurile nationale vor ramane insa in fondurile de vanatoare (rebotezate fonduri cinegetice) pt. a fi posibila interventia in unele cazuri exceptionale (epizootii, animale care produc pagube insemnate). Aceaste interventii vor putea insa fi facute numai la solicitarea administratiei parcului, cu avizul consiliului stiintific al acestuia.
Aceste modificari, agreate de participantii la discutii, vor fi introduse ca modificari in textul legii de catre MADR si MMDD, apoi depuse in cursul saptamanii viitoare la Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, care si le va insusi ca atare, urmand ca apoi legea sa fie supusa votului plenului Camerei Deputatilor si trimisa la promulgare.
La dezbateri au participat reprezentanti ai institutiilor/organizatiilor:
- Comisia de Agricultura - Camera Deputatilor
- Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
- R. N. P. - Romsilva
- Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor
- Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural "Salvati Vama Veche"
- Asociatia Salvati Dunarea si Delta
- Asociatia Kogayon
- WWF
Multumim tuturor sustinatorilor demersului si celor care ne-au fost alaturi pe parcursul campaniei.

*****************************************************************

Drd. Florin Stoican

Presedinte
ASOCIATIA KOGAYON
Adresa: 247115 Costesti, nr. 343, Jud. Valcea
Tel: 0723/071.648
Email: asociatia_kogayon@yahoo.com; office@kogayon.ro
Web: www.kogayon.ro

Responsabil relatii cu comunitatile, educatie ecologica si turism
Administratia Parcului National Buila-Vanturarita
Adresa: Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea
Tel: 0250/860.157
Fax: 0250/860.180
Web: www.buila.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii LATORITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Voineasa-Hotel Lotru-Muntele Plaisor-Muntele Stevia
Traseu: accesibil şi iarna Marcaj: cruce roşie pînă pe culmea Ştevia apoi bandă galbenă Durata: 1½-2½ ore



Pornim din faţa hotelului ,,Lotru" şi urmăm şoseaua ce coboară spre sat şi apoi străbate în lung aşezarea pînă la podul de peste Lotru, din dreptul bisericii. La capătul dinspre apus al podului, coborîm cîteva trepte spre malul drept al Lotrului, apoi mergem în aval pînă la ultima casă. De acolo apucăm poteca ce se îndreaptă mai întîi spre vest, pe la marginea pădurii de molid, pentru ca după circa 300 m să începem a urca pe muchia împădurită spre sud (vezi şi traseul 4). Urmînd poteca spre sud, observăm şi marcajul ce apare sporadic de la capătul potecii şi e mai vizibil doar pe copacii care străjuiesc poteca largă. După mai bine de o jumătate de oră, părăsim pădurea, poteca ieşind în pajiştile înierbate ale Muntelui Plăişor.

O dată cu aceasta se deschide privelişte spre nord, unde se disting vîrfurile Dîlme (1293 m) şi Dobrunu (1880 m) din cuprinsul Munţilor Lotrului. Totodată, se poate admira în ansamblul ei staţiunea Voineasa. Urcăm în serpentine, urmărind poteca (marcajul e foarte rar în acest sector) şi menţinînd direcţia sud, pentru ca sus, pe culme, să ne îndreptăm spre sud-est. Din stînga vine o potecă nemarcată ce urcă tot din Voineasa, peste Muntele Padina, pentru ca la cca 150 m de la unirea lor să intre într-o frumoasă pădure de fag, îndreptîndu-se sprc sud-vest. Străbatem pădurea şi ieşim pe culmea Muntelui Ştevia, unde întîlnim drumul carosabil de culme Valea Măcesului - Şteianu. Din acest punct vom urma drumul, marcat cu bandă galbenă, spre vest (dreapta) cale de aproximativ 2 km, pînă în punctul Gura Plaiului, unde drumul intră în pădure. Ajunsi în acest sector, părăsim drumul şi urcăm o pantă abruptă pe marginea pădurii, în direcţia sud, ajungînd în scurt timp pe muchia calcaroasă a Pietrelor Albc. În faţa noastră se deschide abruptul impresionant la poaleie căruia se aude vuietul pîrîului Rudăreasa, ce-şi adună apele de sub Vîrful Fratoşteanu Mare (2053 m), a cărui siluetă se zăreşte în depărtare. În continuare, putem urca muchia stîncoasă pînă în sectorul mai înalt situat la vest, de unde se deschid frumoase privelişti în cele patru zări. Acest munte adăposteşte o vegetaţie calcifilă specifică în care se ascund şi vipere. De asemenea, în abrupturi se află şi cîteva peşteri de dimensiuni mici şi fără o importanţă deosebită. La întoarcere putem coborî fie pe poteca de pe Padina, fie urmînd în continuare drumul carosabil spre est pînă în Şaua Chica Lupului, de unde coborîm în Voineasa pe poteca marcată cu triunghi albastru.




 



Comentarii
De Cornel Zarescu - publicat Miercuri, 17 Sep 2008, 12:00
Felicitari pt realizare! Deci se poate!
De Ion Sanduloiu - publicat Miercuri, 17 Sep 2008, 8:38
Asta e cea mai buna veste din ultima perioada. Cel putin legal, nu vor avea voie! Sa vedem cum ramane cu stoparea braconajului, care cel putin in delta, din cauza intinderii mari si a posibilitatilor mari de a se ascunde, e in floare.
De Jozsa Botond - publicat Miercuri, 17 Sep 2008, 8:34
Felicitari!
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii