Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: eugen roman <m...@yahoo.com>
Date: Thu, Mar 19, 2009, 10:24 pm
Subject: Re: [a] reponsabilitatea in escalada
Salut!
De apreciat gestul tau de a scrie acest mesaj-alarma. Il consider foarte bine venit. Apreciez totodata modestia cu care ai scris acest mesaj si trimiterea la cartile vechi din domeniu.
Eu am inceput de putin timp sa ma catar. Deci nu am experienta. Am observat insa in unele cazuri o oarecare superficialitate la cei cu ani mai multi de catarare. Si poate mai nepotrivit, o oarecare superficialitate in instruirea invataceilor.
Dar, pana la urma, fiecare invatacel trebuie sa fie si el constient de ceea ce face si sa-si aleaga "instructorul" potrivit. Plus, asa cum spune d-l. Mititeanu, si un pic de judecata, nu numai muschi.
Numai bine,
Eugen Roman

--- On Wed, 3/18/09, xsaky <> wrote:

From: xsaky <>
Subject: [a] reponsabilitatea in escalada
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Date: Wednesday, March 18, 2009, 11: 29 AM












Salut,



Vreau sa trag un semnal de alarma, in urma unor evenimente intamplate duminica la Basarbovo, mai ales ca se apropie sezonul cald si multi vor merge la stanca pentru escalada.

Pe scurt, duminica, la faleza Basarbovo din Bulgaria s-au ars doua corzi de escalada si o bucla echipata. Cand am ajuns eu la faleza pe la ora 13: 30 deja lucrurile erau intamplate - dar am aflat ce s-a intamplat in ambele cazuri - mai ales ca 1 coarda a fost arsa de 2 prieteni ai mei. In primul rand trebuie spus ca era foarte aglomerat la Basarbovo - coarda langa coarda pe stanca. Lucru incantator, in mod normal, care nu poate decat sa ne bucure si care cu siguranta duce la cresterea nivelului escaladei. Totusi, in conditii de aglomeratie, lipsa responsabilitatii si a cunostintelor tehnice duce la evenimente nefericite.



In primul caz s-a asigurat topul pentru mansa in mod necorespunzator, iar coarda a fost trecuta direct peste bucla, care asigura "de backup" cele 2 ancore din top. S-a coborat astfel in mansa, bucla s-a ars si s-a rupt, iar coarda s-a deteriorat. Norocul a fost ca au asigurat coarda si printr-o caraba cu filet.

In al doilea caz s-au asigurat in acelasi top 2 corzi pentru mansa. Una din corzi s-a topit, bineinteles, cat timp s-a coborat in mansa pe cealalta.



Doua lucruri vreau sa va spun, care mi-au fost spuse de oameni cu greutate in acest domeniu:

1 Laurentiu Anghel - nu puneti niciodata mansa direct in inelele de top, ancore, carabe sau ce alte amenajari mai sunt in top-urile traseelor de escalada - folositi de fiecare data caraba proprie si treceti doar coarda voastra prin ea

2 Cornel Sainu - de fiecare data cand vedeti pe cineva facand ceva gresit (s-a legat prost in coarda, a incurcat corzile, asigura incorect, etc.) atrageti atentia; altfel micile greseli pot duce la evenimente foarte nefericite



Practic escalada si alpinismul de 10 ani, si am trait si experimente nefericite - direct sau prin prietenii mei. Nu este o gluma. Escalada sportiva, este un sport mult mai sigur decat acum 30 de ani, din cauza echipamentelor si materialelor noi folosite. DOAR in conditiile utilizarii lor corecte si in limitele specificate de producatori. Sa nu uitam, ca au LIMITE. Cand vezi carabe rupte, bucle sau corzi topite, pitoane scoase sau indoite realizezi mult mai usor - dar mai bine sa nu vezi aceste lucruri si sa inveti sa faci lucrurile corect.

Ii incurajez pe toti care au inceput escalada de curand sau vor sa inceapa: cititi cartile vechi din domeniu scrise de Coman, Baticu, Cuxi, Kargel, cititile si pe cele noi moderne, participati la cursuri de pregatire - exista oameni acreditati. Escalada nu trebuie practicata doar "dupa ureche"!



Rog si pe oamenii cu mult mai multa experienta ca mine, sa ma sustina in acest semnal de alarma pe care incerc sa-l trag. Poate cuvintele mele nu au puterea sa convinga, eu nefiind un "listas" care sa-mi exprim des parerile pe alpinet2k.



Numai bine!

Vlad.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii GURGHIU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Câmpu Cetății-Valea Nirajului Mic-Chiherul-Saca

 



There are no comments for this message
Login or register to comment