Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: DCT Yahoo <y...@valeasoarelui.tk>
Date: Tue, Feb 2, 2010, 10:49 pm
Subject: [a] Rosia Montana. Ce trebuie sa faca ministerul mediului!
Catre Ministerul Mediului
Bd. Libertatii nr. 12, sector 5, Bucuresti
d-lui Ministru Laszlo Borbely

Domnule ministru,

Trebuie sa va spunem ceea ce am spus ministrilor mediului Petre Lificiu, Sulfina Barbu, Nicolae Nemirschi. Domnul Korodi a stiut si a inteles fara sa fie nevoie sa i se spuna.

Noi v-am mai spus toate acestea prin scrisoare, fax, email, prin intermediul consilierului dvs. personal dl. Peti. Stiti, chiar daca nu aratati ca ati si inteles ceea ce v-am spus.

Repetitia este mama intelegerii!

Rosia Montana ramine o problema de atitudine duplicitara a Ministerului Mediului si a guvernarilor de orice fel. La Rosia Montana se doreste o Distrugere Durabila si nu o Dezvoltare Durabila.

S-au implinit 10 ani de la accidentul de la "Aurul" Baia Mare din 30 ianuarie 2000, cind un dig de pamint s-a rupt si 100000 de m3 de ape cu cianuri si metale grele au ajuns in riul Lapus, iar apoi in Tisa si Dunare. Firma vinovata a dat faliment, iar paguba a ramas statului roman.

Daca veti vrea sa uitati aceasta lectie a trecutului, atunci se va naste un monstru mai mare si mai periculos, exploatatia miniera Rosia Montana Gold Corporation.

1. La Rosia Montana, cea mai mare problema va fi iazul de decantare. Asa cum rezulta di studiul de impact, fundul viitorului iaz este plin de fisuri si microfisuri, care nu vor fi izolate in nici un fel. Asta se va intimpla intr-o zona carstica, plina de ponoare si izbucuri. In citiva ani, cind presiunea va fi suficient de mare, toata apa freatica pina la Arad va fi in cele din urma contaminata. Definitiv. Iremediabil.

2. Celalalt mare pericol al iazului de decantare il reprezinta barajul de pamint care inchide iazul. Orice baraj de pamint se fisureaza mai repede sau mai tirziu. Trebuie doar un por prin care sa treaca apa si in timp barajul se va rupe. Iar pentru ruperea lui imediata, trebuie doar o ploaie un pic mai mare decit cea de 100 de ani luata in calcul si gata, s-a dus barajul. In zona Abrudului ploaia de 100 de ani nu s-a intimplat de vreo 200 de ani si poate veni oricind. Barajul de pamint este periculos in sine, iar cel ce va fi construit este pe cit de subdimensionat si pe atit de inalt, 114 m parca. Intr-un fel sau altul, cianurile vor ajunge in apa, la sau peste oameni. Lent si otravitor sau repede si distrugator!

3. Exploatatia de la Rosia Montana nu va fi o mina ci o cariera, o exploatatie de suprafata. Daca ar fi vorba de minerit adevarat, cu o mina in toata regula, cu galerii aflate in subteran, as putea sprijini exploatatia miniera cu anumite conditii. Vreau o mina care sa imi prezerve mediul curat, peisajul natural si istoria completa nestirbita si nealterata. La Rosia Montana, mediul va fi distrus, peisajul transformat intr-o groapa imensa a 5 munti, istoria unica a locului distrusa. Inacceptabil. Intolerabil. Inadmisibil.

4. Cianura nu este un pericol in sine (sint inginer chimist), ci modul ei de manipulare. La fel ca un cutit de bucatarie. Poti ucide cu el! Sau poti sa tai piinea. Mercurul este si el toxic si va fi interzis. Dar amalgamul de argint a fost folosit cu succes fara a intoxica purtatorul de plomba. Toxina botulinica indreapta ridurile. Sau ucide! Gazul metan, azotatul de amoniu, pot fi periculoase doar minuite incorect. Samd...

Mineritul aurului se poate face si fara cianuri. Cianura trebuie interzisa!

5. Alt mare pericol este falimentul. Exact ca la Baia Mare. RMGC va falimenta atunci cind costurile refacerii zonei vor fi egalate de valoarea aurului teoretic exploatabil. In acel moment RMGC va da faliment, iar refacerea zonei va trebui facuta din cele "4 miliarde de dolari" care "respecta normele europene de mediu"! Refacerea zonei va costa in realitate cel putin 20 miliarde euro! Adica de vreo 5 ori mai mult! Iar Gabriel va fi fost plecat de multa vreme!

La o simpla evaluare atit economica cit si de mediu, se poate vedea ca folosirea extractiei in galerii, folosind insa masini moderne (ca acelea utilizate la saparea de tuneluri, Canalului Minecii, Gothard, etc), ar putea eficientiza extractia, protejind in acelasi timp mediul si istoria locurilor! Dezvoltarea ar putea fi durabila! Si fara cianura!

Cerem Ministerului Mediului sa puna piciorul in prag si sa spuna clar: mediul natural din Romania nu suporta aberatii economice cum se vrea exploatarea Ro sia Montana Gold Corporation!

Cu stima,
ing. Dan-Calin Tocaciu
presedinte

Asociatia "Valea Soarelui"
office.sunvalley@gmail.com
vs@valeasoarelui.tk
bd. Pandurilor nr. 43, ap. 16
Tg. Mures 540506
Romania

Mobil: 004-0722-669964
Fax: 004-0365-814249
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii LATORITEI  
Muntii METALIFERI  
Muntii METALIFERI - Rosia Montana  


There are no comments for this message
Login or register to comment