Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: nicu_badescu80 <s...@yahoo.com>
Date: Tue, Jan 24, 2012, 1:35 am
Subject: [a] Ipoteza de lucru
Dragi Alpineti,

Imi permit sa pun in discutie publica urmatoarea speta: sa zicem ca, prin demersuri sustinute si o doza consistenta de vointa politica, undeva, intr-un orizont mai apropiat sau mai indepartat, s-ar reusi includerea pe o perioada fixa de 5 ani a patrimoniului construit din spatiul montan si alpin (respectiv cabane si refugii pe nisa turismului de drumetie, alaturi de sistemele de orientare si potecile amenajate) sub umbrela unei autoritati centrale a statului, in scopul derularii unui proiect comun si de anvergura, care sa urmareasca reabilitarea acestor bunuri cu fonduri U. E. sau ridicarea si sistematizarea altora noi acolo unde este cazul, toate la standarde existente in tari cu traditie in turismul montan (ideala ar fi si cointeresarea gestionarilor de cabane din patrimonial privat!). As vrea sa aflu, din experienta iubitorilor de munte care au pribegit pe alte meleaguri si au cunostinte de cum sta situatia in alte state europene sau de peste ocean, urmatorul aspect:
- daca este posibil implementarea unui model de gestionare ulterioara a acestui patrimoniu, prin care o &#8220;asociatie nationala a montaniarzilor&#8221; sa transceada ONG-urile sau alte organisme montane existente, la modul in care acestea nu ar fi afectate, ci doar s-ar coaliza sub o tutela comuna, in vederea gospodaririi integrate a infrastructurii astfel realizate, dar si a activitatilor conexe, in spiritul dezvoltarii durabile (am aici urmatoarele exemple:
http://www.appalachiantrail.org/who-we-are; http://www.sierraclub.org/welcome/ In primul exemplu vorbim de o corporatie non-profit care are in custodie Muntii Apalasi, are un consiliu de conducere format din 15 voluntari, aproape 40.000 membri inscrisi, 5 locatii montane fixe totalizand 45 de membri care asigura permanenta, plus o sumedenie de membri cu statut de colaboratori sezonieri).
Asociatia montaniarzilor va fi implicata activ in perioada procesului de modernizare, fie prin prin consultanta (de exemplu: unde avem nevoie de cabane sau refugii noi?), fie prin activitati benevole sau chiar remunerate acolo unde este cazul (de exemplu: amenajarea traseelor montane si a sistemelor de orientare, activitati de pregatire a ghizilor locali etc.). Efectul urmarit ar fi cresterea calitatii serviciilor pentru montaniarzi si nu profitabilitatea, urmand ca tot ce s-a realizat pe baza proiectului de amenajare sa fie gestionat, ulterior, prin bunavointa si vigilenta noastra ca membri ai organizatiei, prin activitati de voluntariat (de exemplu: un cuplu, un colectiv de prieteni pot realiza prin rotatie activitatea de cabanieri, atunci cand timpul le permite), colaborarari cu jandarmeria montana si salvamontul, reclame, sponsorizari care sa ajute la remunerarea unor cabanieri angajati s.a.m.d.
Probabil sunt multe aspecte de &#8222;atins&#8221; ale acestei problematici pusa in discutie, dar sper ca expunerea de mai sus sa poata fi considerata un punct de plecare pentru o dezbatere constructiva.

Cu stima,
Nicu Badescu
http://picasaweb.google.com/115276881261191424168
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



Comments
By Gheorghe Lungu - submitted on Tue, Jan 31, 2012, 10:07 am
Stiu ca orice institutie are ca prim scop autoprezervarea. Ce a facut Romsilva pentru paduri? Ce face ministerul mediului in cazul Rosia? Si asa este peste tot;Nu imi place cum este organizat turismul montan in tarile cu traditie.

De ce in Bucegi unde sunt cei mai multi salvamontisti avem cele mai multe evenimente?

Eu zic sa daramam drumurile auto care duc in munte si sa stergem marcajele.

Vorbesc serios,

Vreti sa creati o institutie care va incepe sa se planga ca nu primeste fonduri, care se va transforma intr-o alta politie, care va scoate la licitatie (pe banii statului) diverse proiecte etc.
Comments for this message
Login or register to comment