Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Dorin Gherman <g...@yahoo.com>
Date: Thu, Oct 9, 2003, 12:34 pm
Subject: @ OLIMP_am fost si noi acolo!
In perioada 24-26 Septembrie sapte "Floristi de Colt" am ajuns in Olimp. Pentru acest vis implinit trebuie sa multumesc si "antemergatorilor" din acest seit, Catalin Borcea si Catalin Olteanu (in mod deosebit) pentru informatiile furnizate. Sper ca cele relatate vor completa materialele din seit si vor fi de folos celor care au intentia sa mearga in Olimp.

Perioada cea mai buna este a doua parte a lunii Septembrie sau luna Iunie (cind insa putem intilni zone cu zapada). Durata excursiei este 3-4 zile.

Am plecat din satiunea Olympic Beach (Paralia Keterini) unde aveam asigurat un sejur de 7 nopti (pret 84 EUR transport + cazare). Pentru a castiga timp ne-am deplasat cu doua taxiuri (90 EUR) pina la Prionia (alt 1100 m). Aici se face aprovizionarea cu apa. Am plecat in traseu la ora 10 iar la ora 13, 30 eram la refugiul A (alt 2060 m) unde se poate completa rezerva de apa. Acesta este o cabana cam "comerciala" si in general aglomerata. Rezervarile se fac telefonic la nr. 235208180 si 2352081329. Am avut surpriza sa ni se refuze cazarea si sa fim indrumati la refugiul SEO (alt 2790 m) la circa 2-3 ore distanta. Inainte de plecare am facut rezervarea pentru noaptea urmatoare.

Am pornit pe drumul care duce spre varfuri iar dupa o ora de la plecare se face ramificatia spre SEO (sageata indicatoare). Intram in Zonaria, in fapt o brana avind in dreapta o caldare imensa cu straturi orizontale iar in stanga masivul ce cuprinde varfurile crenelate ale Olimpului. Perspectiva este minunata si suntem multumiti ca nu am ramas la Ref. A. Trecem pe linga doua hornuri:

-primul urca spre Mitikas (in dreptul unui stalp pe care este fixat un radio-telefon de alarmare si pe care nu-l fura nimeni!)

-al doilea, dupa 5 minute (prevazut cu indicator spre varful Stefani).

Dupa jumatate de ora ajungem la SEO, o cabana "mai de munte" cu un cabanier deosebit de prietenos si care ne astepta fiind anuntat prin radio de sosirea noastra. Ne simtim foarte bine, cabana este foarte curata si putin populata. Nu ne mai saturam sa privim muntii in razele asfintitului de soare. Avem timp de o plimbare, suntem "ingroziti" de adancimea Megala Kazama, admiram intinderea Platoului Muzelor si iarasi ne gandim ce noroc am avut ca nu am fost cazati la Ref. A! Aici stam o noapte dar ne-ar placea sa mai stam inca una. Problema principala: lipsa apei potabile; un recipient de 1, 5 l de apa minerala costa 1, 5 EUR.

A doua zi facem o plimbare de 0, 5 h pe varful Profet Ilias (alt 2803 m). Plecam de la cabana si dupa 0, 5 h suntem la hornul catre Stefani (alt 2907 m) pe care nu il abordam intrucit fiind un varf izolat ar insemna sa il si coboram. Peste 5 minute urcam hornul spre Mitikas, marcat cu vopsea rosie, iar peste 40 minute suntem pe varf - langa steag! Ne scriem numele in registrul de prezenta, care se pastreaza intr-o cutie metalica etansa (si ma gandesc ca este bine ca aici nu bantuie acel individ care "confisca" caietul de la Degetul Rosu din Morar). Probleme de catarare nu sunt desi hornul este inclinat, prizele fiind suficiente si stabile. Recomand chiar urcarea pe marginea hornului pentru a evita pietrele care ar putea cadea de sus, dislocate de excursionisti care coboara facind traseul in sens invers. Coboram creasta zimtata care duce la Skala (alt 2866 m), urcam o sea pana la Skolio (alt 2911 m) si mai este timp si pentru un ocol pe drumul montan 02 care se intilneste cu
drumul principal Mitikas - Ref. A. Acum vedem avantajul cazarii la SEO: am avut de urcat numai 127 m (fata de 857 m de la Ref A) iar economia de timp este de 1, 5 h.

Noaptea o petrecem la Ref A.

Tarifele de cazare: 10 EUR la Ref A, 8 EUR la SEO. Se face o reducere de 2 EUR pentru membrii cluburilor alpine pe baza de legitimatie.

Ultima zi coboram in Prionia si nefiind "sclavii" masinilor personale coborim prin defileul Enipeas pana la Litochorno (durata 5-6 ore). Frumusetea acestuia este neasemuita si nu poate fi comparata cu nimic din ce avem in tara.

Celor cu masini personale le recomand: lasati masinile la Litochorno si urcati cu taxiul la Prionia, nu ratati defileul fiindca Olimpul fara Enipeas nu este chiar Olimp!

Pentru cei care doresc abordarea Olimpului le stau cu placere la dispozitie cu informatii detaliate.



Dorin Gherman



Clubul Alpin "Floarea de Colt" Bucuresti
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



Comments
By Ciprian Thomas - submitted on Fri, Oct 10, 2003, 9:33 am
Imi place sa citesc cum romanii au pornit la,, cucerit" varfurile lumii. Felicitari tuturor.
By Mihai Cernat - submitted on Thu, Oct 9, 2003, 5:07 pm
Felicitari Dlui. Gherman si membrilor grupului pentru reusita in "Lacasul Zeilor"-Olimp!

Mihai Cernat
Comments for this message
Login or register to comment