Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Ariile Protejate!!! - Joi, 5 Feb 2004, 13:03, vizitată de 1749 ori


Către
Toate ONG active în domeniul protecţiei naturii

În cursul lunii octombrie 2003, cu sprijinul WWF Programul Dunăre Carpaţi, s-a înfiinţat „Coaliţia ONG Natura2000 Romania”. O scurtă prezentare a scopului şi obiectivelor acestei platforme s-a făcut pe lista Mediu, în data de 13 octombrie 2003.

Această platformă îşi propune să se implice activ în acţiunile de identificare, desemnare şi management eficient al siturilor Natura2000, dar este direct interesată şi de buna gospodărire a ariilor naturale protejate existente. Dorim ca ONG din ţară, interesate în mod direct de protecţia naturii şi active în acest domeniu, să acţioneze cât mai unit şi în mod profesionist pentru a ajuta la menţinerea şi buna gospodărire a ariilor naturale protejate existente sau să preia rolul de monitorizare a acestora.

Cadrul legal creat în ultimii ani, deşi nu este perfect, ne oferă posibilitatea să fim participanţi activi în domeniul conservării naturii.

Secretariatul Coaliţiei ONG Natura2000 România invită toate ONG să preia un rol activ în gospodărirea ariilor naturale protejate prin:

1. crearea de asociaţii viabile în regiunile unde există parcuri naţionale şi naturale preluate în gospodărire de către Regia Naţională a Pădurilor sau de alte instituţii şi solicitarea reprezentării acestei asociaţii de ONG în Consiliul Consultativ de Administrare a Parcului (Legea 462/2001). Delegând reprezentanţi responsabili şi profesionişti veţi putea contribui constructiv la primii paşi esenţiali pentru gospodărirea unui parc, respectiv elaborarea viziunii şi a planului de management.
2. acolo unde este posibil, preluarea ariilor protejate naturale în custodie, conform Ordinului MAPAM 850 din 27 octombrie 2003.
3. monitorizarea modului în care se va face alocarea custodiei la nivelul fiecărui judeţ şi sesizarea neregulilor la adresele menţionate mai jos şi contestarea deciziilor neconforme cu Ordinul MAPAM 850/2003,
4. monitorizarea modului în care sunt administrate ariile protejate naturale cu structuri proprii de administrare şi cele cu custozi desemnaţi şi transmiterea neregulilor la adresa de mai jos.

Avem convingerea că printr-o atitudine constructivă vom contribui mult mai bine la îmbunătăţirea modului în care este gospodărit patrimoniul nostru natural, decât prin învinuiri fără şir la adresa unor instituţii sau persoane.

Sesizarea obiectivă a neregulilor şi centralizarea lor într-un „Fişier NN” (NN de la Neştiinţă şi Nepăsare) ne va ajuta să adunăm argumente convingătoare pentru îmbunătăţirea legislaţiei şi a politicii guvernamentale în ce priveşte conservarea naturii.

Vă rugăm să trimiteţi pe adresa următoare, într-o formulare scurtă şi obiectivă, observaţiile Dvs. legate de nereguli în alocarea custodiei ariilor naturale protejate, precum şi cele legate de administrare necorespunzătoare a celor care au administraţii proprii sau custozi desemnaţi.

Doamnei Luminiţa Tănasie, Specialist comunicare WWF DCP
ltanasie@pcnet.ro

Semnatari, membrii Secretariatului Coaliţiei ONG Natura2000:
Ecotur Sibiu - Doru Bănăduc
SOR/BirdLife Romania - Dan Hulea
Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România - Farkas Szodoray-Paradi
Societatea Română de Herpetologie - Ioan Ghira
Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” - Tamas Papp
WWF Programul Dunăre Carpaţi, reprezentant România – Maria Mihul
WWF Programul Dunăre Carpaţi - Erika Stanciu

Luminiţa Tănasie

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.