Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Capcane de vanat - Wed, May 19, 2004, 1:49 pm, visited 6434 times


Folosesc aceasta adresa de mail [n.r.: admin@alpinet.org], pt. a lasa la latitudinea dv. cum sa fie semnalata membrilor alpinet.

Este vorba de reaparitia capcanelor in zonele cu vanat. Si ma refer la capcane cu "falci metalice". In acest week-end, un amic a intalnit una in Neamt.

Aceste capcane, din cate stiu eu sunt interzise, deaoarece mutileaza victimele (oameni si animale). Acestea sunt facute de obicei manual, nu sar intotdeauna la o simpla apasare cu un bat si pot sa sara cam 10-20 de centimetri in momentul declansarii.

Metodele de mascare sunt din cele mai diverse si perfide. Acum cativa ani, una ascunsa cu un "covoras" de tip "gazon" (iarba din locul de amplasare este decupata, un strat de 1-2 degete, se sapa groapa capcanei si traseul lantului mascat, se pune capcana armata si deasupra acesteia "capacul" de iarba) a reusit sa-mi rezolve fundul de la rucsac.

Amplasarea lor se face de regula in traseele urmate de animale spre locurile de adapare si hranire. Turistii care urmeaza traseele marcate nu le vor intalni (si sper ca niciodata). Dar cei care nu merg aceste trasee, se ratacesc sau vor sa admire natura pura, trebuie sa fie foarte atenti.

De-a lungul timpului am intalnit cam de 15 ori astfel de capcane. Eu obisnuiesc sa le declansez cand le vad. Si as recomanda oricarui turist sa faca la fel. Consider ca este o problema grava, deoarece nu am mai intalnit sau auzit de ele cam de vre-o 3 ani.

[Mesaj primit pe mail de la Dorel Ghimitea]
Ionuţ Nechita

Comments
Fără foto Ciprian Thomas, Wed, May 19, 2004, 2:20 pm

Ar trebui bagati cu picioarele in ele cei care le amplaseaza. Sa stie cum e. Asemenea capcane sunt interzise de foarte multi ani si asa ar trebui sa ramana pentru totdeauna. O singura data am vazut cum s-a declansat una din asta prin Penteleu... si m-a luat frica. Noroc ca o vazuse un amic si a declansat-o. Am stricat-o noi dupa aia sa nu mai poata fi folosita:-)

Fără foto dumitru todosiuc, Wed, May 19, 2004, 8:37 pm

Aceste capcane trebuie sa recunoastem ca sunt un pericol atat pentru vanat cat si pentru turistii doritori de salbaticie. Capcane sunt si ele de mai multe feluri, si sunt instalate deobicei de braconieri. Este mai mult o rugaminte decat o recomandare, pentru toti cei care se plimba prin locuri "virgine" nebatute de potecile turistice, sa fie cu ochii in patru. Indeosebi in locurile in care se vad scaldatori, sau hranitori pentru vanat, in jurul sarariilor, sau prin locuri relativ stramte, pe unde se vad urmele animalelor (locuri care dealtfel ofera imagini minunate celui care le strabate), acolo sunt cel mai des instalate. Daca le descoperiti, declansati-le si apoi stricati-le astfel incat sa nu mai poata fi folosite pe viitor. Majoritatea acestor capcane sunt ancorate de copaci, astfel incat animalul prins in capcana sa nu poata fugi(tragand capcana dupa el). Daca puteti ar bine sa le dezlegati de copaci sau din punctul de fixare si sa le duceti departe, astfel incat braconierul sa nu le mai gaseasca. Cel mai indicat ar fi, ca in astfel de cazuri, capcanele sa fie duse la organele competente(asociatiile de vanatori sau ocoalele silvice), care ar trebui sa se ocupe mai departe de aceasta problema (desi acest lucru de cele mai multe ori este anevoios, din cauza greutatii unor capcane si distante mari care trebuie parcurse de la locul gasirii si pana jos). Va doresc ture cat mai placute si fi-ti cu bagare de seama. Tot o rugaminte este si aceea ca, de fiecare data cand descoperiti astfel de capcane sa-mi scrieti pe dumitru.todo@personal.ro, si sa specificati si zonele in care le-ati descoperit. Va multumesc.

Fără foto Dorel Ghimitea, Thu, Jun 3, 2004, 12:55 am

O metoda sigura ar fi anuntarea Janadarmeriei Montane, la 956, deoarece acest tip de capcana poate fi considerata arma alba. Consider ca este mai eficient, deoarece probabilitatea este mare ca posesorii unor astfel de capcane sa fie membri al asociatiilor de vanatori sau al ocoalelor silvice. Astfel de capcane se mai pot intalni pe la locuitorii catunelor montane, pentru protejarea proprietatii (un animal care are de-a face cu o astfel de capcana, chiar si fara colti) nu se va mai apropia de respectiva gospodarie in viata lui. Referitor la locurile de amplasare, dau ca exemplu capcana intalnita de amicul meu: la nord de cetate, pe partea nordica a culmii, linga o smeuriste, proprietatea lui Mos Martin.
Din acest motiv, recomand turistilor doar sa declanseze capcana si sa anunte Jandarmeria. Analizarea de catre acestia a locului de amplasare si a sculei permite destul de usor identificarea "producatorului" si a "proprietarului". Eu consider mai importanta eliminarea activitatii de productie.
In cazul in care jandarmeria nu poate interveni, daca ravasiti iarba in jurul capcanei cu picioarele pe o raza de cativa metri, iar pe aceasta o deranjati putin, proprietarul capcanei va evita zona crezand ca ati tarat capcana. Fenomenul este urmatorul: daca animamlele simt mirosul de metal, vor evita zona pentru o buna perioada de timp. Acest lucru l-am observat la mistreti.
Atentie mare daca observati animale prinse in capcane, indiferenta marimea lor. Devin foarte agresive. Recomandarea este sa ramaneti la distanta, de preferat in afara razei lor de vizibilitate, cineva sa fie atent la animal (daca se elibereaza singur, sa nu fiti in traseul lui de scapare) si ceilalti sa anunte telefonic jandarmii. Animalele mari pot fi eliberate doar dupa tranchilizare. O caprioara poate fi eliberata utilizand o patura. Dar metoda trebuie aplicata de cineva care se pricepe. O lovitura de copita data de o caprioara intr-un punct vital poate rezolva problemele cu viata ale oricarui individ.:?

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.