Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

FRAE - formare instructori - Thu, Mar 9, 2006, 2:42 am, visited 3593 times



Federatia Romana de Alpinism si Escalada va derula incepand din acest an un program complex de formare a instructorilor de alpinism si escalada. Continutul acestui program poate fi gasit la urmatorul link: http://www.roclimbing.net/index.php? option=com_content&task=view&id=58&Itemid=50
Programul va debuta cu nivelul de INITIATOR in Escalada

Termenul limita de inscriere: 31 martie 2006

Pentru inscriere, ne puteti contacta la tel:
021/315.51.40
0766.452.126
e.mail: daniburcea@yahoo.com


Cursul de formare a instructorilor
Nivelul de INITIATOR in Escalada


Calendarul cursurilor, stagiilor si examenelor:

03-04 aprilie – Cursuri teoretice, sediul FRAE, Bucuresti
15-21 aprilie – Tabara de practica pedagogica la Baile Herculane
05-11 iunie – Stagiu practic – amenajare trasee – Buzau


Pentru absolvirea nivelului de initiator, participarea la toate cursurile si stagiile mentionate este obligatore (in caz contrar, participantul va trebui sa repete integral stagiul de formare). Cheltuielile pentru participarea la cursuri si stagii sunt suportate de catre participanti. Data examenului va fi stabilita la sfarfitul celor 3 etape ale cursului.
Taxa de curs (pe nivel): 100 RON
Taxa de examen: 10 RON

CURSUL DE FORMARE A INSTRUCTORILOR
NIVELUL 1 – INITIATOR DE ESCALADA

Cerinte:
• varsta minima (inainte de inceperea stagiului): 17 ani.
• sa promoveze testul de “nivel de escalada” preliminar, organizat de catre comisia de admitere in prealabil: sa fie capabil sa realizeze la vedere, cap de coarda cu buclele pe ham, trasee de escalada avand gradul VI (UIAA), la faleza; sau sa fie titular al categoriei a III-a de sportiv.

Obiective:
Acest curs are ca scop sa formeze cadre capabile sa predea escalada in cadrul unei colectivitati.
Competentele initiatorului de escalada:
• Sa organizeze si sa coordoneze practicarea escaladei in cadrul unei colectivitati.
• initierea, organizarea si integrarea unei grupe de maxim 4 persoane, pana la autonomie, pentru minipereti (bloc), SAE, faleze de escalada sportiva.

Dosarul de inscriere si participare:
- cerere de inscriere;
- adeverinta medicala – apt pentru practicarea escaladei;
- atestatul de promovare a testului de escalada la vedere;

Acordarea brevetului:
Pentru acordarea brevetului, candidatul trebuie sa promoveze testul elaborat de comitetul organizator al stagiului, evaluarea testului concretizandu-se in “admis” sau “respins”.


Continutul stagiului (cursului):

Pedagogie – teorie: fundamentele activitatii, principiile predarii (securitate, autonomie, coerenta si eficacitate), problemele incepatorilor pe plan motric, afectiv (psihic) si al securitatii, mijloacele de depasire a acestor probleme; metodologia pregatirii unei lectii, unui ciclu de lectii, organizarea grupei.

Pedagogie – practica: minim 2 lectii a 1h30’ de invatare colectiva (cu grupa de stagiari), experimentarea a diferite forme de lucru pe SAE (fara elevi); notiuni elementare de fizica, aplicate in escalada; cunoasterea normelor de lucru pe SAE.

Securitate practica: bloc sau SAE: salturi – caderi, mici faleze sau SAE echipate pentru catarare in cap de coarda; catarare cap de coarda (+ iesire din situatii dificile si scoala asigurarii), regrupare si manevre pentru coborare in mansa, regrupare in perete, inlantuire de rapeluri.

Salvare (ajutor acordat – ca manevre, nu ca prim ajutor medical): urcarea pe coarda cu un singur blocator, din atarnat la capatul corzii intr-o surplomba; deblocarea unui stagiar dintr-un rapel, realizarea unui muflaj simplu; improvizarea unei speteze pentru coborarea unui accidentat usor.

Echipament, teorie: implicatiile in echipament a notiunilor elementare de fizica; coerenta dispozitiilor punctelor de asigurare (ancorare); tehnologia punctelor de ancoraj (diferite tipuri de folosire)

Echipament practic: pregatirea, marcarea si echiparea unui traseu de initiere cu un tip de ancore, demonstrarea altor tipuri la sol.

Durata stagiului: minim 8 zile.

Competentele initiatorului:

Acesta poate initia, incadra si indruma o grupa de maxim 4 persoane, cel mult pentru a merge cap de coarda pe trasee de escalada de maxim o lungime de coarda, care nu depasesc gradul de dificultate 6+ (UIAA), dar numai sub indrumarea si supravegherea unui instructor de escalada (in cadrul stagiilor conduse de instructor).
Deasemenea, poate sa conduca procesul de selectie in cadrul clubului in care activeaza.
Initiatorul de escalada nu poate incadra grupe la faleze al caror acces presupune trecerea peste vai sau pante inzapezite, vai alpine cu grad de dificultate si peste altitudinea de 1700 m.

daniel burcea

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.