Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Tabara de alpinism si supravietuire : News

Bookmark and Share

Tabara de alpinism si supravietuire - Fri, Mar 20, 2009, 3:15 pm, visited 4663 times


  In perioada 10-15 Aprilie se va desfasura la Scarita Belioara-Munti Apuseni o tabara de Alpinism si Supravietuire. Se vor invata technici de escalada si alpinism , supravietuire si orientare. Tabara este organizata pe 2 nivele , avansati si incepatori.In cadrul taberei se va organiza un concurs final  ce va include atat escalada cat si orientare. Participanti vor putea invata la nivelul 2 - mersul pe mobile, pitonarea unui traseu sau  metode complexe  de supravietuire   si orientare iar la nivelul 1  se va invata o intreaga gama de tehnici de escalada , diferite noduri, dar si reguli vitale de supravietuire.





Varsta minima admisa este de 14 ani



Practica si cursurile vor fi organizate de:

Vlad Capusan, Benea Mihai, Costel Pop si Elvira Balas





Pretul este de 150 ron incluzand transport din Cluj-Napoca



   pentru informati si inscrieri:0755804168

                                          0742105939

                                                       mail: vladcapusan@yahoo.com



vlad capusan

Comments
Fără foto MARIAN ANGHEL, Sat, Mar 21, 2009, 8:09 pm

Salut,

cine sunt instructorii - autorizati - din cadrul CAR Cluj/Clubul Lacerta, care organizeaza aceasta tabara de alpinism si supravietuire?

Ar trebui mentionat numele lor, pentru ca este un aspect important pentru cei interesati sa participe.

Marian Anghel

Serban Leoca Serban Leoca, Sun, Mar 22, 2009, 6:07 pm

1. Nu stiu ce sunt alea mobile de se merge pe ele - o lipsa a mea, recunosc. Dar daca, asa cum ma duce gandul, inseamna ATV-uri, doresc ca ele sa fie excluse de la uz in general si in special dintr-o rezervatie cum e Scarita-Belioara - sau din preajma ei. Ce alpinism si ce supravietuire e aia cu ATV-ul?

2. Pitonatul e un lucru care ar trebui sa se faca tarziu si rar, doar de cei cu multa experienta intr-ale cataratului si unde e cazul. Altfel ne putem pomeni cu pereti intesati de pitoane cu rost si mai ales fara rost. In plus, in acest moment in lume se merge de preferinta cu mijloace care agreseaza mai putin stanca (nuci). De ce nu-i invatati pe cei din tabara sa foloseasca nucile? Si sa-i invatati sa NU PITONEZE.

Si apoi, daca totusi ati face-o, nu gasiti un perete undeva departe de rezervatie, unde batutul cu ciocanul sa deranjeze mai putin? Nu numai pe drumeti, E plin de salbaticiuni aripate si imblanite in Scarita, nenumarate, nu demult il sfatuiam pe Silviu Matei sa le caute si sa le fotografieze. Chiar trebuie speriate asa, sistematic? Pentru ca e vorba de "scoala de pitonat", nu pitonatul cataratorului obisnuit, ci ciocanit intensiv - si fara rost.

3. Da, Marian Anghel are dreptate. Cine sunt instructorii "autorizati" care vor sa faca asa ceva? Lasati Scarita in pace.

4. Vad ca ati implicat Clubul Alpin Roman Cluj. Oare pe domnul doctor Mititeanu chiar l-ati intrebat ce crede despre asemenea "tabara"?

6. Intrucat din datele pe care ni le furnizeaza acest anunt (plin de greseli gramaticale, de altfel) nu se poate deduce nimic bun, as dori ca, pana la proba contrarie, sa fie descurajata aceasta tabara. Ii sfatuiesc pe eventualii doritori sa nu se inscrie, iar pe administratorii site-ului ii rog sa verifice despre ce e vorba si, daca ceea ce am inteles eu (ATV-uri, ciocane si instructori) e adevarat, sa scoata acest anunt de pe site-ul Alpinet.

Fără foto vlad capusan, Mon, Mar 23, 2009, 8:59 am

Domnule Serban Leoca, ma declar iritat de acuzatile pe care dvs.le-ati adus, acuzatii care nu au defapt absolut nici o baza.
dar tin sa va lamuresc la cateva din problemele pe care le-ati punctat.
In primul rand mersul pe mobile e o metota de catarat in care se merge exclusiv pe nuci si frenduri, folosind si alte asigurari alternative, pene si plumburi... asta desigur in limbajul unui catarator. Apoi legat de pitonat, se referea strict ca participanti sa invete cum se bate un cui, sau cum se face o regrupare din asigurari fixe ca mai apoi sa rapeleze din ea. Aceste metode facand parte din abecedarul unui alpinist.
In Cluj exista 2 sectii ale Clubului Alpin Roman, sectia Universitara respectiv sectia Cluj. Domnul Mititeanu raspunde doar de prima.
Legat de rezervatia geobotanica Scarita Belioara, ma doare faptul ca ati putea crede ca ''deranjam'' cumva aceasta minunatie, tinand cont ca de 5 ani ne ocupam intens de ecologizarea zonei, marcarea traseelor, deschiderea unor noi pereti mari de catarat, si protejarea rezervatiei cu ori ce pret.
Aceasta tabara este deja la a 3 editie, Nu am incercat nicodata altceva decat sa aducem omul mai aproape de natura de salbaticie, sa poata ori ce persoana sa vada frumusetea divina a acesteia. sa isi dea seama ca Traieste!
Toti bani stransi din aceasta tabara vor merge strict catre obiectivul nostru, de a proteja aceasta rezervatie.
legat de organizatori, vor fi 4 instructori, care se vor ocupa de incepatori si avansati: Costel Pop, Vlad Capusan, Elvira Balas, Benea Mihai,(P. F. A). Consider ca avem experienta necesara in a lucra cu oameni si a invata pe cineva ce inseama frumusetea muntelui.

\Ca atare domnule Leoca va respect ca montaniard dar consider ca afirmatile dvs sunt nefondate si lipsite de o baza.

Vlad Capusan

Serban Leoca Serban Leoca, Mon, Mar 23, 2009, 11:27 am

Domnule Capusan,
Sa incep prin a-mi cere scuze. Tonul meu a fost atat de agresiv pentru ca mi-era teama de ce poate sa se intample cu Scarita daca... Dar lucrurile par sa stea altfel, asa ca nu e cazul.
Nu stiam ca a te catara cu nuci poarta numele de "a merge pe mobile". Penele sunt si ele mobile? Parca stiam ca se pun si raman.
Ramane observatia legata de limbajul anuntului. Poate il ameliorati si adaugati si detaliile care sa-l faca mai exact.
Va doresc succes.

Am si niste intrebari "tehnice". Au mai fost incercari de a deschide trasee in peretii din Scarita-Belioara, dar s-a renuntat pentru ca stanca era extrem de friabila, improprie cataratului. Nu e asa?
Unde sunt traseele pitonate si ce grad de dificultate au? Se poate merge cu asigurare la pitoane sau e nevoie de nuci? Multumesc.

Fără foto adrian munteanu, Mon, Mar 23, 2009, 10:34 pm

cu scuzele de rigoare Scarita nu mi se pare un loc corect pt asemenea activitate avand in vedere statutul de rezervatie; macar aveti mare grija de ea fara a lasa vreo urma! Trasee clasice mai sunt de ex vezi 1986 11-12 sept Bia Catalin Raul Baritchi- Tr Amnarului- 8 lc 4A pe pintenul central cu intrare din valea Mare

Lazarescu Mihai Lazarescu Mihai, Sun, Mar 29, 2009, 12:09 am

Imi cer scuze ca intervin. Ca unul care a terminat un curs militar de supravietuire (cu insigna de argint), intreb si eu curios cam ce-i invatati pe cursanti in 5 zile...
Un curs de supravietuire se "lucreaza" individual, maximum 2-3 persoane si asta numai daca "misiunea" impune. Chiar devin curios, cum va percepe un "cursant" tehnicile de alpinism "de supravietuire" pt ca TREBUIE sa se descurce intr-o situatie data. Atunci se improvizeaza, se invata tehnici total nerecomandate;)

Cam ce cred eu ca se poate invata:
-orientarea dupa soare si ceas / luna si ceas (cine o stie);)
-sa faca focul
-sa faca un adapost improvizat
-sa acorde primul ajutor

Lipseste ce e mai important: pregatirea psihologica in tandem cu cea practica, dureaza 1 an cursul.
In mare parte, ce se "preda" in aceste tabere, nu prea face doi bani. Nu se pot invata tehnicile de prim ajutor bazate pe bioterapie din lipsa de cunostinte...nu se pot invata tehnicile de aprovizionare cu apa din lipsa de cunostinte...nu se pot invata tehnicile de procurare a hranei din lipsa de cunostinte...etc.;)
Adica ce TREBUIE pt supravietuire.
Pun prinsoare ca instructorii nu pot deosebi urma vulpii de cea a unui caine de cabana, nu o pot deosebi pe cea de lup de cea de caine, nu pot deosebi urma jderului de campie si cea a celui de copac, nu stiu unde sa caute animale pt hrana, nu stiu sa puna o capcana in afara de lat si poate nici pe acela;)

Supravietuirea inseamna DISTRUGEREA mediului in fapt.
Cred ca acest "curs" e facut pentru creduli si bautori de bere;)
Bani sa iasa pentru pasiunea noastra. Nu am spus ca e inselatorie, e numai o profitare de situatie sub numele de "supravietuire". Chiar daca are intentii bune cursul acesta:)

Ma intreb cum de se inscrie lumea sa dea bani pt ceea ce vad la televizor. E culmea. Comentariul meu nu este un atac ci o succinta scanare a situatiei.

Fără foto Eduard-Ştefan Dumitru, Sun, Mar 29, 2009, 7:41 pm

Cu tot respectul Dl. Muller, nu stiu de ce judecati atat de aspru o incercare de a face ceva in aceasta actiune... mie mi se pare o chestie faina, laudabila chiar, atata timp cat se incearca initierea, pregatirea oarecum a unor persoane pentru eventualele probleme aparute intr-o atare situatie (de supravietuire). Este clar pt. toata lumea ca un cursant in 5 zile nu poate deprinde tehnicile pe care dvs. le-ati lucrat in armata intr-un an, dar intreb si eu... e mai indicat sa nu aiba nici macar niste cunostinte minime, de baza in acest sens, adica e de preferat sa nu stie NIMIC daca nu are psibilitatea sa afle TOTUL? Poate nu va folosi niciodata niciunul dintre cursanti tehnicile deprinse in aceste scoli, dar fereasca D-zeu sa aiba vreodata cu adevarat nevoie de o chestie care poate parea banala unora cu mai multa experienta decat ei (si pe care cursantul o invata la un astfel de curs) totusi una dintre aceste tehnici de supravietuire ii poate salva viata... chiar daca stie incomparabil mai putin decat dvs. Aceasta este parerea mea... va salut cu mult respect!
Felicitari organizatorilor pentru initiativa si multe... "succesuri"!;)

Lazarescu Mihai Lazarescu Mihai, Sun, Mar 29, 2009, 9:27 pm

D-lui Eduard Stefan: nu judec asa aspru cum credeti. Niste reguli de munte trebuie spuse altora mai nedeprinsi cu muntele. Nu asta-i problema :)

In tabara se va invata cum sa te feresti de necazuri in primul rand si asta e foarte bine. a preveni e intotdeauna mai bine decat a trata. Numai ca un asemenea curs pune accent pe o "spalare de creier" in principal: felul cum consideri situatia...nu-i usor sa treci in 2 minute de la sec 21 la epoca de piatra. Omul nu rezista psihologic, trebuie schimbat felul de a gandi situatia...restul vine de la sine. Schimbarea de gandire vine numai in exercitiu practic, nu-i de ajuns o teoretizare.
Nu spun ca nu-i bine sa stii anumite lucruri.

Problema este denumirea cursului...din punctul meu de vedere. denumirea arunca putintel praf in ochi, asta-i parerea mea.

Fără foto Liviu Man, Wed, Apr 1, 2009, 12:41 am

Salutare
Ma tot intreb cine sunt acesti "instructori" cum si-au obtinut ei carnetul de instructor. Am vorbit la Cluj aflind ca sunt din Cluj si cu Florin Vancea pe care stiu ca are o scoala in acest domeniu de foarte multi ani si stiu ca au trecut foarte multi alpinisti prin ea si mi-a spus ca si domnul Vlad Capusan a trecut prin ea, dar si Costel si Benea au fost dar nu au terminato iar el nu a eliberat nici un atestat de instructor pt nici unul din ei si mi-a spus ca se va interesa si el la Ministerul Sportului daca ei au eliberat asa ceva. Iar PFA inseamna persoana fizica autorizata si nu da dreptul sa profesezi daca nu ai atestat este ca si cum deschizi un srl in turism si nu ai atestat de manager in turism. Sunt surprins cum CLUBUL ALPIN ROMAN permite asa ceva si mai ales ca se incaseza bani sau deja Clubul Alpin Roman are nevoie de bani si nu mai stiu ce sa faca sau se ascund doar sub numele CAR. Sunt de acord cu aceste scoli dar sa fie tinute de instructori nu de oameni care isi dau singuri titulaturi. Sunt scoli puternice in Romania la Bucuresti, Timisoara, Cluj, Piatra Neamt, si chiar Craiova sustinute de oameni cu experienta. Dar fiecare va alege ce vrea dar nu uitati cum invatati si de la cine. Daca vor fii accidente cum va fii imaginea CAR
Voi alegeti

Fără foto Cristian Suceag, Wed, Apr 1, 2009, 11:08 am

Salutare,
Sincer nu inteleg de ce se incearca prin anumite mijloace boicotarea unei astfel de actiuni benefice din toate punctele de vedere. Din cate am inteles eu toti banii vor merge pt. o cauza extraordinara, protejarea rezervatiei si ecologizarea ei, in ziua de astazi nu stiu cati oameni ar mai face asa ceva.
Apoi Nu stiu ce insinueaza domnul Liviu Man, dar nu vad nicaieri in anunt vreo referire la Clubul Alpin Roman, este grav sa aduci vreo legatura unui club precum C. A. R cand nu ai nici un punct de pornire. Asadar nu stiu ce relevanta ar putea avea. Si repet imi pare sincer rau ca ori ce actiune pozitiva, in Romania este criticata asa dur. Sunt convins ca persoanele care organizaeaza aceast eveniment stiu ce fac, si probabil detin actele necesare realizarii unei astfel de tabere. Din cate am auzit eu, domnul Vlad Capusan, a deschis mai multe trasee mari in Scarita Belioara din finantare proprie banuiesc, un lucuru laudabil.
Consider ca e mai important sa incepem sa apreciem unele aspecte si sa lasam criticatul la sfarsit, pt. ca in alpinismul romanesc cu toti se mananca uni pe altii...lasand in urma ce?
Felicit organizatorii pt. initiativa.

Lazarescu Mihai Lazarescu Mihai, Wed, Apr 1, 2009, 9:17 pm

Este gresita metoda de a strange bani, indiferent daca e o cauza nobila sau nu, prin asemenea mijloace. Moral, lasa mult de dorit. Titlul "cursului" arunca praf in ochii oamenilor.

Nu exista in Romania diploma de "supravietuitor" si nici atestat care sa certifice dreptul de a preda asa ceva. Singura exceptie este la organele militare, ele organizeaza asa ceva, pentru uz intern. In afara de sistemul militar, nu are valoare.

Titlul cursului functioneaza asa, ca o reclama: "crema curata fara sa zgarie" = omul chiar crede imbecilitatea asta. Ati vazut voi o crema care sa zgarie? Si lumea tipa UAU...ce chestie...

Sa ceri bani pentru un curs pentru care tu nu ai nici un drept si nici cunostintele necesare...e mai mult decat...

In fine, o intrebare: "ce faci daca intamplator cazi in copca pana la piept?" Astept un raspuns din partea organizatorilor "cursului de supravietuire". Nu de alta, astept si o explicatie bazata pe medicina:)

Dati fratilor bani! Faceti donatii, colecte, deschideti un cont...cine doreste tot va da ceva, dar nu cereti bani organizand un curs aiurea, de "supravietuire zic!

Cu alpinismul, spor la treaba! Echipamentul se uzeaza si e firesc sa fie platit:)

Serban Leoca Serban Leoca, Wed, Apr 1, 2009, 10:19 pm

Domnule Cristian Suceag,

Sa stiti ca anuntul a fost modificat dupa aparitia comentariilor noastre. In anuntul initial aparea ca organizator CAR Cluj si se afirma ca instructorii sunt autorizati, fara a se spune de cine si fara a fi numiti. Faptul ca am cerut explicatii a facut ca afirmatiile (probabil neadevarate) sa dispara si instructorii sa capete identitate. In plus, redactarea actuala a anuntului are mult mai putine greseli de ortografie. Una peste alta, anuntul s-a imbunatatit in continut si forma. Acesta este, cu voia dumneavoastra, rolul oricarei critici, nu? Si era mai rau fara ea, pentru ca lucrurile ar fi ramas cum au fost.

Pe de alta parte, nimeni n-a raspuns inca interventiilor domnului Muller in legatura cu supravietuirea si nici domnului Munteanu in legatura cu oportunitatea organizarii taberei tocmai in Scarita. Domnul Muller m-a convins - pe mine, dar nu pe organizatori - ca termenul "supravietuire" e folosit impropriu aici si ar trebui inlocuit.

In sfarsit, am cautat pe internet cate ceva despre Vlad Capusan. Este elev la liceul de arte din Cluj si vorbeste simplut despre munte ("adrenalina", "n-am venit pana in Franta sa nu ajung pe varf"). I-as recomanda sa mai invete alpinism si ce inseamna el cu adevarat, de exemplu vorbind cu domnul Mititeanu, de exemplu citind site-ul lui Alex Gavan (ambii se exprima corect romaneste, domule elev Capusan). Poate i-ar prinde bine sa afle de la un alpinist cu performantele lui Alex Gavan ca atunci cand mergi pe munte, performanta e sa te intorci intreg, varful e doar un "bonus". Ar putea invata de la amandoi modestia si frumusetea maturitatii. Si apoi ar putea, eventual, sa incerce sa-i invete pe altii. Acum nu, ca nu are ce. Alpinismul e mult mai mult decat cateva elemente de tehnica.

Fără foto vlad capusan, Wed, Apr 1, 2009, 11:50 pm

Domnilor,
Tin sa va lamuresc la macar cateva dintre problemele aduse,
In primul rand, aveti dreptate domnule Muller, am gresit probabil prin folosire termenului de supravietuire, nu suntem noi armata si nu putem da nimanui pregatire pe care dvs ati primito, pt. ca nici noi nu o avem. Dar consider ca cunoastem cateva reguli esentiale de supravietuire(reguli de baza) care in cazul unei situatii neprevazute sunt de mare folos. (orientare, adapost, foc pe timp de ploaie, alimentele din padure...) normal ca toate aceste tehnici se pot aprofunda, timp indelungat, dar repet, noi vorbim de regulile de baza, esentiale intr-o situatie limita. Si Domnule Muller va respect mult pt pregatire pe care o aveti, supravietuire fiind in esenta ei o arta fantastica, as putea spune fara sfarsit, care intodeauna lasa loc de invatat.
In al doilea rand acest eveniment va fi organizat printr-o firma in domeniu, care isi rezerva dreptul de-a organiza astfel de actiuni Legale impreuna cu oameni care au experienta si nu sunt la prima organizare de acest fel. Noi initiem persoane care doresc sa invete reguli si metode esentiale care tin atat de escalada cat si de orientare si alpinism.
Apoi domnule Leoca eu nu incerc sa ma compar cu nimeni si nu voi incerca nicodata, pt ca fiecare in parte suntem oameni.si gresim intr-un fel sau altul, fie public fie privat dar,.este o vorba...''Cei mai mari alpinisti sunt aceeia pe care nui stie nimeni.''..- sunt convins ca mai am si eu multe de invatat de la cei care au facut istorie, dar nu caut sa devin ca ei. Probabil ca cu timpul, toti ne schimbam, mai ales cei care sunt modelati de vantul muntelui. Asadar, daca am gresit cu ceva prin exprimarea mea, sau prin modul meu de gandire, sa ma scuzati domnilor....
Pe viitor sper sa ne vedem cu bine pe una dintre potecile care duc spre nori, nu in fata unui monitor...doar atunci vom putea avea o conversatie deschisa. in care sa ne cunoastem cu adevarat, nu prin aceste comentari...

Serban Leoca Serban Leoca, Thu, Apr 2, 2009, 1:04 am

Nu, domnule Capusan, alpinismul nu e haiducie. Anonimatul nu exista, te mangai cu o falsa aura. Lumea alpinistilor e o comunitate: oamenii se cunosc. Marii alpinisti se stiu, sunt cunoscuti si respectati. De la ei avem ce invata: ca alpinismul nu e adrenalina, ci mai degraba pace, ca nu trebuie sa murim tineri riscand sa ajungem cu orice pret pe varf cand nu e cazul, ca muntele e acolo si putem reveni. Ca nu putem fi cu totii invatatori in templu in copilarie (te crezi astfel? daca nu, de ce faci scoala la varsta asta? mai asteapta, mai invata - de exemplu, sa scrii corect romaneste - ca Mititeanu, ca Gavan, ca Emilian Cristea, ca Nicolae Baticu, citeste-i cel putin). Compara-te cu ei, de ce sa nu te compari? Vei afla ceea ce ti-am mai scris si nu pari sa fi citit, ca alpinismul e mult mai mult decat cateva elemente de tehnica. Ce anume? Frecventandu-i pe ei si muntele, vei afla. Deocandata nu faci nici una nici alta.

As vrea sa inchei discutia aici. Sa ne vedem pe munte pana la adanci batranete.

Fără foto Florentin Lupescu, Thu, Apr 2, 2009, 9:23 am

Domnule Serban Leoca, cu tot respectul, gresiti mult prin criticile pe care dvs. le aduceti, de fapt criticati un tanar care la o varsta frageda, a realizat mai multe premiere in tara cat si pereti si varfuri mari din strainatate, a venit cu ceva in alpinismul romanesc. Putem incuraja oare noi, astfel tanara miscare alpina din Romania? Nu prea cred, E usor sa vorbesti ca mai apoi sa jignesti in fata unui calculator, dar conversatile nu se poarta asa, un om niciodata nu poate fi cunoscut in acest fel. Eu personal apreciez in mod special faptul ca exista tineri cu initiativa care se ocupa de amenajarea si protejarea unor zone putin cunoscute, si cu un posibil potential, precum Scarita Belioara. Am luat legatura intamplator si cu persoane care au participat anul trecut in aceasta tabara, nu aveau decat cuvinte de apreciere si entuziasm.
* ''Alpinismul e mult mai mult decat cateva elemente de tehnica''*- adevarat, dar sunt convins ca Domnul Vlad Capusan cunoaste aceste lucruri foarte bine, mai ales dupa anumite experiente mai neplacute prin care a trecut. Nimeni nu te poate invata mai multe decat muntele, e cel mai bun profesor.
Intodeauna e mai usor sa critici, decat sa apreciezi pe cineva, dar in acest fel..nu ajungem nicaieri, Lipseste incurajarea si increderea pe care noi ar trebui sa o transmitem tinerilor montaniarzi, ei sunt viitorul in alpinismul romanesc.
Mi-ar place sa cred ca pe viitor ceva se va schimba, miscare alpina din Romania va fi vazuta altfel, dar prieteni, de noi depinde.
Cu respect, Florentin Lupescu

Lazarescu Mihai Lazarescu Mihai, Thu, Apr 2, 2009, 12:02 pm

Uite cum aceste comentarii ale noastre au facut ca acest curs sa aiba reclama:) Si ma bucur pentru asta!

Dupa cum spuneam, numele cursului era gresit. Nu initiativa domnului Capusan si a altor doamne si domni, nu scopul acestei actiuni... E drept ca unele lucruri trebuie spuse celor tineri, pe noi nu a avut cine sa ne invete, noi am invatat asta riscand, numai pe poteci de munte...si daca am aflat ceva era in urma unui sut in fund sau a unei povete spuse de un om in varsta cu bocancii tociti...ce vremuri, domnilor!
Nu am nimic impotriva impartasirii de cunostinte celor tineri, e chiar necesar, ca sa nu treaca si ei prin ce am trecut noi.

Nu m-a interesat persoana domnului Capusan...elev sau nu, asta nu conteaza cand vrei sa faci o fapta buna. Am un singur of...avantul acesta tineresc e minunat, dar trebuie strunit putin, dar nu in sens rau:)
In legatura cu supravietuirea...spuneam de o "spalare de creier". Unele lucruri se stiu, sunt minunate, dar creaza o falsa impresie de siguranta. In situatii de criza, omul se panicheaza fie si involuntar, atunci nu mai gandeste logic si ia unele hotarari proaste. Din acest motiv, anumite reguli se invata mecanic, ce ai de facut (1...2...3...4...) intr-o ordine anume, lumea fiind invatata sa nu se abata de la idee (din motive evidente de siguranta). "Regulile" astea de supravietuire sunt numai un numitor comun al unor reflectii asupra rezultatelor unor actiuni facute de om si se trage o concluzie. O alta "regula" de baza este sa nu te abati de la ce stii, sa nu improvizezi pe pielea ta, e absolut gresit sa incerci ceva netestat (ca si in alpinism).

Pregatirea psihologica e absolut necesara, face parte cam 50% din curs...omul este limitat de spatiu, timp si cultura. Multi isi baga singuri in cap "sunt mort, e nasoala treaba, ce o sa imi faca ai mei"...chestia asta ii face sa greseasca. Apoi urmeaza asimilarea de cunostinte despre ce trebuie, ceea ce se face in acelasi timp si APLICAND PRACTIC. Un mic succes limpezeste mintea si da "adrenalina".

Asta pe scurt...ce am avut eu era cu acel termen care "cere" mult mai mult. Daca ma apuc acum sa fac un articol pe tema asta, ar putea fi folosit la braconaj si...ffff...nu-i bine:)

Ce nu mi-a placut in mod vizibil este felul in care sunt stranse fondurile pt proiectul de protejare. Mie cel putin, mi-a lasat un iz de "fraiereala"...asta m-a facut sa scriu atat de mult. Nu o luati ca pe o ofensa ci ca pe o atentionare. Pot fi si alte mijloace pentru a face acest lucru.

PS: "cel mai bun alpinist e cel care inca traieste"
Sa auzim de bine:)

Serban Leoca Serban Leoca, Thu, Apr 2, 2009, 12:03 pm

Domnule Lupescu,

Poate ca domnul Capusan "cunoaste aceste lucruri foarte bine", cum spuneti, dar le spune prost, de aceea nu e bun de dascal. Alpinismul e adrenalina, trebuie sa ajungi pe varf cu orice pret, acestea sunt citate aproximative din interviurile recente ale domnului Vlad Capusan. E fals. Prima expeditie care a reusit sa atinga Everestul a fost organizata de un colonel din armata britanica. Care adrenalina? Imi aratati un singur pasaj din "Inalta aventura", cartea lui Hillary, unde sa apara acest cuvant sau ideea pe care o exprima? In scrierile altor alpinisti? Nu neg performantele alpine ale domnului Capusan, dar cred ca nu e cazul sa faca scoala. Nu inca. Ci atunci cand va sti si va afirma, ca Alex Glavan, ca e mai important pe munte sa te intorci intreg decat sa atingi varful. Paradoxal, ce spune Vlad Capusan e in contradictie cu insasi ideea supravietuirii.

''Cei mai mari alpinisti sunt aceeia pe care nui stie nimeni.'' Inafara de scrierea agramata (doua greseli la zece cuvinte, stam bine), asta e o prostie. Dumneavoastra insiva, domnule Lupescu, scrieti despre "miscarea alpina din Romania" care trebuie "vazuta altfel". Deci trebuie vazuta. Cum, prin marii alpinisti pe care nu-i stie nimeni? (Si, culmea, domnul Capusan graieste asta la televizor...!) De-aia nu e bun de profesor, ca nu stie ce spune.

Observati ca nu-i neg nicio clipa performantele alpine si, in ciuda varstei, nici experienta. Cred doar ca nu are valorile bine asezate si ca mai are de invatat. In primul rand cum sa intre firesc intr-o comunitate, cea a alpinistilor (din Romania, daca vreti), in care sa se afirme firesc. Daca vreau sa aflu ceva despre avalanse, ii citesc pe Dinu Mititeanu si pe Mihai Tanase. Daca vreau sa ma catar in Fagaras, citesc cartea domnului Beleaua. Daca vreau sa ma initiez in alpinism, citesc pe Walter Kargel. "Pe care nu-i stie nimeni?" Sa fim seriosi. Ii stim si invatam de la ei. Dar de la domnul Capusan nu sunt semne ca avem ce invata. Deocamdata. Pe fond, pentru ca nu stie ce spune. Formal, pentru ca nu stie scrie romaneste. Sper sa invete si atunci, dar abia atunci, sa ne invete si pe noi.

Fără foto radu crisan, Fri, Apr 3, 2009, 5:12 pm

Nu va suparati domnule Serban Leoca nu inteleg care e interesul dumneavoastra de a nu se mai realiza aceasta tabara deorece cautati argumente pt acest tanar care inceraca sa faca ceva Ex: ca nu este un bun dascal deorece vorbeste agramat;nu puteti compara nivelul lui de cunostinte in acest domeniu din acest punct de vedere. Ca sa fiu mai concret am sa va dau un ex mari alpinisti de la noi din tara sunt de etnie maghiara credeti ca vorbesc fluent sau agramat? Da dar probabil nu li se aduc atatea injurii.
Incercati sa evidentiati cumva punctele slabe ale persoanei respective? sa stiti ca si dumneavoastra aveti suntem oameni categoric avem fiecare.
Aveti cumva vreun interes meschin? amintind numele anumitor oameni care au scris despre alpinism. Credeti ca doar acesti oameni au posibilitatea de a instrui sau a sfatui.
Astfel dumneavoastra prin acuzatiile, injuriile aduse ingraditi aceasta latura sau descurajati persoane care totusi sunt interesate
Oricum restul sunt vorbe. Orice s-ar incerca din cate am observat se spulbera prin simple comentarii in fata unui calculator.
Nu va cunosc personal probabil nu cunoasteti ca alpinismul inseamna riscuri si cel care a intrat in acest "joc" isi asuma riscul.

Lazarescu Mihai Lazarescu Mihai, Sun, Apr 5, 2009, 1:44 am

Citez: "Dar consider ca cunoastem cateva reguli esentiale de supravietuire(reguli de baza) care in cazul unei situatii neprevazute sunt de mare folos. (orientare, adapost, foc pe timp de ploaie, alimentele din padure...)"

Exceptand cacofonia, toate bune si frumoase. Mi se pare mie, sau exista unele persoane care indiferent de argumentele noastre la obiect tin sa ne contrazica mereu fara sa aduca argumente pro?
Nimeni nu intelege ce avem noi cu o anume chestie...chiar asa de pesimisti si de negativisti suntem?
Om avea motive... intemeiate sau nu, nimeni nu aduce argumente sa ne convinga pe noi ca avem idei gresite sau ca am perceput situatia gresit. De ce oare?!

CAR a fost scos din postura de organizator (vezi primul comentariu, M. Anghel), nu erau trecuti organizatorii, de fapt nici o referire la un numar de atestat, s-a atras atentia asupra unui "anumit praf aruncat in ochii oamenilor", exista teama ca orice se incearca se spulbera numai "datorita" sau "din cauza" unor comentarii, depinde cum intelegem prepozitiile din ghilimele. Se spulbera, ca nu are cum altfel!

Ca sa nu taiem firul de par in patru ce inseamna situatie neprevazuta, sper ca organizatorii nu au luat in calcul varianta cu turistul odihnit, mancat, conditii meteo propice...ci invers: obosit de drum, speriat, ranit, conditii meteo improprii, fara mijloace ajutatoare...nu de alta, dar invatand unele chestii ai o falsa impresie de siguranta care poate fi fatala. Nu are rost sa explic acum.

Nu va fie frica..."cearta" asta a facut reclama cursului, cine avea de gand se va duce, cine nu avea de gand nu se va duce, pe cei nehotarati o sa ii puna pe ganduri:)

Sa speram ca urmatoarele comentarii vor aduce argumente pro serioase si pentru ca vad ca nimeni nu reuseste o sa dau un model:):
-dl. X: are atestat nr, eliberat, data, calitati, certificari, etc
-aici se invata 1...2...3...4...un pic detaliat si la "tema data"
-din organizarea pe zile sa reiasa o cunoastere in cauza
-sa se spuna scopul umanitar logic al cursului (impartasirea de cunostinte celor tineri)...si nu organizand un asemenea curs cu scopul de a strange fonduri...

Asa se da un raspuns:)

PS: o rugaminte: cand mai scrieti comentarii, incercati sa utilizati majuscule la inceput de propozitii, sa utilizati corect virgulele...etc. Textul scris de Dvs va fi mai usor de citit si...pentru Dumnezeu...mai dati din cand in cand un "enter" intre idei:)

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.