Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

About Alpinet - Pestera Limanu poate fi vizitata

Bookmark and Share

Pestera Limanu poate fi vizitata

Daca mergem cu masina pe soseaua asfaltata ce duce, de-a lungul Marii Negre, de la Mangalia catre localitatea 2 Mai (si apoi spre Vama Veche), inainte de a intra in 2 Mai, pe dreapta apare indicator catre Limanu (tot pe sosea asfaltata), o asezare aflata pe malul Lacului Mangalia, acolo unde este cantonata o parte din flota militara.

Dupa ce trecem de ultimele case ale lungului sat, pe dreapta soselei se contureaza o vale, afluenta Lacului Mangalia, cu versanti relativ abrupti, din care apar strate orizontale de calcar. Pe versantul drept al vaii, spre partea lui superioara, chiar inainte de paduricea de conifere, se afla intrarea principala in Pestera Limanu. Nu demult timp ea este inchisa cu o poarta metalica iar pe un panou metalic din apropiere sunt povestite, prin cuvinte, imagine si desen, date interesante despre pestera (unele exagerate). Acolo sunt scrise si trei numere de telefon, dintre care doua pentru mobile, unde se poate suna pentru a face o scurta vizita in subteran.

Ghidul soseste de obicei in 5-10 minute si vizita dureaza cam 15-20 minute. Este o ocazie de a receptiona cam 3% din peisajul subteran, putind extrapola apoi cele vazute. Intrarea costa 30.000 lei de persoana.

Cred ca este bine ca aceasta pestera a fost inchisa, stavilind astfel accesul celor care o poluau in zona din apropierea intrarii cu torte, deseuri abandonate in subteran, inclusiv numeroase cioburi de sticla. O fanta larga este lasata in amplasamentul de metal, pentru ca liliecii si alte animalute sa poata accede in spatiul cavitatii.

Suparator este ca pe panoul de la intrare sunt trecute si date mincinoase. Astfel, harta pesterii, realizata de o echipa a Institutului de Speologie, condusa de Margareta Dumitrescu si Traian Orgidan, este reprodusa identic si integral (ea a fost publicata in tomul IV al Lucrarilor Institutului de Speologie "Emil Racovita" Bucuresti, in 1965), dar este atribuita Clubului de speologie Focul Viu Bucuresti, grupare recunoscuta si pentru alte asemenea sau altfel de deturnari ale adevarului.

Lungimea pesterii este anuntata a fi de 4000 metri, cifra scoasa din burta de catre realizatorii proiectului de amenajare. Speologii care au cartat pestera au indicat 3200 lungime si au lasat trei "semne de intrebare", trei galerii pe care nu le-au explorat pina la capat. Una dintre aceste galerii necercetate, cea notata cu x pe harta, a fost explorata in 1975 de Ica Giurgiu, Costel Roman si Eva Roman, speologi la Clubul "Emil Racovita" Bucuresti, adaugind astfel pesterii inca 200 metri la lungime (harta a fost publicata in buletinul Clubului de speologie "Emil Racovita" Bucuresti, numarul 4, 1976). Apoi, in mai 2004, echipa formata din Ica Giurgiu, Andrei Samoil si Cristina Lazar a lamurit si semnele de intrebare din punctele y si z de pe harta; sunt aici galerii scurte care comunica cu mari spatii invecinate (probabil ca cei care au cartat aceste locuri aveau lumina slaba in acele momente, altfel nu se explica cum membrii unei echipe performante nu si-au dat seama de cele doua mici ca lungime conexiuni posibil de realizat). Astfel, lungimea totala a pesterii ajunge la 3405 metri. 

Ica Giurgiu (Clubul de speologie "Emil Racovita" Bucuresti)

Author: Ică Vasile Giurgiu
Uploaded by: Ică Vasile Giurgiu
Views: 12836, Last update: Tue, Dec 13, 2005


Login or register to comment