Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Ghid montan - Muntele Mare - Baisoara

Bookmark and Share

Muntele Mare - Baisoara - Trasee Marcate - 2A

2 A.     STAŢIUNEA BĂIŞOARA - ŞESUL CALD - MUNTELE MARE - NETEDA - LA DUBE - LA RUINE - ŞERBOIU - LUPŞA

            Marcaj: cruce roşie        Durata: 7-8 ore 

            Caracter: Marcaj ce urmează culmea cea mai înaltă a masivului Muntele Mare, oferind panorame excepţionale în toate direcţiile. Recomandat drumeţilor cu pregătire medie şi cicliştilor montani antrenaţi. Iarna recomandat dincolo de Muntele Mare numai celor corespunzător echipaţi, dotaţi cu busolă şi de preferinţă având schiuri de tură.

            Pornim din staţiunea Băişoara, din faţa cabanei (hotelului), pe drumul carosabil. În faţa cabanei vechi părăsim şoseaua şi marcajul cruce albastră, ce cotesc stânga, şi intrăm pe "drumul militar". După ce întâlnim o altă variantă a drumului, venind din stânga-spate, ajungem la o bifurcaţie. Drumul carosabil coteşte la dreapta, noi însă continuăm înainte, pe un drum de care, însoţit de o linie telefonică.

            După un parcurs orizontal traversăm un pârâu şi începem să urcăm. La o trifurcaţie ţinem dreapta şi, prin pădure, "drumul telefonului" ne scoate, pe lângă captările de apă pentru staţiune, la Şesul Cald, la "drumul militar", puţin mai sus de colibe, unde întâlnim marcajul bandă roşie. În continuare urcăm lin, apoi traversăm pe curbă de nivel mai multe izvoare ale Pârâului Negru, ocolind prin dreapta Vf.Pietrele Mărunte (1735 m) şi coborâm în larga şa La Poduri.

            În stânga, Valea Podurilor izvorăşte dintr-o întinsă mlaştină. În faţă se ridică Vf.Muntele Mare (1826 m). Marcajul taie două serpentineale drumului, apoi îl însoţeşte la stânga pe o porţiune lungă. Când drumul face o serpentină bruscă spre dreapta, îl părăsim, despărţindu-ne astfel şi de marcajul bandă roşie, şi ne angajăm pe o potecă, ghidaţi de stâlpii de marcaj. Traversăm un pârâu (apă nepotabilă!) şi urcăm printre ienuperi, ieşind pe nesfârşitul platou al Muntelui Mare, la 3 ore de la plecarea din staţiune.

            Curând, lângă o fundaţie, poteca se transformă în drum de tractor. Vârful Muntelui Mare rămâne în dreapta. După traversarea unui pârâu şi desprinderea spre dreapta a unui drum înierbat ce trece prin şaua dintre Vf.Muntele Mare şi Vf.Neteda, urcăm lin spre acesta din urmă, al cărui punct de maximă altitudine (1784 m) rămâne de asemenea în dreapta noastră. Urmează o coborâre lungă, dar lină, deoarece ne aflăm în continuare pe imensul platou Muntele Mare - Neteda - Şesul Lupşanului, aparţinând suprafeţei de nivelare Fărcaş-Cârligaţi.

            Din dreapta-spate vine un drum de camion bine conturat, dinspre şaua Prislop. Ajunşi în şaua dintre Neteda şi La Dube, drumul devine orizontal şi înierbat. În dreapta noastră zărim o stână. (De aici coboară spre dreapta un drum de tractor în Valea Filii). Drumul nostru se conturează din nou, desfăşurat printre bolovani enormi ce-l străjuiesc de ambele părţi. În faţă-dreapta vedem stâncile de pe platul vârf La Dube (1653 m).        Trecem de o fâşie de pădure ce urcă din stânga până aproape de drum şi, după încă 400 m, ajungem, la cinci ore de la plecare, la o importantă ramificaţie: drumul de tractor continuă înainte, peste vârful Şesul Lupşanului (1636 m), de unde coboară spre şaua Poarta Întrecailor şi cătunul Novăceşti, dând ramificaţii şi spre colibele Căprăreţe (stânga) respectiv spre V.Neagului (în dreapta). Marcajul cruce roşie însă părăseşte drumul şi o ia stânga-faţă, coborând prin păşune. Privind cu atenţie vom identifica poteca, pe vremuri foarte bătută, acum înierbată.

            Traversăm un pârâu, apoi coborâm paralel cu el încă 300 m, până la intrarea în pădure, marcată de o uriaşă cruce roşie, vopsită pe trei brazi alăturaţi. O coborâre de circa trei sferturi de oră prin pădure ne scoate în poiana La Ruine ("La Ziduri"), unde a existat până în anii '50 Casa Pogăceaua (Cab. Muntele Mare), aparţinând Armatei, dar care găzduia şi turişti. Aici vine din dreapta un drum mare de tractor dinspre Şesul Lupşanului. Încă o porţiune de coborâre pe culme şi ajungem în Tarniţa Târsa, o şa unde intersectăm un drum de tractor ce urcă din stânga, pe Hoanca Târsei, venind de pe Valea Lupşei, şi coboară în dreapta, pe Hoanca Goiei, spre Valea Caselor.

            Marcajul nostru coteşte dreapta şi continuă pe culme, printre ienuperi. Lăsăm în stânga vf.Şerboiul (1240 m), trecem pe la un izvor, apoi ne abatem din culme spre stânga, pe la colibele Pogăceaua, deasupra cărora trecem pe la un alt izvor şi printr-o zonă mlăştinoasă. Reîntâlnim drumul de culme în şaua Poarta Şerboiului. În continuare trecem pe la un grajd cu pereţii din piatră şi întâlnim primele case permanente. Lăsăm în stânga un vârf al muntelui Runcuri (1122 m) şi ajungem într-o şa largă. Mai departe ocolim şi vf.Certege (1026 m) şi ajungem pe dealul Prislop.

            Pe această porţiune avem privelişti deosebite spre Munţii Metaliferi, admirând în faţă Gemenele, Colţul Vinţii, dar şi deranjanta imagine a carierei de la Muşca / Roşia Montană, unde versanţii nu au mai fost reîmpăduriţi. Drumul cel mai bătut coboară pe Dealul lui Mihai. Noi însă, înainte de intrarea în pădure, cotim brusc la dreapta, prin fânaţ, coborând abrupt câteva zeci de metri, prinzând un drum de care. Printre tufişuri descindem, în serpentine, ajungând la fânaţele numite Obârşia. Aici, pe o potecuţă, se poate ajunge, urcând spre spate-stânga, la un izvor.

            Mai departe coborâm pe liziera pădurii, apoi trecem de o şa împădurită şi de nişte case. Drumul intră într-un făget, apoi iese în poieni, pe culmea dintre valea Obârşia (în stânga) şi Valea Caselor (în dreapta). Printre fâneţe îngrădite coborâm în satul Lupşa (centru de comună, aflat pe V.Arieşului, la 516 m altitudine), ieşind la şoseaua principală cu 200 m aval de gară, de unde mai sunt 500 m până în centrul comunei, unde vom vizita neapărat muzeul etnografic.

Autor: Radu Mititean, Arnold Kadar
Înscris de: Ionuţ Nechita
Vizualizări: 50874, Ultima actualizare: Duminică, 26 Mai 2002



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii MUNTELE MARE  
Comentariu
Fără foto Adrian Rosca, Luni, 27 Mai 2002, 13:50

Cum am putea obtine cartea (in Bucuresti) si cit costa?

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Joi, 30 Mai 2002, 3:02

Nu stiu daca a fost publicata; incearca sa contactezi direct autorii, la office@ccn.ro

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii